Nagrade Ig Nobel, koje se dodeljuju za naučna dostignuća koja "najpre zasmejavaju, a onda teraju na razmišljanje", ustanovio je humoristički časopis "Anali neverovatnih istraživanja", a evo ovogodišnjih dobitnika!

Dvojica biologa podelila su nagradu u svojoj branši. 

Tomas Tvejts je konstruisao specijalno odelo koje mu je omogućilo da živi životnim stilom koze, dok je Čarls Foster proveo čitave mesece u divljini prerušen u jazavca, pticu, jelena...

Nagradu u domenu psihologije osvojili su istraživači predvođeni Evelin Debi, koji su ispitivali lažove o tome koliko često lažu, i na osnovu njihovih (krajnje neproverenih, ako uzmemo izvor u obzir) informacija sastavili izveštaj koji utvrđuje da li više, ili manje lažemo, kako starimo.

Nagradu za fiziku podelili su na ravne časti naučnici koji su otkrili zašto konji bele grive najviše privlače konjske muve, i njihove kolege koje su ustanovile zbog čega vilini konjici obožavaju crne nadgrobne spomenike.

Posebno bi valjalo podvući nagradu u oblasti ekonomije (?!), koju su osvojili marketinški teoretičari predvođeni Markom Avisom koji su istraživali kako ljudska bića percipiraju lične osobine - kamenja. Na osnovu izgleda.

Priznanje za medicinu otišlo je istraživanju Kristofa Helmšena, koje je pokazalo da ljudi mogu da zaustave svrab, tako što će "prevariti" mozak uz pomoć ogledala. Preciznije, ako vas svrbi nešto sa leve strane, pogledajte se u ogledalo i počešite to mesto sa desne.

Nagrada za percepciju otišla je japanskim naučinicima - Acuki Higašijama i Kohei Adači bavili su se neobičnom problematikom: kada se savijemo u struku i svet posmatramo naopačke, između sopstvenih nogu, da li nam zaista izgleda drugačije?

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.