• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gledali smo SENKE NAD BALKANOM: Istorijsko "ludilo" u prvoj epizodi! (FOTO)

Autor .

Pogledali smo prvu epizodu druge sezone serije "Senke nad Balkanom", pa znate šta to znači - pred vama su SPOJLERI!

 Senke nad Balkanom 2 prva epizoda 1 epizoda  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kao što ste verovatno mogli da pretpostavite da će do ovoga doći, MONDO je za vas odgledao sve epizode druge sezone serije "Senke nad Balkanom", jer nismo mogli da odolimo "bindžovanju" ovog fenomenalnog projekta Dragana Bjelogrlića.

To znači da je pred vama apsolutni i potpuni SPOJLER cele prve epizode nove sezone, koja će se tek emitovati na televiziji, pa vas još jednom upozoravamo da ukoliko ne želite da znate unapred ono što će se dešavati, što pre izađete iz ovog teksta ili se na njega vratite kasnije ako budete želeli da se podsetite šta ste odgledali!

Možda će vas zanimati

Dugoočekivana prva epizoda serije Senke nad Balkanom počinje u Kraljevini Jugoslaviji, u decembru 1933. godine, neuspelim atentanom na kralja Aleksandra u Zagrebu.

Hadži Damjan Arsov ne uspeva u svojoj nameri, tačnije, onoga što je "revolucija tražila od njega“", a pukovnik Đolović hvata gospodina Antona Godinu, koji je takođe bio jedan od organizatora.

U tvrđavi Žrnov na Avali, neko se "vratio". Čuvara budi nepoznati čovek i odvodi ga do razapetog i ubijenog muškarca kod spomenika Neznanom junaku, dok je ispred njega u koritu odsečena kravlja glava po kojoj gamižu pacovi. Na spomen ploči je krvlju ispisao – "Vratio sam se", a u potpisu "N.J."

Tako počinje novi zaplet druge sezone hit serije Dragan Bjelogrlića, koja će se ovoga puta pored misterioznih organizacija i političkih previranja, baviti i potragom za serijskim ubicom koji se potpisuje kao Neznani junak, a radnja se dešava šest godina nakon događaja iz prve sezone.

Vraćamo se našim glavnim junacima među kojima je i inspektor Stanko Pletikosić, a jedna od prvih scena koja otvara seriju je sahrana njegovog dede Luke Pletikosića kojeg je tumačio pokojni Marko Nikolić, koji nije doživeo dalje snimanje serije.

Dok Stanko tuguje nad grobom dede, saznajemo i da se u međuvremenu oženio koleginicom iz policije Bojanom Antić, kao i da više nisu zajedno i na sahrani razgovaraju o razvodu.

"Nije mi ni javio, saznala sam slučajno iz novina", kaže Bojana, dok joj Lukina nekadašnja negovateljica Cveta govori da je Stanko nesrećan od kada se "vratio iz te proklete Švajcarske - bez tebe". Bojana joj otkriva da je sada predavač na medicinskom fakultetu i da je već tri meseca u Beogradu.

Vidimo novog Stankovog kolegu – Božidara Zečevića (Marko Grabež), mladog inspektora kojem je sada Stanko mentor, dok je Tane u penziji.

Đulović i general Živković razgovaraju o "neuspešnom atentatu ustaša", kada saznaju za "ubistvo tamo gore na Žrnovu" gde je život upravo izgubio njihov miner Nikola Barjaktarević. Stanko i Božidar istražuju mesto zločina, koje je pod vojnom nadležnošću jer ruše Žrnovo dinamitom, kada se pojavljuje pukovnik Vidoje Spasojević i grubo rasteruje inspektore odatle.

U Piranu, u Italiji, Hadži Arsov se nalazi sa Anteom Pavelićem gde razgovaraju o revolucionarnim planovima i primirenju aktivnosti za sada. Pavelić mu daje direkcije i ucenjuje ga. "Što se tiče mraka, bojim se da smo ga sami odabrali", govori on Hadži Arsovu.

Đolović u pritvoru drži Godinu i govori mu da će ga uručiti američkoj ambasadi koja ga traži zbog trgovine drogom, ali i da može da zaboravi njegovo učešće u atentatu – "vaš biznis nas ne zanima, ustaše nas zanimaju", ističe mu pukovnik i tera ga da njegova "ustaška družina" prekine odnose sa Arsovim.

U Glavnjači, novi načelnik Jeremić zove inspektore na razgovor i govori im da se "ne petljaju tu mnogo" oko ubistva jer je u pitanju vojna stvar, kao i da ispitaju osumnjičenog "ludaka" koji je pronašao ubijenog minera i trenutno se nalazi u stanici.

"Rajko Kajganić, jesi li ti ubio Nikolu Barjaktarevića?", pita ga Stanko, ali Rajko je van sebe. "Ubio ga je Žrnov još davno, mnoge je ubio, ubio ga je onaj koji se vratio iz mrtvih. Bilo je toga i ranije, kada se zaboravi, kada se prozli, on se vrati da kazni. Ja znam, ja sam video." Rajko potom govori da je ušao u tvrđavu kroz vrata, kojih ima mnogo, a da ubica definitivno zna za sva i upoređuje ga s vampirom.

Ljudi Alimpija Mirića Kaluđera pokušavaju da obavljaju "biznis" po gradu, ali im zasedu pravi Krojač. Veriga, desna Kaluđerova ruka, koji je došao na Krojačevo mesto, ostaje bez novog odela i u donjem vešu ga šalju nazad bez robe koju su poneli da razvezu.

Doktor Babić inspektorima otkriva rezultate obdukcije i ističe im da deluje kao da je telo vučeno kroz neko blatište. Ono što mu privlači pažnju je ožiljak na podlaktici leša koji mu izgleda poput nekog krsta, kao i da rane na mrtvom čoveku izgledaju poput rana iz rata nanete bajonetom. Takođe, dok ispija rakijicu, govori im da Neznani junak i nije tako neznan, već da je pokojni profesor Isaković vršio ekshumaciju posle rata 1921. godine i da je tu sahranjeno "neko dete", kao i da sigurno taj podatak postoji sigurno u policijskoj arhivi.

Nekadašnji načelnik Dimitrijević se sada stacionirao u Jatagan mali gde se trudi da pomogne ljudima koji žive tamo i sačuva ovo naselje od rušenja. Ante, vlasnik kafane i svi stanovnici, potpisuju Dimitrijevićevu peticiju kako bi pokušali da se spasu od namera bogatih biznismena, odnosno, Mirića.

A, kad smo već kod omiljenog psihopate Alimpija, on slobodno vreme koristi da ovekoveči svoj lik na slikarskom platnu. Poziranje mu kvari novi čovek u krugovima moći kojeg tumači Bogdan Diklić, a kojeg su scenaristi serije opisali kao "predstavnika zapadnjačkog kapitala" i nekoga ko je nastao po uzoru na čoveka koga su zvali "beogradski Gebels". Vidimo da se apsolutno ne plaši Kaluđera, kao i da je više on taj koji povlači strune zbog "prijatelja" koji stoje iza njega, a na čelu je štamparije i rukovodi novinarima. Sastanku prisustvuje i pukovnik Vidoje, kao i bankar i sudija. Zaključuju da je bitno srediti dozvole za rušenje Jatagan male, zatim situaciju oko Žrnova i potvrde iz banke.

"Nemam više strpljenja", ističe Kaluđer, ali mu Diklić naređuje da mora da ga nađe, jer projekta u suprotnom neće ni biti.

U Jatagan mali se spremaju za doček Nove godine koji je te večeri, tako što su pozvali drugu bandu na borbu pesnicama u novac. Dok se Milan (Krojač) "dernja" po varošici, na to da reguliše svoje ponašanje mu ističe novi opasni lik - Draginja, koju tumači Vesna Trivalić (kreatori serije su nju pisali po uzoru na ratnu heroinu Milnu Savić). Njen sin je Cane "Benzinac" (Aleksej Bjelogrlić), Krojačev "mali" koji je najbolji bokser u ekipi uprkos tome što je "mršavko".

U policijskoj stanici, Stanko otkriva članak o dečaku za kojeg mu je Babić pričao, čita da mu je granata otkinula srce, a Austrijanci ga sahranili uz sve počasti kada su otkrili da su ratovali sa decom. Podigli su mu spomenik na kojem piše: "Ovde leži nepoznati srpski heroj", a granatu koja ga je ubila stavili na uzglavlje. Inspektori se slažu da ne znaju koliko može biti istine u toj legendi. Što se ekshumacije tiče, ništa još nisu uspeli da nađu u dokumentaciji policije.

