
Ne zaslužuje svaka kafana da bude nazvana kafanom, ni pivnica pivnicom, a do toga kako prepoznati onu pravu, naučnim metodama došla je slavna češka pivara "Prazdroj" iz Plzenja.
Za kafane, pivnice i restorane koji žele da toče slavno plzenjsko pivo a da mu nemarom ne pokvare ukus, eksperti iz "Prazdroja" sastavili su "osam pivskih zapovesti".
Zapovesti počinju od podruma gde burad sa pivom ne treba da budu izložena temperaturi višoj od pet stepeni.
"Za pivo na stolu prava temperatura je sedam stepeni. Kada je toplije neće osvežiti, hladnije ne pruža takav užitak", rekao je za dnevnik "Pravo" Vaclav Berka iz "Prazdroja".
"Pivske zapovesti" obuhvataju i uputstvo barmenu o tome kako treba da drži kriglu kada u nju toči pivo - najbolje je pod uglom 45 stepeni, a pena mora da bude gusta kao krem.
Zapovest je i da se bar jednom nedeljno čiste cevi kroz koje prolazi pivo, što na žalost čini svega 17 odsto čeških kafana i pivnica.
Plzenjski pivari mislili su i na uslugu. "Razlika je kada vam neko donese pivo sa osmehom na licu i kada samo sa izrazom dosade na licu stoji za barom", upozorava Berka na taj subjektavn, ali veoma važan faktor u izboru dobre pivnice.
Kafane, restorani i pivnice koje ispunjavaju svih osam zapovesti dobijaju od plzenjske pivare sertifikat kvaliteta, a do sada ga je steklo nekoliko stotina objekata.
(Beta)
Za kafane, pivnice i restorane koji žele da toče slavno plzenjsko pivo a da mu nemarom ne pokvare ukus, eksperti iz "Prazdroja" sastavili su "osam pivskih zapovesti".
Zapovesti počinju od podruma gde burad sa pivom ne treba da budu izložena temperaturi višoj od pet stepeni.
"Za pivo na stolu prava temperatura je sedam stepeni. Kada je toplije neće osvežiti, hladnije ne pruža takav užitak", rekao je za dnevnik "Pravo" Vaclav Berka iz "Prazdroja".
"Pivske zapovesti" obuhvataju i uputstvo barmenu o tome kako treba da drži kriglu kada u nju toči pivo - najbolje je pod uglom 45 stepeni, a pena mora da bude gusta kao krem.
Zapovest je i da se bar jednom nedeljno čiste cevi kroz koje prolazi pivo, što na žalost čini svega 17 odsto čeških kafana i pivnica.
Plzenjski pivari mislili su i na uslugu. "Razlika je kada vam neko donese pivo sa osmehom na licu i kada samo sa izrazom dosade na licu stoji za barom", upozorava Berka na taj subjektavn, ali veoma važan faktor u izboru dobre pivnice.
Kafane, restorani i pivnice koje ispunjavaju svih osam zapovesti dobijaju od plzenjske pivare sertifikat kvaliteta, a do sada ga je steklo nekoliko stotina objekata.
(Beta)
Pridruži se MONDO zajednici.