Mirko Kodić, jedan od naših najpoznatijih harmonikaša, koji je prošle godine bio na naslovnim stranama zbog najtužnije vesti, progovorio je o početku karijere, ali i saradnji sa Svetlanom Cecom Ražnatović.

Kodić je rekao da je u Beograd "došao sa jednom kesom" i da je spavao u parku, da bi za doručak pojeo samo kiflu i jogurt.

"Kada sam prvi dan došao u Beograd, imao sam jednu najlonsku kesu, jednu košulju, kiflu i jogurt. I imao sam harmoniku. Nisam imao gde da spavam to veče. Od svih parkova u Beogradu ja sam te noći prespavao u parku pored Skupštine. Posle sam bio jedini harmonikaš koji sam svirao unutra same Skupštine", ispričao je Kodić pre televizijskim kamerama pre izvesnog vremena.

Muzičar kaže da sebe nikada nije video kao zvezdu.

Mirko Kodić
ATA Images /Antonio Ahel 

"Tad i nije bila reč zvezda. Sad samo čuješ – ja sam zvezda, a on ne zna gde je levo, a gde desno. Sudbina me spasla. A spazio me moj kum Boki Milošević. Kad sam snimio tu malu ploču, on se slučajno zadesio u studiju. On me pitao da li sam slobodan prekosutra da dođem u jednu TV emisiju da odsviram nešto. Tad se sviralo uživo. Ja uživo svirao 15 minuta i sutradan sve novine pisale o tome. Posle toga prvi koji me je zvao je bio moj kum Šaban Šaulić. Te 32 godine sam bio njegov lični harmonikaš".

Prvih 15 godina kaže da mu nije bilo nimalo lako i da je često znao da zaplače posle nastupa.

"Znao sam da odem u WC da plačem. Mi članovi orkestra popijemo sok, pojedemo pljeskavicu i pravac soba spavanje. A tamo su sedeli za drugim stolom velikali narodne muzike. Tamo onda bude najbolje pečenje, školjke, dagnje, lignje, najbolja pića. Ja sam dugo godina sa Šabanom bio na Vi. Bio sam mu odan. Ja sam njega mnogo voleo, volim ga i dan danas. Dok on peva ja sam ga gledao u zenicu oka. Zato je on mene izabrao da budem uz njega svih tih godina. Da mi je tih godina neko rekao da izaberem moja porodica ili Šaban Šaulić, ja bih izabrao njega. Ja sam ostavio porodicu zbog Šabana. Sve sam ih ostavio na selu, a krenuo sam za njima".

Mirko Kodić je bio "prekretnica" u karijeri Cece Ražnatović koju je upoznao kada je imala 14. godina i on joj je pomogao da snimi ploču "Cvetak zanovetak". Kasnije joj je čak svirao na svadbi sa Željkom Ražnatovićem Arkanom.

Youtube printscreen / Prostorni Aktivista, YouTube/SrbijaForumNet Arkan i Ceca

"Devojčica koju sam ja doveo u veliki grad bila je Svetlana Ceca Ražnatović. Nisam ja njoj pomogao. Ja sam je doveo sa petnest i po godina jer sam je čuo u nekoj kafani na moru u Utjehi. Doveo sam je Radio televiziju Beograd gde mi je urednik rekao nije ovo dečje obdanište. Međutim, s obzirom na to da sam imao već tada neki kredit rekao sam im ako bude promašaj sa ovim detetom da ću ja da snosim posledice. Rekao sam im da odbiju od mojih honorara sve troškove".

Harmonikaš se potom osvrnuo i na njihov današnji odnos gde je naveo da ga ona više ne zove i da mu je rekla da nema vremena.

Antonio Ahel/ATAImages Ceca Ražnatović

"Ona nije više cvetak, ali ovde negde u meni će uvek ostati cvetak. Ja sam imao taj slučaj da sam je našao i iskomponovao taj "Cvetak zanovetak" i "Lepotan" gde je zasijela. To je moj veliki uspeh. Šta je ona posle uradila njena je stvar. Danas nemamo odnos. Viđamo se na aerodromu neki put sa ćao, ćao. Videli smo se na snimanju jedne televizijske emisije gde sam je pitao što se ne javlja, a ona mi je rekla da nema vremena. Možda ona stvarno nema vremena da me pozove na kafu", rekao je Kodić i dodao:

"Žao mi je što me nije pozvala na svadbu kod Veljka. Veljko me je i zvao kada me je sreo na aerodromu i pitao me da odsviram "Zajdi, zajdi" kao što sam svirao Arkanu. Nažalost, nisam dobio pozivnicu"..

Napomenuo je kako su mu hiljadu puta rekli – ja bih hteo da sviraš kao što si svirao Ceci i Arkanu.

Profimedia, YouTube/Svetlana Ceca Raznatovic Ceca Arkan venčanje

"Rekao sam im da ja to ne mogu da ponovim. Te večeri sam dobio preko 100.000 maraka za jednu pesmu. To ja nisam zadržao za sebe jer to nije moje. Ja sam bio gost na toj svadbi. U tom momentu kad sam svirao “Zajdi zajdi” mrav se nije čuo. To je meni veća nagrada nego 100 hiljada maraka. Ja sam te pare dao momcima koji su svirali u orkestru", ispričao je Kodić za Novu.

BONUS VIDEO:

"POLAKO SHVATAM DA JE TO MORALO DA SE DESI!" Mirko Kodić emotivno za Kurir o smrti svoga sina Aleksandra: Jako mi je teško Kurir televizija

(Kurir, MONDO)

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!