
U Kovilju, naselju nadomak Novog Sada, u nedelju se održava 11. rakijada, popularno nazvana "Parastos dudu".
Prema rečima predsednika organizacionog odbora Save Graorca, pred žirijem i posetiocima će se naći žestoka pića napravljena od raznog voća i šumskih plodova, ali će se dudu i dudovači i ovoga puta posvetiti posebna pažnja.
Čitav kraj oko Koviljskog rita je, naime, nekada bio pun dudova, ali je sredinom prošlog veka počelo da se zanemaruje ovo izdašno drvo.
Tek pre jedne decenije meštani su odlučili da dudu vrate staru slavu, pa je od Kovilja da Budisave zasadjeno 3.000 stabala i sada ih ukupno ima više od 5.000.
I ova 11. rakijada će početi potpaljivanjem vatre ispod kazana, a sem sveže pečene rakije gostima će se ponuditi i one starije napravljene od groždja (komovica, lozovača, vinjak), zatim od drugog voća (šljiva, jabuka, kruška, dud, dunja, višnja, trešnja, breskva...), zatim od kupina, drenjina i divljih jabuka i krušaka, kao i specijalne travarice.
Za samo takmičenje prijavljeno je 60 rakija ispečenih širom Srbije, pa i u inostranstvu, a pobediće ona koja dobije najviše bodova, bez obzira u kojoj konkurenciji.
Turističku atrakciju će obogatiti prigodni kulturno-umetnički program, izložba magaraca, vožnja fijakerom i takmičenje u pravljenju štrudle.
(Tanjug)
Prema rečima predsednika organizacionog odbora Save Graorca, pred žirijem i posetiocima će se naći žestoka pića napravljena od raznog voća i šumskih plodova, ali će se dudu i dudovači i ovoga puta posvetiti posebna pažnja.
Čitav kraj oko Koviljskog rita je, naime, nekada bio pun dudova, ali je sredinom prošlog veka počelo da se zanemaruje ovo izdašno drvo.
Tek pre jedne decenije meštani su odlučili da dudu vrate staru slavu, pa je od Kovilja da Budisave zasadjeno 3.000 stabala i sada ih ukupno ima više od 5.000.
I ova 11. rakijada će početi potpaljivanjem vatre ispod kazana, a sem sveže pečene rakije gostima će se ponuditi i one starije napravljene od groždja (komovica, lozovača, vinjak), zatim od drugog voća (šljiva, jabuka, kruška, dud, dunja, višnja, trešnja, breskva...), zatim od kupina, drenjina i divljih jabuka i krušaka, kao i specijalne travarice.
Za samo takmičenje prijavljeno je 60 rakija ispečenih širom Srbije, pa i u inostranstvu, a pobediće ona koja dobije najviše bodova, bez obzira u kojoj konkurenciji.
Turističku atrakciju će obogatiti prigodni kulturno-umetnički program, izložba magaraca, vožnja fijakerom i takmičenje u pravljenju štrudle.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.