Ovo je BBC lista najboljih serija, a vi nam javite u komentarima kako bi izgledala vaša:

1. "True Detective: Night Country"

U četvrtoj sezoni "Pravog detektiva" Džodi Foster je žestoka šefica policije u malom gradu na Aljasci, koja vodi istragu o jezivom slučaju višestrukog ubistva. Smeštena u doba godine kada sunce ne izlazi dve nedelje, serija je prelepo snimljena u "ponoćnom bluzu" koji vam omogućava da osetite hladnoću i uvlači vas u svet u kojem stručnjaci za tehnologiju žive rame uz rame sa lokalnim stanovništvom koje gaji natprirodna uverenja.

Na društvenim mrežama uživaju pronalazeći veze sa prvom sezonom iz 2014. godine, ali nema potrebe za tim kontekstom jer ovo je priča za sebe.

2. "Shogun"

Čim se "Igra prestola" završila 2019. godine, razgovor se okrenuo ka tome koja će nova epska fantastika zauzeti njegovo mesto.

Ali pet godina kasnije, ispostavilo se da je njen najubedljiviji naslednik serija bez ikakvih elemenata fantazije - već pre istorijska drama o stvarnom Japanu iz 17. veka koja ipak kanališe oštar pogled na svet, epske vizuelne prikaze i veliko interesovanje političke manevre. Zasnovan na istorijskom romanu Džejmsa Klavela, koji je već 1980-ih pretvoren u izuzetno uspešnu miniseriju, "Šogun" se fokusira na Džona Blektorna, britanskog mornara koji je doživeo brodolom na japanskoj obali. Ono što sledi je istovremeno sjajno snimljeno, briljantno odglumljeno i nepokolebljivo brutalno.

I dok je prvobitno bila zamišljena kao serija od jedne sezone, zbog velikog uspeha FX je najavio još dve sezone.

3. "Baby Reindeer"

Autobiografska priča Ričarda Gada "Baby Reindeer" kao da je niotkuda sletela na Netfliks, a ipak je postala jedan od najvećih, najviše pričanih i uznemirujućih hitova godine.

Gad je stvorio i glumi komičara po imenu Doni Dan, koji se sprijatelji sa Martom. Ona dolazi u bar u kojem on radi, mašta o njihovoj vezi i nastavlja da ga maltretira mejlovima i skoro mu uništava život. Džesika Ganing je neverovatna jer Martu čini i pretećom i žalosnom u svojim zabludama. Napetost se povećava kroz seriju dok ne postane mučno.

Doni je takođe više puta se**ualno zlostavljan od strane televizijskog producenta koji obećava da će mu pomoći u karijeri. Emisija je izazvala kontroverzu kada su gledaoci pretražili internet i otkrili Fionu Harvi, za koju su tvrdili da je prava Marta; od tada je davala intervjue medijima i sada tuži Netfliks zbog klevete, nemara i kršenja privatnosti za više miliona funti.

4. "Fallout"

Još jedna adaptacija postapokaliptične gejming franšize, koja je verovatno i uspešnija od "The Last of Us": zapanjujuće stilizovana i lukavo smešna verzija "Fallout" serije , koja zamišlja svet razoren nuklearnim ratom. Britanska glumica Ela Purnel predvodi glumačku postavu kao bistrooka stanovnica Trezora 33 koja jodlazi u misiju da spase svog oca na površini zemlje i dolazi u kontakt sa vrlo zanimljivim likovima.

Koprodukciju serije potpisuju Liza Džoj i Džonatan Nolan, kreatori "Zapadnog sveta".

5. "Ripley"

Endru Skot očarava kao Tom Ripli u hičkokovskoj verziji romana Patrišije Hajsmit "Talentovani gospodin Ripli".

Smeštena u Napulj i Rim 1960-ih, dramatična crno-bela serija, koju je snimio Oskarom nagrađeni kinematograf Robert Elsvit, savršeno preslikava prelepi mračni svet u kome se Ripli uzdiže od malog prevaranta u Njujorku do „dolče vita“ kada uzurpira identitet svog dokonog bogatog prijatelja Dikija Grinlifa (Džoni Flin).

Flin, Dakota Faning i Eliot Samner su sjajni kao ljudi kojima se Ripli hrani. U stilu koji je daleko drugačiji od suncem okupanog, nezaboravnog filma iz 1999. godine, Stiven Zejlijan je napisao i režirao seriju koja je zadivljujuća i vizuelno veličanstvena.

6. "One Day"

Nijedna serija nije izazvala emocije više od ove godine od ove adaptacije britanske romanse Dejvida Nikolsa.

