Peti kosmički turista Čarls Simoni, Amerikanac madjarskog porekla, za vreme boravka na Medjunarodnoj kosmičkoj stanici donekle će narušiti "suvi zakon" koji tamo vlada, jer se na njegovom meniju nalaze prepelice u vinskom sosu.

Predstavnik američke kompanije "Spejs advenčer" koja se bavi marketingom kosmičkog turizma, saopštili su da će se prema želji Simonija vino naći na kosmičkoj stanici u obliku vinskog sosa. Na taj način tradicionalnoj američko-ruskoj kuhinji na MKS biće dodata francuska.

"Simoni će u aprilu poneti sa sobom specijalitete da bi mogao da počasti svoje kosmičke kolege koji se već nalaze na stanici, a koje posebno uvažava", izjavio je predstavnik, prenela je agencija Itar taš.

Specijalitet francuske kuhinje pripremljen je pod kontrolom francuske kosmičke agencije i nije konkurencija ruskim i američkim specijalistima koji pripremaju i poseban meni, na primer pred izlazak u otvoreni kosmos kada su kosmonauti posebno opterećeni.

Osim prepelica u vinskom sosu na francuskom meniju nalaze se i pačje grudi s peršunom, pečena piletina u sosu od sira, pire od jabuka i puding od pirinča s voćem.

Let ruskog kosmičkog broda "Sojuz tma 10" s 15. kosmičkom misijom i Simonijem, kako planiraju u Roskosmosu, biće izveden 7. aprila s kosmodroma Bajkonur.

(Tanjug)