• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IGRA PRESTOLA: Smrt koja vas je najviše potresla ANKETA

 Predrag Vujić
Autor Predrag Vujić
Izvor mondo.rs

Završena je jedna od najpopularnijih serija svih vremena "Igra prestola" u kojoj je bilo svega. Smrti, možda, i najviše. Čija vas je odlazak najviše pogodio?49. Džofri Barateon - I njegova smrt je više nego zaslužena. Šta je taj mali, okrutni dripac radio kao kralj i šta je sve radio mucenoj Sansi, koliko je bio bahat i zao, malo je reci da smo svi (ili bar vecina nas), radosno gledali kako mu ide pena na usta nakon što je popio otrov na sopstvenom vencanju. Olena Tajrel, imaš pice!48. Kralj noci - OK, ovaj lik je sam po sebi negativac, koji nije progovorio ni rec, ali je iskonsko zlo, tama, led. Još što ima moc da podiže mrtve i pretvara ih u žive zombije željne krvi i mesa... Kada je kopljem pogodio i ubio zmaja Viseriona, mnogi od nas su bili spremni da se "stave u službu" Džona Snežnog i Vojske živih u borbi protiv ledene pošasti. Nakon što je Arja napravila potez kojeg se ne bi postideo ni Brus Li, malo je onih koji nisu skocili sa stolica ili iz fotelja i radosno aplaudirali.

Internet je "podivljao": Arja Stark na presto! (VIDEO)

47. Valder Frej - Vrlo pokvaren lik, koji je izdao Starkove i ucestvovao u masakru u epizodi "Crvena svadba", kada su pobijeni Starkovi (ne svi). Stigla ga je ruka osvetnice Arje Stark. Jedno od imena precrtanih na njenom spisku...46. Planina - Glegor Kligejn je, uz Džona Snežnog, lik koji je umro i vratio se iz mrtvih (ne, poput Armije mrtvih). Mnogim ženama je bilo krivo kada je ubio Oberina Martela, koji je, pak, prethodno Planinu ubio otrovnim kopljem. Ali, Planina, odnosno ser Gregor se potom vratio u službu Sersei Laniser kao nekakav zombi. U završnoj sezoni gledali smo epsku bitku Planine i njegovog brata Pseta (Sandor), koja je završena obostranom smrcu.45. Ruz Bolton - Cim se prezivaš Bolton ne možeš biti previše omiljen, zar ne? Izdao je Starkove, ubio je Roba Starka licno, uredio vencanje onog manijaka Remzija Boltona i Sanse Stark...44. Pijat Pri - Secate se ovog mutnog lika koji je ukrao Denerisine zmajeve? Završio je kako je zaslužio.43. Aliser Torn - Prilicno neomiljen i nesnosan lik, pripadnik, a potom i komandir u Nocnoj straži, koji je maltretirao Džona Snežnog, opirao mu se, pravio se pametan, cak je i doprineo Džonovoj smrti. Zaslužio je i ranije da ode...42. Juron Grejdžoj - "Ostacu upamcen kao neko ko je ubio Džejmija Lanistera". Neceš! Ovaj bahati, samouvereni lik iz porodice Grejdžoj, koji je, ipak, imao neku dozu šarma cim je osvojio Sersei Lanister (makar to bilo iz cistog interesa), išao je na živce svima, pa i onima sa kojima je bio u koaliciji. Ali, jednoruki Džejmi mu je presudio. Nije nam bilo nimalo žao.41. Meštar Kiborn - Jedan od onih od kojih vas hvata jeza. Inteligentan, a podmukao, "pacov", koji se zarad sitnosopstvenickih interesa uvlacio Sersei Lanister. Od Planine je napravio "Frankeštajna", pa nas je neka milina obuzela kada ga je baš on smrskao u pretposlednjoj epizodi serije.40. Malorpstic (Lord Bejliš) - Uh! Šta sve napisati o njemu? Možda je zaslužio koje mesto iznad na ovoj listi. Vrlo inteligentan, lukav, prepreden, spletkaroš, manipulator, ubica... Dovoljno? Ipak, ruku na srce, bio je poseban "zacin" u celoj seriji i veoma zapažen. Presudile su mu Arja i njegova šticenica, i u neku ruku, ucenica, Sansa, koje su ga prozrele.