U Beču, Ante Pavelić i Godina se nalaze, "Upoznaću te sada sa jednom našom Hrvaticom, koja će se te sa povezati sa nemačkim čudom, to nam je jedini spas", ističe Pavelić. Oni stižu u bečki Muzeju umetnosti gde se okupila elita kako bi videla novu skulpturu ratnika Arno Brekera – poklon Maje Davidović i njenog muža Klausa.

"Kao Jugoslovenka koja našla sreću u Beču, duboko sam uverena da je najbolje prošlost ostaviti iza sebe i okrenuti se budućnosti", govori Maja okupljenima. Na koktelu joj kasnije prilazi misteriozna plavokosa lepotica – Hrvatica Marija Oršić (Leona Paraminski).

Marija joj stavlja do znanja da zna da je ona "jedan od vođa Tula" i da je već dugo htela da je upozna. "Mogli biste malo povesti računa o našoj organizaciji i uskladiti njen rad sa centralom. Šteta što sutra odlazite, pokazala bih vam kakve tajne krije ovaj grad", govori joj Marija. Nakon kraćeg napetog razgovora, Marija uručuje Klausu i njoj poruku s adresom na koju moraju da dođe sutradan rano ujutru pre nego što iz Beča odu za Beograd.

U beogradski hotel "Srpski knez", stiže nepoznati francuski grof Novicki Leopold (Raša Bukvić), a u baru hotela ga dočekuje grof Rajački, Kaluđerov čovek, i daje mu uputstva za dalje delovanje tokom dočeka Nove godine, što znači da francuski grof nije tu turistički, već da je verovatno u pitanju neka vrsta špijunaže ili spletkarenja oko uticaja na kralja Aleksandra kojeg treba da sretne već 1. januara.

Do kasno u noć, Stanko bdi nad slikama s mesta zločina i istražuje papirologiju, dok setno gleda u Bojaninu sliku. Detaljnijim istraživanjem fotografija, uočava anomaliju koja mu privlači pažnju, pa daljim ispitivanjem s kolegama pretpostavlja da je u pitanju rudarsko okno u blizini ubistva odakle je verovatno i sam ubica mogao da dođe.

Maja odlazi na dogovoreni sastanak gde joj jedan od čelnika njene tajne organizacije uručuje pismo koje treba da preda grofu Novickom u Beogradu. Maja ističe da ga ne poznaje, ali joj se stavlja do znanja da je u pitanju stvar od najveće važnosti za njihov Red i da nikako pismo ne sme pasti u pogrešne ruke. Nakon Majinog odlaska, Marija Oršić ulazi u prostoriju i iskazuje svoje nepoverenje prema Maji, šefu jugoslovenskih Tula. "Intuicija me nikada nije izneverila. Ali, vrlo brzo ćemo videti, zar ne?", zaključuje ona.

U Jatagan mali se vrše pripreme za doček, stižu nove devojke za zabavu, vrti se prase na ražnju, a Dimitrijević organizuje sve za svoj novi biznis – tajni poker. Krojač deli listiće za klađenje i ubeđuje sve da šire kako njihov mali nema šanse u borbi i da se svi klade na Pištoljmalca, kako bi uzeli posle veće pare.

Policajci se spremaju za proslavu kod Prše, ali Stanko i Božidar pre toga odlučuju da provere ponovo Žrnovo i ispitaju da li okno postoji. Međutim, vojnici im ne daju da prođu barikade i govore im da je prostor zatvoren za javnost i policiju. Pukovnik Vidoje Stanisavljević im govori da je "slučaj zatvoren" i da pitaju načelnika Jeremića ako imaju neku dilemu u vezi sa tim.

Grofa Novickog iz hotela izvlače ljudi generala Živkovića koji ga čeka u automobilu i upozorava da pazi šta radi dok je u Beogradu, jer nije čuo za njega i zanima ga zbog čega posećuje njegovo visočanstvo. Iako ga grof ubeđuje da je njegova poseta čisto stvar diplomatije i protokola, general se ne da lako zavarati. "Došli ste ovde da se mešate u politiku moje zemlje. Dragi gospodine, Jugoslavija se nalazi na oštrici brijača, takav potez bi bio poguban za nas. Razumete", govori mu on misleći na potencijalno ubeđivanje kralja da prizna Sovjetski Savez, što je agenda francuske politike.

Mirić na sastanku sa Antonom Godinom i pukovnikom Đolovićem, nudi svoju trgovinu opijumom Godini koji ima veze s Čikagom i tamošnjom mafijaškom porodicom, tačnije, Kaponeom. Dogovaraju se da se okonča saradnja sa Hadži Arsovim kao jedini uslov za dalje poslovanje.

