Zanimljivosti

Festival nauke: Najhrabrija naučna avantura do sada! (VIDEO)

Izvor mondo.rs

Jedinstveno razotkrivanje naučnih mitova, i to na više od 6.000 kvadrata Beogradskog sajma, obeležiće ovogodišnji, trinaesti po redu Festival nauke koji se održava od 5. do 8. decembra. Pročitajte šta vas sve očekuje!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U nikad zabavnijem naučnom okršaju učestvovaće više od 650 naučnika i naučnih komunikatora, kako iz Srbije, tako i iz celog sveta.

Svi oni udružiće snage i tokom četiri festivalska dana u halama 3, 3A i 5 Beogradskog sajma pokazaće zašto je nauka najbolja saveznica u borbi za istinu. Od nuklearnih elektrana preko života na Zemljinim polovima do onih najsitnijih nano-avantura, glavni festivalski program "Nauka bez prestanka" provešće znatiželjnike kroz niz naučnih izazova i eksperimenata sa ciljem da razotkriju preživele mitove, otklone sve zablude i objasne porekla brojnih sujeverja.

Tako će neke od zabluda vezane za teoriju evolucije biti otklonjene uz pomoć neobičnih afričko-srpskih životinjskih parova, dok će konačno biti izvojevana pravda za sve one životinje koje su zbog narodnih verovanja izbile na loš glas. Razotkrivanje tajni našeg mozga, ali i nervnog sistema, biće praćeno uz one zapisane u našim zubima, a posebnu pažnju posvetićemo antibioticima i njihovoj zloupotrebi, zbog čega se ljudi sve teže bore protiv bakterija.

FOTOGRAFIJE SA FESTIVALA 2018.

Iz naučne radionice Milana Popovića stižu naučni top i jedinstveni hoverkraft nastao uz pomoć duvača lišća, kao i nezaboravni snimci sačinjeni uz pomoć jedinstvene opreme na visini od čak dvadeset pet kilometara!

Kroz naučne eksperimente najveći radoznalci moći će da zavire u "Kabinu sumnje" koja stiže direktno iz Francuske ili pak u "Radioaktivnu sobu", gde ih čeka crtanje UV bojama uz koje brojni mitovi o zračenju padaju u vodu. Postavka "Znanje pokreće" kompanije NIS, koja je sedmu godinu zaredom generalni sponzor Festivala nauke, specijalno je  kreirana da provede sve zainteresovane posetioce kroz pravu naučnu avanturu!

U ovom zanimljivom kutku svako ko bude želeo pretvoriće se u pravog istražitelja u okviru NIS Escape Room-a, gde će ga tačni odgovori odvesti do izlaza.

Pored toga, posetioci će imati priliku da učestvuju u dva eksperimenta - sa letećim tanjirima i merenjem težine na planetama Sunčevog sistema.

MONDO TV INTERVJU: DA LI VANZEMALJCI POSTOJE?

Vanzemaljci postoje, videli smo ih hiljadu puta
Izvor: MONDO

Svoje genijalne izume, veštine i znanja i ove godine će prikazati osnovci i srednjškolci iz cele Srbije. Samo za njih i prema njihovim idejama krojena festivalska zona Ekspertinejdžera ugostiće više od deset škola, čiji će učenici razotkriti na koje je sve načine umrežen svet današnjice i šta nam omogućavaju svi ti pametni uređaji kada se udruže. Uz to će preispitati brojne mitove vezane za nedostižni perpetuum mobile, uhvatiće se u koštac sa Teslinim munjama, predstaviće drevne kalendare i otkriti na koji način su komunicirali černobiljski vatrogasci u bolničkim sobama. 

Glavna festivalska Naučno-fantastična bina ugostiće u hali 5 naučnike iz celog sveta. Tokom četiri dana na sceni će se smenjivati eksplozivni naučni šou programi iz Francuske, SAD, Austrije, Poljske, Češke, Izraela i Estonije! Publika svih uzrasta tako će biti u prilici da se upusti u avanturu poigravanja sa sopstvenim čulima, da otkrije kakva se nauka krije iza superherojskih filmova i mađioničarskih trikova ili pak da uživaju u vatrenim eksperimentima. Sasvim drugačijom atmosferom odisaće Mala naučna bina u hali 3, gde će se smenjivati tematski naučni kvizovi, savršeni za naučni predah i razigravanje moždanih vijuga, uz razbijanje mitova i zabluda iz stomatologije, istorije, biologije...

MONDO TV: SRBIJA IMA TALENTOVANE NAUČNIKE

Naš Đorđe je najbolji mladi naučnik na svetu
Izvor: MONDO

Festivalske ulaznice, po ceni od 500 dinara, mogu se kupiti na Ticket vision prodajnim mestima u celoj Srbiji. Ulaznica važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A, kao i za halu 5, u kojoj je smeštena eksplozivna Naučno-fantastična bina. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

MONDO TV: ISTORIJA ZEMLJE U 5 MINUTA

NAUKA KROZ PRIČE: Istorija zemlje u 5 minuta
Izvor: MONDO

MONDO TV: DA LI SMO SAMI U VASIONI?

Nauka kroz priče: Da li smo sami u vasioni?
Izvor: MONDO

Tagovi