PRODAJU IMOVINU DA BI ISPLATILI DUG ZA PESMU EVROVIZIJE? BHRT stigla presuda, a nisu se takmičili od 2016.

Bosna i Hercegovina godinama nije učestvovala na muzičkom takmičenju Eurosong

YouTube/ Eurovision Song Contest /printscreen

Opštinski sud u Sarajevu naložio je prodaju nekretnina BHRT-a, a u svrhu isplate duga EBU-u (Evropskoj radiodifuznoj uniji). Određen je i datum prodaje te je zakazana za 25. septembar 2024.

BiH je poslednji put na Evroviziji učestvovala 2016. godine kada su ih predstavljali Deen, Dalal Midhat, Ana Rucner i Jala Brat s pjesmom "Ljubav je". BiH se neće  vratiti u takmičenje sve dok ne izmiri dug.

Presudom Opštinskog suda u Sarajevu, a na osnovu tužbe EBU-a, određena je prva prodaja nekretnina koja će poslužiti kako bi se ovaj dug izmirio.

EBU je 2016. godine podneo tužbu protiv BHRT, a vrednost spora iznosila je 12.198.170 KM - i to za godišnju naknadu za članstvo u uniji, kao i za pojedinačne naknade za prenos sportskih i drugih prava.

Prvostepena presuda je donesena 2018. godine kada je Opštinski sud presudio da je BHRT dužan na osnovu glavnog duga isplati 9.853.998 KM sa zakonskom zateznom kamatom. BHRT je potom uložio žalbu, ali je drugostepenom presudom potvrđena prvostepena.

Opštinski sud je 2022. godine doneo rešenje o izvršenju gde će se nakon procene vrednosti i prodajom nekretnina u vlasništvu BHRT-a vratiti dug. U martu ove godine sačinjen je nalaz i mišljenje veštaka i utvrđena vrednost devet nekretnina u vlasništvu BHRT-a, a ona iznosi 165.564.697,20 KM.

BHRT je uložila žalbu na rješenje o izvršenju suda, međutim, još uvek nije donesena odluka. Ukupan iznos koji Evropska radiodifuzna unija potražuje sa obračunatim zateznim kamatama iznosi 16.360.851,18 KM.

BHRT u žalbi osporava iznos, međutim, ona neće uticati na izvršenje po rešenju suda. To znači da će BHRT morati da proda nekretnine, dok se iznos duga na osnovu žalbe može izmeniti. Prodaja je zakazana za 25. septembar 2024. godine u 09:45 sati.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Evrovizija Hrvatska  Instagram/dorijanklaric

(Klix.ba, MONDO, D.P)

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!