39. Vrhovni Vrabac - Neka vrsta religijskog fanatika, sektaša, gotovo da se postavio poput nekog vrhunskog pravednika (boga?!), i poput stvarnih predstavnika crkava manipuliše masama (pre svega mladima). Jedna od najupecatljivijih scena u celoj seriji je kada je kaznio Sersei Lanister da šeta gola (OK, sad znamo da je to bila njena dvojnica) ulicama Kraljeve Luke, dok je masa gada kupusom, šargarepama, kamenicama i uzvikuje: "Sramota, sramota, sramota". Posle mu je upravo Sersei došla glave.38. Viseris Targerjen (Denerisin brat) - Ovaj plavušan, tipican izdanak svoje "poremecene" loze, okrutan, imao je tu nesrecu da se zameri nikom drugom do Kalu Drogu. Zato je i dobio "zlatnu krunu", odnosno poliven je vrelim zlatom.

37. Miri Maz Dur - Ova veštica je kriva za smrt nerodenog deteta Deneris i Kala Droga. I završila je kao veštica... spaljena.36. Robert Barateon - Nije baš bio neki kralj, nije bio ni dobar muž, ni otac. Ali, bio je zabavan na neki nacin i utisak je da je prerano nestao iz serije.35. - Tivin Lanister - Kralj, otmenog držanja, državnik, vojskovoda. Jeste da je poput mnogih kraljeva u stvarnoj istoriji bio okrutan, pa i tiranin ili da je vladao "gvozdenom rukom", ne može mu se osporiti to što je želeo najbolje za svoju lozu. Ipak, to što Tiriona nikada nije gledao kao na svog zakonitog sina, što ga je omalovažavao, odbacio, ponižavao, pokazivalo je njegovu okrutnu, mracnu stranu. Na kraju je završio na wc-šolji, sa strelom u stomaku. Koju je ispalio Tirion. Kosmicka pravda! Navijali smo za to!34. Stanis Barateon - Komplikovan karakter. Zaluden osvajanjem Gvozdenog prestola, u suštini slabic poput mnogih kojima je moc i vladanje jedino važno. Nemilorsdni ubica, koji je pod uticajem Crvene veštice, pristao da ubije sopstvenu kcerku?! Ubio je i brata, ne zaboravite. Kada ga je Brijen ubila, laknulo nam je.33. Liza Erin - Sestra Ketlin Stark, malo poremecena (malo?), koja je imala cudan odnos sa svojim sinom. Od nje bi vas hvatala jeza dok je gledate. Kada je Maloprstic gurnuo kroz onaj otvor u provaliju i ubio je, to je, verovatno, bila jedina dobra stvar koju je uradio. Zbog toga, dva poena za Maloprstica!32. Šae - Prostituka u koju je Tirion bio zaljubljen. Ali, izdala je Tiriona, jer je spavala sa njegovim ocem, a onda "prodala" Tiriona na sudenju, svedoceci protiv njega. Tirion je i njoj presudio (kao i svom ocu kasnije). Nije da smo zbog toga imali nešto protiv Tiriona.31. Lansel Lanister - Rodak Sersei Lanister sa kojom se muvao (hm, Lanisteri vole da "vršljaju" medu sobom, inceste je omiljeni "sport), pomogao joj da se "reši" Roberta barateona, svog supruga, a onda se ovaj momak pridružio militantim "Vrapcima" i okrenuo se protiv Sersei i izdao je. Nije bio previše bitan lik (nije uopšte), ali da utefterišemo i njegovu smrt kao "dobro je što si nestao".30. Oli (decak) - Secate se decaka Olija, koji se, nakon što su mu roditelji masakrirani, a selo spaljeno, utocište našao u Nocnoj straži? Napravio je nekoliko loših odluka koje su ga koštale života. Najpre je sutrelio divljanku Igrit (Džonovu ljubav), a potom se okrenuo i protiv Džona.


29. Mardžeri Tajler - Tja... nit smrdi, nit miriše, što bi rekao naš narod. OK, jasno je da je želela vlast, moc, ali nije bila zla. Poginula je sa Vrhonvim Vrapcem i njegovim sledbenicima kada je Sersei na njih ispalila vatrenu kuglu.

28. Tomen Lanister - Isto važi i za najmladeg sina Sersei Lanister. OK, zbog njegovih godina ne možemo mnogo da mu zamerimo, ali da bi neko bio vladar trebalo bi da pokazuje te odlucne crte. Tomen, nažalost, nikada nije uspeo da se išcupa iz ruku majke... na kraju je izvršio samoubistvo, skokom sa kule. Tužno...DOLAZIMO DO LIKOVA CIJA NAS JE SMRT POGODILA:

27. Stric Bendžen (brat Neda Starka) - Jedan od heroja iz senke, rendžer Nocne straže, ratnik. Kad god je trebalo, pojavljivao se pravo niotkuda, spasavao one koji su bili u problemu iza Zida, odnosno tamo gde su bili zombiji. Videli smo u prvoj sezoni, a onda je otišao tamo iza Zida i nismo ga videli sve do šeste sezone kada se žrtvovao zarad Džona Snežnog. Velika faca, šteta je što smo ga malo gledali. Ipak, opravdao je "poverenje", što bi rekli fudbaleri.26. Melisandra (Crvena veštica) - Morala je da ima svoju ulogu i odigrala je. Na strani dobra. I to u nekoliko kljucnih dogadaja. Vratila je Džona Snežnog iz mrtvih, pomogla u bici protiv Armije mrtvih. Ipak, velika mrlja joj je bila spaljivanje kcerke Stanisa Barateona, smrt koju ser Davos nije mogao da joj zaboravi.25. Olena Tajrel - Gospodarica Visokog Sada bila je "opaka baba", umela je da barata otrovima i zaslužna je što smo videla mucnu smrt Džofrija Lanistera na ocigled njegove zaprepašcene i ocajne majke Sersei. Samo zbog toga, Olena je zaslužila ulogu pozitivca. A i imala je sjajne opaske, pogotovo u razgovorima sa Varisom. Umrla je onako kako se ocekivalo - morala je da popije otrov koji joj je dao Džejmi Lanister, da je ne bi sasekao macem.24. Sirio Forel - Bonvivan i ucitelj macevanja Arje Stark. Da nije bilo njegovih veštih poteza, ko zna šta bi se desilo sa Arjom Stark... "Postoji samo jedan Bog - to je Smrt. I postoji samo jedna poruka koju govorimo Smrti (u lice): Ne danas", kaže joj on tokom macevalackog casa. Kasnije ce ta recenica biti jedna od najcitiranijih medu ljubiteljima serije, a na društvenim mrežama biti napravljen hešteg #NotToday.23. Kal Drogo - Koliko je samo voleo svoju Deneris! Mada, istina je i da je prikazan kao silovatelj, ali opet... Evo šta je porucio Džonu Snežnom:

Kal Drogo ODLEPIO u finalu! (VIDEO)

22. Meštar Luin - Dobar cikica, koji je vodio racuna o deci Neda Starka nakon što je on pogubljen. A kada ga je Remzi Bolton hladnokrvno ubio nakon što je preuzeo Zimovrel, razbesnelo je mnoge od nas.21. Berik Dondarion - Nije baš da je njegov lik potpuno jasan, ko je on, zapravo, ali to što je išao sa ludom družinom iza Zida (jedna od najboljih epizoda u celoj seriji) da "otme" zombija, a potom spasao Arju Stark, ucinila nas je tužnima kada je izdahnuo.20. Viserion - Jedan od tri Denerisina zmaja i jedan od dva koji su ubijeni.  Viserion i njegova braca pomogli su družini oko Džona Snežnog u bici sa mrtvacima iza Zida, ali je zbog nepromišljenosti Džona Snežnog, Kralj noci imao šansu da gada zmajeve. I ubio je Visariona, na ocaj svih nas. A onda je Visarion otišao u vodu, ispod leda... Tek, zapanjili smo se kada su mrtvaci izvukli lancima zmajevo telo iz vode (kako su mrtavci uopšte doplivali i zakacili lance?), a onda ga je Kralj noci oživeo i pretvorio ga u svog vojnika... Ovde cemo da dodamo i drugog zmaja, kojeg nismo imali priliku pošteno ni da otplacemo (a kojeg je kopljem ubio Juroj Grejdžoj).19. Vun Vun - Džin koji je bio sa Divljanima. Sjajno se, poput svih borio u "Bici kopiladi" na strani Džona Snežnog i Starkovih protiv Remzija Boltona. Bilo je tužno videti ga kako umire, a telo mu je prepuno strela koje su mu se zarile u meso.18. Meštar Emon - Slepi mudrac koji je znao mnogo više nego što smo imali priliku da ga vidimo i cujemo u seriji. Bio je Targerjen, ali je odbacio to ime, svoju lozu i pridružio se Nocnoj straži, nezainteresovan za presto, bitke, vojevanje, politiku. Bio je neka vrsta ocinske figure za Džona Snežnog i Sema, simpatican dekica, uvek mudar. Zanimljivo, jedan je od retkih likova koji je docekao duboku starost u Vesterosu!17. Rikon Stark - Eh, da je samo malo brže i veštije trcao možda bi se spasao od onog ludaka Remzija Boltona uoci "Bitke kpiladi". Ali, jedna od strela Remzija Boltona robušila je Rikonovo telo baš kada je dotrcao preko bojnog polja do Džona Snežnog. Kao da se Starkovi i pre toga nisu dovoljno napatili...16. Misandei - Možda je njena smrt mogla da dobije i višu poziciju na ovoj listi, ali objektivno gledano, nije imala preveliti uticaj na sled dogadaja u seriji. Ali, da jeste zgodna - svakako! Izmedu ostalog, zato je okrutan nacin na koji je ubijena (Planina joj odsekao glavu pred ocima njenog partnera Sivog crva i kraljice Deneris), bila tragicna. Drakaris!15. Širin Barateon - Divna devojcica, koju je njen otac Stanis Barateon spalio jer mu je tako "šapnuo" Gospoar svetlosti. I dalje pokušavamo da shvatimo zašto je to uradio i ostavio ser Davosa emotivnog razorenog. Ova smrt je bila izuzetno okrutna, a njena žrtva nije vodila nikuda... U seriji punoj smrti, jedna od najbesmislenijih.

