VIDEO

SERIJA KOJA JE ZALUDELA SVET: Već danima je najgledanija i u Srbiji, a kritike su očajne - kako se vama čini? (ANKETA)

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Na Netflix servisu ova serija je na ubedljivo prvom mestu. Kako je to moguće?!

Možda znate šta su "Vinksice", možda ste prvi put čuli za "Winx" sagu kada ste otišli na Netflix i videli novu seriju pre nekoliko dana. Nakon hit ostvarenja "Damin gambit", "Lupen" i "Bridžerton", "Fate: The Winx saga" je već danima najgledaniji sadržaj na domaćoj verziji Netflix servisa, a ukoliko niste gledali, objasnićemo vam o čemu se radi.

Osnova za ovu igranu seriju je veoma popularni italijansko-američki crtani serijal o klincima koji idu u školu za vile. Svaka od devojčica  ima "svoju" magiju, pa tako neko baca vatru, neko kontroliše tehnologiju, vodu i druge elemente ili pojave. Dečaci su "specijalisti" zaduženi za borbu. Crtać je bio pravi hit, a onda se neko dosetio da razradi priču i napravi igranu seriju.

Na osnovu priče iz crtane serije, producenti su "nabacali" sve što su mogli iz Harija Potera, a da ne odgovaraju za kršenje autorskih prava. Tako ćete primetiti brojne paralele sa i dalje najpopularnijom magičnom pričom popularne kulture, koje u zavisnosti od ukusa mogu da vam prijaju, ili da vam smetaju.

Pogledajte trejler!

Fate: The Winx saga (ZABAVA)
Izvor: YouTube/Netflix

Glavna junakinja, Blum, dolazi u školu za vile, tamo je neki prihvataju, neki baš i ne, ne može da kontroliše svoju magiju, saznaje i da je zamenjena na rođenju, uopšteno se u ovu magičnu priču mešaju elementi knjiga Dž. K. Rouling, ali na momente, skoro pa i telenovela.

Ekipa iz škole Alfea živi okružena barijerom koja je razdvaja od običnog, nemagičnog sveta, i mora da se bori sa "Izgorelima", misterioznim zlim bićima koja već godinama nisu viđena ni u magičnom, ni u običnom svetu.

Šta da očekujete? Ne mnogo toga, ovo je klasična tinejdžerska serija u svakom pogledu, svi su prelepi, gluma je osrednja, dijalozi i muzička podloga površni, samo je ubačena magija. Ako volite ozbiljnije urađene serije, slobodno je preskočite.

Ako imate par sati viška i želite da gledate nešto što vas nimalo neće opteretiti, naprotiv, možete da "isključite" mozak dok gledate, taman je, ima samo šest epizoda i čak ni najduža među njima ne traje punih sat vremena.

Interesantno je da je serija izuzetno gledana, ne samo u Srbiji gde je danima na prvom mestu, već i globalno na servisu Netflix, ali ima očajne kritike. Rotten Tomatoes ocena jedva je prebacila 30 od 100, a među kritikama se mogu naći komentari poput "za zaboraviti", "mlako", pa i "nedostojno originalne crtane serije". Takođe, fanovi originalne serije nisu zadovoljni činjenicom da je nekim od vila promenjena rasa, preciznije, latinoamerička i vila azijskog porekla sada su belkinje.

Kritičari se slažu da je serija "užas", gledaoci su je praktično progutali, a šta vi kažete?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi