Operacija "Severna strela": Kako je sukob Izraela i Hezbolaha eskalirao do kopnene invazije?

Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), saopštile su da je “bilo kakav (vojni) ulazak u Liban predstavlja kršenje libanskog suvereniteta.

Promo

Rastu zabrinutosti da su izraelski vazdušni udari i likvidacije vodećih članova Hezbolaha u Libanu samo uvod u širu vojnu operaciju. Za sada, izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su "ograničenu, lokalizovanu i usmerenu" kopnenu operaciju protiv Hezbolaha na jugu Libana, pod nazivom "Severna strela".

Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), saopštile su da je “bilo kakav (vojni) ulazak u Liban predstavlja kršenje libanskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i Rezolucije 1701 Saveta bezbednosti UN”.
MOGLO BI VAS ZANIMATI

SVI SU OSTALI U ČUDU KADA SU VIDELI ŠTA VOZI NAJSKUPLJI HRVAT U ISTORIJI: Čovek zarađuje 200.000 evra nedeljno, a ovim autom dolazi na trening!
OTKRIVAMO SVE DETALJE KALINIĆEVOG RAZVODA: Brak sa Sandrom pukao početkom godine, pa se odmah preselio kod majke! Ovo je razlog kraja

Izraelski ministar odbrane Joav Galant naglasio je da je uklanjanje lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha važan korak, ali da Izrael planira dalekosežnije vojne operacije. S druge strane, Hezbolah negira da su izraelske snage prešle u južni Liban, a premijer Nadžib Mikati kaže da je Liban suočen s “jednom od najopasnijih faza u svojoj historiji”, dok portparol britanskog premijera apeluje na hitan prekid vatre kako bi se izbegla dalja eskalacija. U međuvremenu, više od 100.000 ljudi već je napustilo Liban u strahu od sukoba.

U Usijanju pitamo: Koliko može trajati kopnena bitka? Kakva je uloga regionalih i globalnih aktera u sprečavanju dalje eskalacije? Da li je rat na Bliskom istoku direktna pretnja ionako krhom globalnom miru? Koja su moguća rešenja za povratak stabilnosti na Bliskom istoku?

Gosti Usijanja:

Boško Jakšić, novinar

Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost

Vladimir Živković, politikolog

Urednik i voditelj: Jelena Pejović