14. Sandor Kligejn ili Pseto - Imao je složen odnos sa pojedinim likovima u seriji, poput recimo Brijen od Oporja, ali je ono što je imao sa Arjom Stark, jedno od najbolje prikazanih relacija u citavoj seriji. Možda i kao neka vrsta njenog dobrog duha (Pseto i dobro u istoj recenici, hm) ili ocinske figure koju nije imala. Na kraju je ispao i jedan od najvoljenijih likova u seriji, faca, a nacin na koji je umro, boreci se sa svojim bratom, zapravo onim što je od brata ostalo, nas je i rastužio, ali i na cudan nacin obradovao. Pa, to je i želeo kroz celu seriju - osvetu. I dobio je!13. Džora Mormont - Kakav šmeker! Ratnik sa mozgom, što bi rekli. Bio je zaljubljen u Deneris, ali nije ugrozio njenu cast, niti svoju. Poginuo je onako kako je želeo - na bojnom polju, braneci svoju kraljicu. Možemo i za njega, poput Pseta, da kažemo da je ispunio želju. Ali, da nam je bilo žao - jeste.12. Teon Grejdžoj - Napatio se ovaj momak dobrano, šta mu sve nisu radili, kakve gadosti i bolove je trpeo... Nije da nije zaslužio, kada je okrenuo leda svojoj "porodici" - Starkovima, ali pojedine stvari su bile previše. Ali, iskupio se, najpre spasavši sestru Jaru, a onda hrabro se boreci protiv zombija i štiteci Brena.11. Oberin Martel - Verovatno najveci šmeker u celoj seriji, a njegova smrt je bila jedna od najupecatljivijih u seriji (i mnoge žene je rastužila). Kada mu je Planina zario palceve u oci i potom mu smrskao lobanju... uh! Grozan nacin da poginete.10. 9. i 8. Talisa Stark, Ketlin Stark, Rob Stark - Znali smo da ce "Igra prestola" biti, izmedu ostalog, i "klanica", da ce biti surova i brutalna, , ali to što se desilo na "Crvenoj svadbi" sve je zaprepastilo. Mucena Talisa Stark, žena Roba Starka, bila je trudna i ubijena je na toj "svecanosti". Šokantno i užasno! A šta tek dodati za finog kralja Roba i majku Starkovih Ketlin?

REAKCIJE GLEDALACA NA CRVENU SVADBU: Neeeeeeee!


