undefined GOT82

U drugoj epizodi "Igre prestola" čuli smo Podrika Pejna kako pevuši tužnu, dirljivu pesmu, baš uoči scene u kojoj će Džon Snežni priznati Deneris Targarjen svoje pravo poreklo i ime.

Ova pesma se u knjigama zove "Dženina pesma" i peva o Dženi, devojci koja nije bila visokog roda, i njenom princu, Dankanu Targarjenu, koji je Deneris bio stric u seriji, odnosno deda-stric u knjigama.

Dankan je u seriji stariji brat Erisa Targarjena (u knjizi, stric), koji se odrekao Gvozdenog prestola zbog ljubavi. Autori serije su pojednostavili ovu zamršenu porodičnu priču.

RECENZIJA DRUGE EPIZODE: Šta sve radimo zbog ljubavi

Targarjeni su, naravno, planirali brak na osnovu interesa sa jednom od Lanisterki, ali je Dankan bio zaljubljen u Dženi, zbog koje je napustio presto. I da on to nije uradio, bio mu brat ili stric, Eris Targarjen ne bi došao na vlast i ne bi postao Ludi kralj.

Dalje, Dženi je bila prijateljica sa jednom šumskom vešticom bele kose, za koju je verovala da je Dete šume. Upravo ta veštica je izrekla proročanstvo o Obećanom princu!

IGRA PRESTOLA: Rešite kviz!

Pesma, međutim, nije o njihovoj "divnoj" ljubavi već o gubitku, jer Dženi pleše sa duhovima koji su je voleli u dvoru minulih kraljeva. Reč je o letnjem dvoru Targarjena, koji je izgoreo u požaru u kojem su stradali i Egon V, i njegov sin, Dženin Dankan.

Da se vratimo malo unazad. Dankanov otac je bio Egon V Targarjen, i on, i njegova braća Erion i Emon imali su po jedno skamenjeno zmajevo jaje. Egon je oduvek bio opsednut zmajevima, i prema legendi, izazvao je stravičan požar u neuspelom pokušaju da izlegne zmaja iz svog jajeta.

Inače, ako ste čitali knjigu "Vitez sedam kraljevstava", koja prati doživljaje Danka i Jajeta, to su Egon (Egg) i njegov prijatelj Dankan Visoki, oko 90 godina pre dešavanja u "Igri prestola". Po Dankanu Visokom je Egon dao ime svom prvorođenom sinu. I Dankan Visoki, i mladi Dankan Targarjen su stradali sa Egonom u požaru.

Još u prvoj sezoni, stara Nen nudi da Brenu priča priču o Dankanu Visokom, ali on odbija jer hoće "strašnu priču". U četvrtoj, Džofri pronalazi zapise o Dankanu i komentariše ih sa Džejmijem.

Značaj ove pesme je, pod jedan, u činjenici da peva o izgubljenoj ljubavi zbog koje je i presto bio nebitan, što nam možda nagoveštava da će Džon, ili Deneris, podneti veliku žrtvu kako bi se rat protiv mrtvih okončao. Pod dva, pesma je usko vezana za proročicu koja je govorila o Obećanom princu, pa možda i tu imamo nagoveštaj o Azoru Ahaiju.

Autori serije, D.B. Vajs i Dejvid Beniof, objasnili su da su za potrebe serije dodati delovi teksta u pesmu, koju u drugoj epizodi peva Podrik Pejn, a na odjavnoj špici Florence+The Machine.

Ceo tekst pesme glasi ovako (u slobodnom prevodu):

Visoko u dvoranama davno minulih kraljeva,
Dženi bi igrala sa svojim duhovima.
Onima koje je izgubila, i onima koje je našla,
I onim koji su je najviše voleli.

Oni koji su otišli tako davno,
Da im se nije sećala ni imena,
Okretali su je na vlažnom, hladnom kamenu,
Tako uklanjali njen bol i tugu,
I nikada nije želela da ode.

Poslušajte celu pesmu!

***Podsećamo vas da su HBO kanali za sve korisnike mts TV-a otključani do kraja oktobra (potrebno je samo da ih aktivirate).