Muzika

MOJ ĆALE JE BIO KAO "BALKANSKI ŠPIJUN", OCINKARIO ME: Neverovatna priča - ovako je Balašević bio izbačen iz škole

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Fudbal, nestašluci i neopravdani časovi - direktor ga je voleo, ali otac nije dozvoljavao vrdanje!

Slavni kantautor Đorđe Balašević napustio nas je u 67. godini.

Ostavio je besmrtne pesme, neutešnu suprugu Oliveru i troje dece. Njegova životna priča bila je bogata kao i njegov život, raskošna kao njegov talenat, a ovako je govorio o tome zašto je izbačen iz gimnazije.

"Zbog neopravdanih časova. Klasika... Dođe lepo vreme, pa prorade pecaljke, plovci se renoviraju, fudbalica, dani sve duži, štrafta... Ja sam u to vreme nalazio neke varijante da one nedelje kad idem posle podne u školu, baš i ne moram da idem! Međutim, ćale me ocinkario... On je bio iz one varijante 'Balkanski špijun', pravi onaj tip 'Kako se kalio čelik'. Kad ga je moja razredna pozvala i rekla da ne dolazim u školu nedelju dana i da zna da sam ja bolestan, al' da neko mora to da javi, da nastavnici ne pomisle da sam se ispisao iz škole, ćale je rekao da je sve to neopravdano i da nisam bio bolestan", rekao je on.

"Dobio sam ukor pred isključenje, imao sam nekih 80 časova... Igrao sam fudbal za školu i bio sam na krosu deveti, tako da mi je direktor Milan Vranić, inače zaljubljenik u sport, dao još jednu šansu. Pozvao me je i rekao mi da do kraja godine uopšte ne smem da izostanem sa časa makar slomio nogu, imao 40 temperaturu... Kad sam se vratio u razred i sve im ispričao, drugovi su me pitali da li to znači da ne idem sutradan na utakmicu. Igrali Vojvodina i Proleter u Kupu, reflektori tek proradili, i šta da vam pričam? Mogu jedino da vam kažem da je Pera Nikezić dao strašan gol sa 25 metara, da je branio Babić za Proleter i da je bilo 3:0 za Vojvodinu", rekao je on svojevremeno.