Noć pada i doček Nove godine se bliži, a akteri sa svih strana se daju u akciju. Pištoljmalci dolaze u Jatagan malu spremni na bokserski meč – njihov najveći čovek Lale Bozadžija protiv Benzinca. Kod Dimitrijevića na poker dolazi Diklićev lik, gde u ilegalnoj kockarnici igra sa Mirićevim sudijom i nepoznatim Crnogorcem Milunom. Cela Glavnjača ispija rakiju i peva u kafani kod Prše, ali Stanko ih ostavlja i usred noći se očekivano ipak sam vraća u Žrnov. Beogradska elita zajedno s Majom, njenim mužem Klausom von Hajnemanom, Alimpijem Mirićem, grofom Novickim i drugima se okuplja na proslavi u klubu "Luksor" gde se toče potoci šampanjca i sprema se raskalašni šou s mađioničarkom, igračicama i transvestitima.

U Dimitrijevićevom podrumu nastaje sukob kada Diklić nudi da pozajmi sudiji novac kako bi nastavio da igra, ali Milun se buni i napada ga. Na Diklićev znak nepoznati čovek mu prilazi s leđa i onesvešćuje ga agresivnim udarcima glavom o sto.

U "Luksoru" Mina sprovodi goste za stolove, a grofa Novickog u odvojenu sobu gde treba da sedi i čeka glasnika – Maju.

"Šta je veće od života, a šta je veće od smrti? Iluzija. Možemo da lažemo sebe da zaista živimo, a da li zaista umireno. Jer, život i smrt su samo varke. Ko je s one strane i šta nas tamo čeka?", pita lepa mađioničarka na proslavi pred elitom, a transvestiti izvode pesmu "Barjak" koju su za seriju izveli Sestre i Magnifico.

Žestoka borba kreće u Jatagan mali, a dok isprva mladi Benzinac gubi i prima teške udarce od skoro duplo težeg protivnika, Stanko se pod okriljem noći prikrada Žrnovu, ne znajući da ga neko prati. Pletikosić uspeva da uđe kroz okno u tunele ispod tvrđave i dok se spušta dubine, nailazi na usamljeni drveni kovčag. U tom momentu shvata da nije sam pod zemljom, ali dok žurno pokušava da izađe nazad na površinu, ne uspeva da vidi ko ga je osmatrao, kao ni šta se nalazilo u sanduku...

U kulminaciji pesme, borbe i krvi, grof Novicki biva napadnut s leđa i gubi život zbog noža zabijenog u grudi. Benzinac uspeva da nakon mnogobrojnih udaraca ipak nokautira Bozadžiju i pobedi, a dok se odbrojavaju sekunde do Nove godine, Maja i Klaus odlazi u susret grofu, ali umesto njega tamo nailazi na poznatog lika koji joj se prestavlja kao grof - Mustafu Golubića. A, najslađe je ostavljeno za sam kraj - dok Stanko posle opasne avanture sedi sam za kafanskim stolom, prilazu mu njegov stari mentor Andra Tanasijević i sa smeškom mu poručuje: "Srećna Nova godina".

Drugu sezonu serije "Senke nad Balkanom" možete pratiti svakog ponedeljka od 20h na kanalu "Nova S", dok oni koji ne žele da čekaju po nedelju dana da bi pogledali novu epizodu, mogu da iskoriste novu opciju na platformi EON i kupe svih deset epizoda da pogledaju odjednom. Ova opcija košta 990 dinara i dostupna je svim gledaocima, bez obzira na to kod kog ste internet provajdera.

Za kraj ove epizode, poslušajte pesmu s novogodišnje proslave:

senke nad balkanom
Izvor: YouTube/Senke nad Balkanom

PROČITAJTE I OVO

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vlada

Skoro nije snimljena bolja serija na Balkanu! Samo oni koji nemaju osnovno znanje iz istorije i malo razumevanja za umetnicku slobodu, mogu da pljuju ovakvo remek delo, ali za njih je tu Zadruga i Parovi. Svaka cast Bjelogrlicu!

Ojle

Otkud tranvestiti 1933?????😐

Pun Mesec

k a n a l i z a c i j a

TV LICA

 Senke nad Balkanom 2 prva epizoda 1 epizoda

SERIJE