U Tokiju ,da bi preživeli toplo i vlažno leto, neki Japanci koji prate trendove ovih dana pijuckaju sirće u jednom novootvorenom kafiću.

Kafić "Limapuluh" smešten u otmenoj tokijskoj četvrti Aojama svojim gostima nudi novo piće. U pitanju su kokteli na bazi sićeta čija se cena kreće od 700 jena (šest dolara).

Na karti pića nalazi se deset koktela spravljenih od različitih vrsta sirćeta, kojima se zbog ukusa dodaje pomorandža, borovnica, bundeva i drugo voće i porvrće. Koktelima mogu da se dodaju i razne vrste trava i začina da bi se ublažio kiseli ukus.

Poslednjih godina sirće je postalo popularan prehrambeni proizvod u japanskim domaćinstvima zbog verovanja da pročišćava telo i da sprečava malaksalost uzrokovanu vrućinama.

Za sada se u kafiću "Limapuluh" dnevno naručuje oko 600 koktela na bazi sirćeta. Njegova vlasnik Hiroki Šizukai (31) kaže da će ukoliko se sadašnji promet nastavi razmisliti o zimskim verzijama sirćetnih koktela, prenela je agencija DPA.