• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Trigliceridi" prave najbolji pasulj

Ekipa interesantnog imena "Trigliceridi" iz Beograda pobednik je devetog "Bin festivala", poznatijeg pod nazivom "Temerinska pasuljijada".

"Trigliceridi" su kao nagradu za najbolje skuvan pasulj dobili ček na 100.000 dinara, a u konkurenciji više od 300 majstora kotlića, drugo mesto i nagrada od 50.000 dinara, pripali su mladim kulinarima iz novosadske srednje škole "Svetozar Miletić", dok je ekipa firme "Heian Do" osvojila treće mesto i 30.000 dinara.

Temerin, vojvođanska varošica nadomak Novog Sada, od ranog jutra bila je "okupirana" ljubiteljima pasulja koji su, "naoružani" kotilićima, varjačama, kutlačama i raznoraznim začinima, krenuli u "ljuti boj" u kom su najrazličitije vrste pasulja bile jedina "municija".

Na stotine majstora kuhinje takmičilo se u pripremanju raznih vrsta pasulja, od onog "sa's meso i bez meso" do onog "sa's orasi i druge đakonije".

Već oko podneva mirisi koji su se nadaleko širili, svakom putniku namerniku jasno su stavljali do znanja da je Temerin u tom trenutku bio svetska prestonica pasulja.

Član upravnog odbora "Bin festivala" Goran Štulić rekao je Tanjugu da je za pripremanje dobrog "čorbanjca" najbitnije voleti pasulj i znati kako se koja vrsta u kom trenutku ponaša.

"U pasulju ima mnogo tajni, neki ga vole sa suvim, neki sa sirovim, a neki bez mesa. Mnogi koji tvrde da pasulj bez mesa nije pasulj, iz ličnog primera znam da to nije tačno, jer sam na prošlogodišnjoj pasuljijadi kuvao dva kotlića pasulja, jedan sa suvim mesom, a drugi sa gljivama, i ni ja ni svi oni koji su ih probali nisu mogli da odrede koji je bolji i ukusniji", rekao je Štulić.

On je rekao da je jedna ekipa iz Bajine Bašte, inače redovni uesnici pasuljijade, prošle godine pripremila tortu od pasulja, tako što su skuvali posan pasulj, a onda ga zapekli sa orasima. Ti inovatori u kuvanju pasulja su, po Štulićevim rečima, nagrađeni specijalnom nagradom za pripremanje posebnog jela od pasulja.

"Postoje na stotine recepata za kuvanje pasulja, a ono što je najbitnije je da se zna koliko koju vrstu pasulja treba kuvati da se zrno ne bi raspalo i koja vrsta pasulja dobro ide uz koji dodatak", objasnio je Štulić, kroz smeh potvrđujući izreku: "Dobar pasulj daleko se čuje".

Dok je u više od 300 kotlića "situacija bila uzavrela", na centralnoj bini tekao je kulturno-umetnički program, a na sportskim terenima počele su tzv. "Ravničarske igre" sa obiljem nesvakidašnjih disciplina.

U nadvlačenju konopca u ženskoj konkurenciji pobedile su dame iz ekupe "Grafo Bogdanov", dok su kod muškaraca "najjače povukli" momci iz ekipe "Godzila i kumovi". U brzom nošenju pasulja u džakovima pobedio je Radoslav Stuparić, dok je u za objasniti komplikovanoj disciplini "Panonski mornar" najbolji bio Jovan Đukić, a u brzom jedenju pasulja Vojislav Đurđević.

Više hiljada posetilaca imali su priliku da prisustvuju i pravom pravcatom obaranju svetskog rekorda. Mitar Murgaški je postavio novi svetski rekord u bacanju starog bicikla u dalj, on je bicikl hitnuo na daljinu od 12,16 metara, čime je prebacio granicu . koju je prošle godine postavio legendarni majstor Njusika iz Banata,koji je ove godine morao da se zadovolji drugim mestom.

Među disciplinama ravničarskih igara bilo je i takmičenje u bacanju staroga akumulatora s ramena, jer kako Temerinci kažu, "mi kamena nemamo, a svako s ramena baca ono što ima", a pobednik je bio Saša Grubač.

(Tanjug)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Anastazija Biverhauzen

Престала сам да читам текст код "Бин фестивала". Треба рећи темеринцима да енглези користе пасуљ само за салатице и остале ђаконије, пасуљ у том облику (укусу и мирису) никада нису видели

SERIJE