
Učesnici "Burekdžijade" u Nišu napravili su burek prečnika dva metara, težak oko 100 kilograma, čime konkurišu da budu upisani u Ginisovu knjigu rekorda.
Predsednik Unije privatnih pekara niškog regiona Bratislav Vukadinović rekao je Tanjugu da je za ovaj burek utrošeno 50 kilograma brašna, 20 kilograma masti i 20 kilograma sira.
U Nišu je na "Burekdžijadi" 2005. godine napravljen burek iste veličine i težine, ali je sada ovaj poduhvat snimljen i dokumentovan, rekao je Vukadinović.
Ove godine na "Burekdžijadi" učestvuju 12 pekara, a uz domaće snage su i po jedan gost iz Apatina i jedan iz Australije, naveo je Vukadinović, vajkajući se da je zainteresovanih mnogo više, ali da je teško obezbediti toliko pećnica.
Recept za okrugli burek poznat je u Nišu još 1498. godine, gde ga je predstavio turski pekar Mehmed Oglu iz Istanbula.
Prema nekim podacima, svakog dana oko 20.000 Nišlija doručkuje burek, pa se tako dolazi i do podatka da se mesečno u tom gradu pojede oko 150 tona tog specijaliteta.
Kore za burek prave se od testa i bacaju kroz vazduh da bi se razvukle, a zatim se ispune, prema tradiciji, mlevenim mesom ili sirom.
(Tanjug)
Predsednik Unije privatnih pekara niškog regiona Bratislav Vukadinović rekao je Tanjugu da je za ovaj burek utrošeno 50 kilograma brašna, 20 kilograma masti i 20 kilograma sira.
U Nišu je na "Burekdžijadi" 2005. godine napravljen burek iste veličine i težine, ali je sada ovaj poduhvat snimljen i dokumentovan, rekao je Vukadinović.
Ove godine na "Burekdžijadi" učestvuju 12 pekara, a uz domaće snage su i po jedan gost iz Apatina i jedan iz Australije, naveo je Vukadinović, vajkajući se da je zainteresovanih mnogo više, ali da je teško obezbediti toliko pećnica.
Recept za okrugli burek poznat je u Nišu još 1498. godine, gde ga je predstavio turski pekar Mehmed Oglu iz Istanbula.
Prema nekim podacima, svakog dana oko 20.000 Nišlija doručkuje burek, pa se tako dolazi i do podatka da se mesečno u tom gradu pojede oko 150 tona tog specijaliteta.
Kore za burek prave se od testa i bacaju kroz vazduh da bi se razvukle, a zatim se ispune, prema tradiciji, mlevenim mesom ili sirom.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.