7. Lijana Mormont - Ova mala, drcna gospodarica, neustrašiva po prirodi, mnogima je naterala suze na oci kada je izdahnula u borbi protiv Armije mrtvih. Smrt trinaestogodišnje gospodarice Medvedih ostrva bilo pitanje casti. Lijana je svoj život dala za Sever, i to kako, boreci se sa džinovskim protivnikom kojeg je ipak uspela da nadmudri, iako ju je to koštalo života. Posle epske bitke Živih i Mrtvih mnogi su na društvenim mrežama oplakivali ovu malu Severnjakinju.6. Igrit - Ah, kakva ljubav! Divljanka koja je naucila Džona Snežnog... pa, svemu. "You know nothing John Snow". Nacin na koji je nastradala nas je prilicno rastužio. Ali, "Džon" (Kit Harington) i "Igrit" (Rouz Lesli) su u stvarnom životu zajedno, nedavno su se i vencali, pa nam je lakše :)5. Hodor - Dobrodušni džin Hodor, bio je uz Brena, nosio ga dok su bili iza Zida, zahvaljujuci njemu Bren je ostao u životu. "Hold the doorr! Hold the door! Hooo... door". Poginuo je herojski.4. Varis - Izuzetno važan lik u seriji, apsolutno neophodan da bi ova serija dobila na znacaju, na intrigama. Evnuh Varis je jedan od najpametnijih, verni podanika krune, ali u najpozitivnijem smislu, zainteresovan za opšte dobro, a ne licne ili sitne interese.3. i 2. Sersei i Džejmi Lanister - Sersei i Džejmi su poginuli zajedno, jedna od najromanticnijih scena (ma, kako to zvucalo kada vam se obrušava ceo objekat na glavu) u ovoj brutalnoj seriji. Sersei Lanister je lik koji je, možda, i najbolje obraden u celoj seriji. Najzgodnija, najbezocnija, najviše zla, najbezosecajnija (osim kad su u pitanju njen brat/ljubavni partner i deca u pitanju), najkrvolocnija, a opet nekako sa najviše stila, sa pravom dozom aristokratskog u sebi. I ma koliko je mrzeli, istovremeno ste imali i dozu poštovanja prema njoj (da ne kažemo simaptije) ili biste se u par navrata uhvatili kako saosecate sa njom zbog gubitka dece. A Džejmi Lanister - poceo je kao negativac, covek koji je ubio "Ludog kralja", gurnuo Brena sa kule ucinivši ga bogaljem za ceo život, a ond ase kroz celu seriju iskupljivao, da bi posle bitke protiv mrtvih, ponovo potrcao prema Sersei. Ah, ljubav, kao najveci pokretac!1. i 1. Deneris Targerjen i Ned Stark - Teško je odluciti se, bar prema našem mišljenju, koja je od ove dve smrti bila više potresna. I nekao je logicno (ako ovde uopšte ima logike, sve je stvar osecanja) da ih ravnopravno smestimo na prvu poziciju. Deneris je nastradala od ruke coveka kojeg je volela, a i on nju. "Ponekad je dužnost ubiti u ime ljubavi", kaže Tirion Lanister Džonu Snežnom. I ovaj ubija svoju Deneris, zarivši joj oštricu u stomak. Kakav kraj! Baš onako kako je i pocelo. Pogubljenjem Neda Starka, kada još nismo bili ni svesni šta nas sve ceka u ovoj sjajnoj seriji. Još nismo bili spremni na sva iznenadenja i šokove.


***Džon Snežni - Da, i on bio je mrtav. I to jeste bio šok! OK, znalo se da ne može glavni lik da pogine tek tako. To jest, "valjda nije mrtav" fazon... I nije! Oživela ga je Melisandra. 

Anketa

Čija vas je smrt u "Igri prestola" najviše zabolela?

 • Deneris

  18.82% (1022)

 • Ned Stark

  33.27% (1806)

 • Sersei i Džejmi Lanister

  2.08% (113)

 • Hodor

  4.33% (235)

 • Tulisa, Rob i Ketlin Stark

  11.6% (630)

 • Igrit

  1.57% (85)

 • Lijana Mormont

  2.14% (116)

 • Teon Grejdžoj

  1.25% (68)

 • Oberin Martel

  5.1% (277)

 • Džora Mormont

  1.42% (77)

 • Sandor Kligejn - Pseto

  2.56% (139)

 • Šajrin Barateon (kćerka Stanisa Barateona)

  3.44% (187)

 • nekog od zmajeva

  3% (163)

 • nekog od jezovuka

  1.92% (104)

 • Misandei

  1.93% (105)

 • Rikon Stark

  0.87% (47)

 • Kal Drogo

  1.58% (86)

 • Stric Bendžen (brat Neda Starka)

  0.76% (41)

 • Varis

  1.2% (65)

 • nekog drugog

  1.16% (63)

Čija vas je smrt u "Igri prestola" najviše zabolela?

Rezultati

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 64

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Šone Odžaci

Definitivno su trebali da prežive Rob Stark i njegova cura, kao i Pas i Džejmi Lanister koji bi se "smirio" pored Brijene od Tartha u Livačkoj steni. Ovako da nagadjamo nastavaj. Bran je vladao narednih 60 tak godina...Džon Snežni je išao od Zida do prestonice i nazad, ostavio zid i oženio se kao Targerijan, Arja je ploveći ka Zapadu otkrila nove civilizacije, Sansa se kao kraljica udala i porodužila lozu Stark (to je bio uslov) a Tirion se oženio devojkom iz naroda i ostao Kraljeva desnica do starosti kad se povukao u Livačku srenu. Samvel je ostao u Savetu oženio je Gili i nastavio svoju lozu nasledivši imanje.

Fops

Stenis Barateon. Njegov lik je definitvno bio najviše upropašćen od strane pisaca serije.

Ivan

nijedna

TV LICA

 Igra prestola najvažnije smrti sve smrti u Igri prestola

SERIJE