• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FRKA: Ove poznate face će nastupiti! (VIDEO)

Izvor mondo.rs

Bliži se Festival romske kulture i aktivizma.

 Festival romske kulture i aktivizma FRKA 2016. Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Zoran Kesic, Sergej Trifunovic, Marko Šelic Marcelo, Slobodan Boda Ninkovic gosti su Festivala romske kulture i aktivizma (FRKA) koji ce biti održan u Mikser hausu 30. septembra i 1. oktobra.

Oni ce u okviru muzickog programa prvog festivalskog dana romske pesme pevati na nastupu grupe KAL koji pocinje u 22.00. KAL je urbani romski bend iz Beograda.

Od osnivanja, 2006. godine bend je kreirao muzicki stil koji je spoj tradicionalne balkanske romske muzike i roka. Zapadni kriticari su ga nazvali „Rock’n’Roma“. Bend je nastupao na najznacajnijim domacim, evropskim i svetskim festivalima.

Kal
Izvor: YouTube

Prve festivalske veceri nastupa i GRUBB (od 21.00). Gypsy Roma Urban Balkan Beats je fondacija koja podstice redovno školovanje oko 700 romske dece mlade od 18 godina. Originalno povezivanje obrazovanja i izvodackih umetnosti, inspirisalo je nastanak GRUBB mjuzikla koji je rezultat saradnje mladih Roma  i medunarodnih umetnika i prestavlja svojevrstan spoj savremenog hip hopa i tradicionalne romske muzike. Nastupima na džez festivalu u Montrealu, turnejom u Kanadi i Holandiji predstavili su se medunarodnoj publici, a cesto su gosti i na domacim festivalima.

GRUBB
Izvor: YouTube

U subotu, 1. oktobra od 21.00 na veceri pod nazivom "Dame pevaju romski bluz" nastupice Very Naiss bend, a romske pesme ce pevati Bilja Krstic, Ana Stanic i Bojana Stamenov. Very Naiss bend je osnovan 2015. godine. Cine ga niški muzicari razlicitih generacija, razlicitih muzickih afiniteta ujedinjeni u želji da donesu novi zvuk na muzicku scenu Srbije. Bend kombinuje tradicionalnu balkansku muziku sa bluzom, fankom, rokom, džezom.

Very Naiss
Izvor: YouTube

FRKA je prilika da se široj javnosti predstavi romska kultura kao najprepoznatljiviji proizvod ove nacije u cilju smanjenja predrasuda i unapredenja položaja Roma u Srbiji. Dvodnevni program ce otvoriti mnoge teme vezane za ljudska prava Roma i izazove u kontekstu planova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, pravu stanovanja, inkluzivnom obrazovanju, zapošljavanju, rodnoj ravnopravnosti.

Dnevni program festivala ukljucuje i projekcije nekoliko filmova, medu kojima se isticu igrano ostvarenje
"Papuša" (iz Poljske), kao i dokumentarni film "Naša škola" (iz Rumunije) koji govori o naporima da se iskoreni segregacija u jednoj seoskoj školi.

Festival romske kulture i aktivizma organizuje Romski kulturni centar u saradnji sa Kancelarijom visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) i Centrom za proizvodnju znanja i veština.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE