• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KALUŠ OKRESTAR - KO SU ONI? Ko je čovek koji je osmislio bend i KOME JE POSVEĆENA PESMA koja je Ukrajina donela pobedu

Autor Petar Latinović

Ukrajina je, posebno od početka ruske invazije, bila favorit na kladionicama za pobedu na Evrovoziji.

 Ukrajina Evrovizija Izvor: Profimedia

Priča o Evroviziji 2022 se i dalje ne stišava. Ono o čemu se, posebno u Srbiji govori poslednjih dana je uspeh Konstrakte ali i pobeda Kaluš orkestra iz Ukrajine. O našoj predstavnici znamo gotovo sve, ali šta je sa pobednicima - šta je Kaluš orkestar?

Kaluš je zamisao Olega Psijuka, repera opsednutog Eminemom iz grada Kaluša, u zapadnoj Ukrajini. U nedavnom video intervjuu, rekao je da je repovao na ukrajinskom kako bi dokazao da ljudi greše koji kažu da ukrajinski jezik nije za rep. Od 2019, njegova grupa - uključujući misterioznog MC Carpetmana, obučenog u bodi od glave do pete sa uzorkom tradicionalnog tepiha - imala je više hitova u Ukrajini.

Kako su dospeli na Evroviziju?

Skoro da nisu. U februaru, grupa je zauzela drugo mesto u ukrajinskom kvalifikacionom takmičenju iza Aline Paš, pop pevačice. Ali nakon što se ispostavilo da je posetila Krim koji je okupirala Rusija, njeno mesto je zauzeo Kaluš orkestar. U noći ruske invazije, Psijuk je rekao da se bend vraćao kući sa koncerta kada su čuli prve eksplozije. Prestao je da misli na muziku.

“Moj glavni cilj je bio da preživim“, rekao je on a prenosi Njujork Tajms.

Možda će vas zanimati

O čemu je pesma?

Psijuk je rekao da je napisao pesmu ”Stefanija“ o svojoj majci. Sada, mnogi Ukrajinci pojedine stihove vide kao metaforu za Ukrajinu, posebno - “Uvek ću hodati do tebe razbijenim putevima“.

Zar muškarcima nije zabranjeno da napuste Ukrajinu?

Da, ukrajinska vlada je rekla da muškarci od 18 do 60 godina moraju da ostanu u slučaju da budu potrebni u ratu, ali članovi Kaluša su dobili specijalnu dozvolu da učestvuju na Evroviziji. Nije ceo tim benda bio u Torinu. Slavik Hnatenko, koji vodi društvene mreže grupe, bori se u Ukrajini. U video intervjuu iz Kijeva, Hnatenko je rekao da smatra da je nastup benda na Evroviziji “podjednako važan“.

“To je šansa da pokažemo svetu da je naš duh teško slomiti“, rekao je on.

Sam Kaluš orkestar je kulturni projekat koji uključuje stručnjake za folklor i meša tradicionalne narodne melodije i savremeni hip hop u svrsishodnu odbranu ukrajinske kulture. To je postalo još važnije jer je Rusija svojom invazijom lažno pokušavala da tvrdi da ukrajinska kultura nije jedinstvena.

“Ovde smo da pokažemo da su ukrajinska kultura i ukrajinska muzika žive i da imaju svoj veoma poseban potpis“, rekao je Psijuk novinarima, a prenosi Time.

Možda će vas zanimati

Pre nego što je otputovao u Italiju, Psijuk je vodio volontersku organizaciju koju je osnovao rano u ratu i koja koristi društvene medije da pomogne u pronalaženju prevoza i skloništa za ljude u nevolji

“Teško je reći šta ću da uradim, jer ovo je prvi put da pobeđujem na Evroviziji. Kao svaki Ukrajinac, spreman sam da se borim i idem do kraja”, rekao je on.

Podsetimo, Psijuk je fotografisan u nedelju u zagrljaju sa devojkom Aleksandrom ispred hotela u Torinu u Italiji dok je odlazio da se pridruži ukrajinskim snagama u borbi protiv Rusije. Noseći prepoznatljivi ružičasti šešir i ruksak, Psijukove stvari su stavljene u taksi, odakle je otišao na aerodrom.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pera Kojot

Kad ti nato cestita pobedu na takmicenju gde ne sme biti politike, gde treba da provladava mir i ljubav.Nema dalje, nato cestitao.

Зорањ

🤢🤢🤢🤮🤮🤮

Pedja

@Зорањ Vi mislite da je to pobeda?.., Ja bih rekao da je to pre "SAZALJENJE" i POLITIKA..

SERIJE