DA LI STE ČULI ZA PROKLETSTVO "KLUBA 27"? Smrt ovih poznatih ličnosti povezuje jedna jeziva činjenica

Neke od najvećih zvezda u svetu slavnih i uspešnih napustili su nas u 27. godini, baš kada su bili na samom vrhuncu popularnosti.

Shutterstock/YouTube/ Nirvana/Zsákai Zsolt/Amy Winehouse/ The Ed Sullivan Show

"Klub 27" je lista poznatih muzičara, glumaca i drugih slavnih ličnosti koju povezuje jedna stvar - svima se život završio u 27 godini kada su bili na vrhuncu popularnosti. Budući da je smrt slavnih u istoj životnoj dobi opovrgnuta naučnim istraživanjem i okarakterisana kao čista koincidencija, ona se ipak i dalje smatra kulturološkim fenomenom.

Moguće je da ste načuli o broju 27 koji je odneo mnoge proslavljene pevače i muzičare, poznate uglavnom po problematičnom stilu života. Uzroci smrti slavnih muzičara uglavnom su povezani sa izborom životnog stila, koji se ranijih godina podvodio pod rokenrol, poput zavisnosti od droge i alkohola, ali bilo je i onih koji su okončali samoubistvom, nasilnom smrću ili pod nerazjašnjenim okolnostima, koje su svrstane u nesrećne slučajeve.

Dok neki navode, da se pod ovaj fenomen mogu ubrojati preko 70 poznatih ljudi, mi izdvajamo najistaknutije ličnosti koje se pomenu svaki put kada i "klub 27".

YouTube/ Nirvana  20.2.1967. Kurt Kobejn

Kurt Kobejn

Zapravo je Kobejnova tragična smrt navela ljude da povežu nevidljive tačke oko broja 27, što se u tom trenutku odnosilo i na smrti Brajana Džonsa, Džimija Hendriksa, Dženis Džoplin i Džima Morisona, koji su otišli u rasponu od 1969. do 1971. svi u 27-oj.

Kultna ličnost grunge pokreta devedesetih, i frontmen revolucionarog alternativnog benda Nirvana, bio je mučen problematičnim životom od samog detinjstva. Kobejn je bio poznat po oštrici kojom je pisao pesme u borbi protiv establišmenta, ali i kao "glas generacije X". Kao i mnogi pre i posle njega, borio se sa zavisnošću i depresijom, što je dovelo do prekomerne upotrebe droge i alkohola. 

Njegova smrt 1994. zvanično je proglašena samoubistvom, kada je nesrećni muzičar pucao sebi puškom u glavu. Forenzičari koji su radili na slučaju, utvrdili su da je umro tri dana ranije, 5. aprila, kada je pronađen u svojoj kući u Sijetlu sa prostrelnom ranom. Pored njega je ležala puška i oproštajno pismo. Kobejn je iza sebe ostavio armiju neutešnih fanova, ali i suprugu Kortni Lav i ćerku Frensis Bin Kobejn, koja je tada bila tek beba. U godinama koje su usledile, pokrenute su mnogobrojne teorije zavere koje zagovaraju tezu da je muzičar zapravo ubijen.

Džimi Hendriks

Jedan od najboljih gitarista i muzičara svih vremena, Džimi Hendriks, kratko je obasjao čovečanstvo svojim talentom. Bio je jedna od najuticajnijih figura šezdesetih - kako hipi pokreta tako i rokenrol scene. Poznat kao hedlajner kultnog Vudstok festivala, bio je jedan od najplaćenijih izvođača tog vremena, i uveo je mnoge novine svojim stilom sviranja gitare.

Preminuo je u 27. godini od predoziranja, nakon što je uzeo 18 puta veću dozu pilula za spavanje od dozvoljene.

Dženis Džoplin

Još jedna od najpoznatijih zvezda šezdesetih, koja je nastupala na čuvenom Vudstoku 1969. je Dženis Džoplin. Moćni vokal i električno prisustvo na sceni, ostaju ovekovečeni kao jedan od najautentičnijih snimaka sa nastupa uživo u istoriji popularne muzike.

Poznato je da je Dženis bila konzument droga i alkohola, i da je umrla 1970. od predoziranja heroinom.

Džim Morison

Iako je od smrti muzičke legende prošlo čak 53 godine, i dalje nije poznato kako je umro. Kako je njegova devojka tada rekla policiji, Morisonu je bilo loše veče pre i odlučio je da napravi toplu kupku. Ona se vratila da spava, a nekoliko sati kasnije ga je pronašla u kadi, i nije davao znakove života. Službeni uzrok smrti je zastoj srca, ali obdukcije nije bilo. Brojne teorije kružile su oko uzroka smrti, a poslednja koja je odjeknula je ona da je Morison zapravo preminuo u klubu "Rock&Roll Circus", a ne u svom domu, navodi Rolling Stone.

Novinar Sem Bernet koji je nekada vodio taj klub, napisao je 2007. godine knjigu o Morisonu, u kojoj je rekao da je pevač zapravo umro u klubu i to od predoziranja heroinom. Njegovo telo, tvrdi Bernet u knjizi, premestili su u stan kako bi odvukli pažnju od dilera od kojih je muzičar kupovao. Naravno, tokom godina su se pojavljivale i druge teorije, poput onih da ga je ubila CIA ili da je lažirao svoju smrt.

Ejmi Vajnhaus

Pevačica preooznatljivog stila i moćnog glasa, imala je jedan od svojih poslednjih nastupa upravo u Beogradu. Ejmi Vajnhaus preminula je 23. jula 2011. u svom stanu u Londonu, a njena publika zapamtila je da je poslednji koncert održala u srpskoj prestonici.

Britanska zvezda iznenada je pronađena mrtva u krevetu, a kao zvaničan uzrok smrti navedeno je da je reč o trovanju alkoholom. Vajnhausova je u trenutku smrti imala 27 godina i bila je na vrhuncu karijere. Prijatelj prerano preminule pevačice u njenoj biografiji otkrio je detalje koje javnost nije znala.

Retko ko zna da je ona pokušala sebi da oduzme život još sa 10 godina, što se navodi u jednoj od njenih biografija. Kako stoji u knjizi "Ejmi Vajnhaus: Neispričana priča", ona je pokušala da se ubije kada je njen otac Mič Vajnhaus ostavio njenu majku Dženis. Za Ejmi, koja je tada tek ušla u tinejdžerski period, ovo je bilo vrlo stresno. Zbog toga je ona, navodno, odlučila da se predozira lekovima. 

"Pronašao sam Ejmi kako se uvija u stomačnim bolovima. Pena joj je izlazila na usta i kolutala je očima. Predozirala se pilulama jer nije želela da živi. Rekla mi je da je želela dugo da spava", rekao je prijatelj koji ju je pronašao u trenutku kada se nagutala lekova.

U knjizi se takođe navodi da je Ejmi bila fascinirana "Klubom 27" i nadala se da će mu pripasti, kao Kobejn, Džim Morison, Džimi Hendriks i Dženis Džoplin koji su umrli sa 27 godina.

Uprkos kutlurološkom značaju koji se pridaje muzičarima i slavnim ličnostima koji su preminuli u ovim godinama, neke naučne studije bavile su se ovim fenomenom, međutim, dokazano je da "slava i stil života mogu povećati rizik od smrti, ali se taj rizik ne ograničava na starosnu dob od 27", navodi se u studiji "British Medical Journal" iz decembra 2011.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Tajne dugovečnosti bake od 102 godine  Tiktok/taygusta

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!