Prati odnos dva prijatelja, Dekstera i Eme, od univerziteta pa nadalje, svaki put istog dana, 15. jula, tokom 20 godina. Počevši od 1980-ih, predstavlja nostalgično putovanje za gledaoce određenog uzrasta, zajedno sa pažljivo odabranim pop pesmana koje odgovaraju tom periodu. Ali u suštini ono što je seriju istaklo jesu glavni glumci – Leo Vudal, koji kao i u drugoj sezoni "Belog Lotosa" lako glumi arogantnog i iritantnog, ali istovremeno osećajnog Dekstera, dok je Ambika Mod inteligentna, ali ranjiva Ema.

7. "Monsieur Spade"

Malo ko je verovao u ovaj projekat, a ispostavilo se da je reč o jednom od najdivnijih iznenađenja u godini. Klajv Oven je Sem Spejd, privatni detektiv koji je sada premešten iz otrcanog San Franciska 1940-ih u mali grad u Francuskoj 1960-ih. Umesto da oponaša proslavljenog žestokog momka Hamfrija Bogarta Spejda iz „Malteškog sokola“ (1941), Oven je izgradio lik koji je oštrouman i emocionalno hladan, ali ponekad i zbunjen, posebno kada pokušava da savlada francuski jezik.

Postoje zamršeni lični odnosi - glamurozna ljubavnica (Kjara Mastrojani) i mlada devojka koja postaje Spejdova štićenica - i, naravno, ubistva koja ne može a da ne istražuje u malom gradu.

8. "Mr Bates vs the Post Office"

Retko se aweiji može pripisati opipljiv uticaj na rad vlade - ali takav je bio slučaj ranije ove godine sa ovom briljantnom britanskom mini serijom, fokusiranom na nacionalni skandal sa poštama, kada je više od 700 menadžera poštanskih filijala optuženo za lažne račune, krađu i prevaru zbog neispravnog računarskog sistema.

Kada je emitovan u Velikoj Britaniji u januaru, odmah je izazvao ogroman odjek i podstakao premijera Rišija Sunaka da najavi da će doneti novi zakon za "brzo oslobađanje i obeštećenje žrtava“. Četvorodelna drama Gvinet Hjuz briljantno spaja ljudske priče sa nehumanom birokratijom na koju su naišli. Uticaj serije dokazuje da ne samo deokumentarni film, već i igrani programi mogu da utiču na politiku i prikažu jedno od njenih lica.

Hoće li "gospodin Bejts" inspirisati više serija da se uhvate u koštac sa institucionalnim skandalima našeg vremena? Nadajmo se.

9. "Režim"

Kejt Vinslet je smešna, zastrašujuća i u vrhunskoj formi u ovoj mračnoj političkoj komediji kao Elena Vernam, diktatorka izmišljene centralnoevropske zemlje.

Elena (prilično loše) peva kada se za Božić obraća svojoj naciji, a građane naziva "Ljubavi moje". Sa zloslutne strane, ona se maskira u populistu, ali je nemilosrdna u svojoj odlučnosti da se održi na vlasti, napadajući obližnju zemlju i šaljući u zatvor svoje političke protivnike. Kao da je dete Eve Peron i Vladimira Putina. Vinslet lepo balansira komične i zle elemente svog lika i okružena je zvezdanom glumačkom postavom, uključujući Matijasa Šonertsa kao sociopatskog vojnika koji postaje njen ljubavnik, Andree Rajzborou koja je njena uplašena i ucenjena sluškinja i Hjua Granta kao kancelara kog je Elena smenila.

10. "3 Body Problem"

Ova naučno-fantastična serija stigla je sa fanfarama, budući da je sledeći projekat kreatora „Igre prestola“ Dejvida Beniova i Dena Vajsa. I iako možda nije baš postao fenomen kojem se strimer možda nadao, zaslužuje ozbiljne pohvale zbog svoje inteligencije i kreativne ambicije. Zasnovan na kineskom romanu, donosi priču o grupi prijatelja naučnika dok pokušavaju da shvate šta se dešava sa nizom samoubistava u njihovoj zajednici.

Postavlja pitanje – šta bismo uradili da znamo da će ljudska rasa biti uništena, ali ne za 400 godina? Osim toga, donela je jednu od najšokantnijoh TV scena godine, u rangu sa zloglasnim GoT-ovim "Crvenim venčanjem". Netfliks je najavio da će serija dobiti drugu i treću sezonu.

(nova/MONDO/M.C.)

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!