Kuvar Milijan Stojanić pokušaće da udje u Ginisovu knjigu rekorda tako što će skuvati najveću čorbu na svetu!

U četiri metara dubokom i tri metra širokom kazanu, nosilac titule "kralja srpske kuhinje", 12 sati će kuvati čorbu za koju će biti utrošeno četiri tone povrća i samo jedna vrsta začina.

"Kriterijumi koje su propisali iz Ginisa su rigorozni, a ja sam presrećan zato što ćemo od 1.700 mogućih začina u čorbu staviti srpski, i to začin iz Vršca" priča za list "24 sata" Milijan Stojanić, kuvar iz Kosjerića.

"Najveći problem je to što za zapršku mora da se upotrebi pirinčano brašno, koje pravi penu koja vrlo lako iskipi, bez obzira na kojoj se temperaturi kuva. A ono što nikako ne sme da se desi je upravo to, da čorba iskipi" objasnio je poznati kulinarski majstor.

Kuvanje ove specifične čorbe održaće se 15. novembra u poljskom gradu Vroclavu u okviru 7. Svetske olimpijade kulinarstva, na kojoj će učestvovati oko 40.000 kuvara i ugostitelja. Stojanić će učestvovati i u još četiri takmičarske kategorije ove Olimpijade i pokazati svoje umeće uz pomoć, kako sam kaže, "10 umetničkih eksponata".

"Nosim sa sobom najkvalitetniju hranu. A kad to kažem onda mislim na ovu našu, iz Srbije, a pre svega zlatiborski sir i kajmak, i naravno pršutu" kaže on.

(MONDO)