Učesnici "Burekdžijade" u Nišu napravili su burek prečnika dva metara, težak oko 100 kilograma, čime konkurišu da budu upisani u Ginisovu knjigu rekorda.

Predsednik Unije privatnih pekara niškog regiona Bratislav Vukadinović rekao je Tanjugu da je za ovaj burek utrošeno 50 kilograma brašna, 20 kilograma masti i 20 kilograma sira.

U Nišu je na "Burekdžijadi" 2005. godine napravljen burek iste veličine i težine, ali je sada ovaj poduhvat snimljen i dokumentovan, rekao je Vukadinović.

Ove godine na "Burekdžijadi" učestvuju 12 pekara, a uz domaće snage su i po jedan gost iz Apatina i jedan iz Australije, naveo je Vukadinović, vajkajući se da je zainteresovanih mnogo više, ali da je teško obezbediti toliko pećnica.

Recept za okrugli burek poznat je u Nišu još 1498. godine, gde ga je predstavio turski pekar Mehmed Oglu iz Istanbula.

Prema nekim podacima, svakog dana oko 20.000 Nišlija doručkuje burek, pa se tako dolazi i do podatka da se mesečno u tom gradu pojede oko 150 tona tog specijaliteta.

Kore za burek prave se od testa i bacaju kroz vazduh da bi se razvukle, a zatim se ispune, prema tradiciji, mlevenim mesom ili sirom.

(Tanjug)