Slušaj vest

Suzana Jovanović i njena deca ove godine dočekuju prvi Uskrs bez Saše Popovića, koji je preminuo 1. marta posle kratke, ali teške bolesti.

U njihovom domu godinama je negovana porodična tradicija proslave Uskrsa, koja se uvek poštovala s ljubavlju i bez izuzetka. Ovaj praznik sada dobija posebno emotivnu težinu, jer se prvi put obeležava bez glave porodice. Ipak, određene običaje su ispoštovali bez izuzetka:

- To je najveći hrišćanski praznik, Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista i mislim da to treba proslaviti u krugu porodice – rekla je najpre Suzana i otkrila tom prilikom da li možda postoje i neki manje poznati običaji, s obzirom da je Saša Popović poticao iz svešteničke porodice.

Suzana Jovanović o prvom Uskrsu bez Saše Popovića
Suzana Jovanović, Saša Popović Foto: ATA / A. AHEL

- Ne postoje. Farbanje jaja na Veliki petak je pod obavezno, i to je moja obaveza. Sprema se polako uskršnja trpeza, mesi se pogača. Naravno, meso valja staviti na trpezu, mi ćemo imati teletinu, tako smo se dogovorili. Obično ide prasetina i jagnjetina ali nešto u poslednje vreme ne jedemo tako puno mesa pa ćemo čisto malo da obeležimo, a i zbog praznika. Malo teletine, mladih krompirića, supice i sezonske salatice, i to je to – govorila je Suzana prošlog proleća šta je na prazničnom uskršnjem meniju u njihovom domu.

Suzana je tada istakla i ko je u njihovoj kući najveštiji kada su u pitanju različite tehnike farbanja jaja.

- To obožavam. Uvek farbamo jaja moja Maja koja radi kod nas i ja. Volim da ofarbam jaja prirodnim bojama. Polovinu ofarbam u crvenom, odnosno ljubičastom kupusu, a polovinu u lukovini, i onda volim da ih ukrašavam sa listićima, cvetićima, grančicama. Vezujem ih u unihop čarapu i ukrašavam. Time se bavim i to mi je nekako najomiljeniji deo – ispričala je Suzana pred prošli Uskrs.

Saša Popović je poticao iz svešteničke porodice
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

- Ja sam za prirodno, onako kako su radile naše bake i kako me je majka učila i moja pokojna nana. Prenela sam to na sebe i volela bih i da moja Tijana isto to tako radi jer nekako su mi najlepše te prirodne boje. Od ljubičastog kupusa, lukovine, neko koristi i čini mi se zeleni čaj pa i time farba jaja. Više sam nekako za te organske prirodne boje.

- Čuvarkuću uvek ofarabam prvu posebno, i kada završim farbanje i ukrašavanje, nju obavezno čuvam kao oči u glavi da se, ne daj Bože, ne slomi. Odmah je stavljam na određeno mesto, dok staru vadim sa tog mesta i ona ide i baca se u reku. Ova nova ima zadatak da nas čuva celu godinu, do sledećeg Uskrsa – ispričala je tada Suzana i dodala da je za degustaciju prazničnih đakonija bio zadužen njen, sada pokojni suprug.

- Sale degustira supicu, mlade krompiriće, meso, kolače, tortu i da kaže da li je dobro i da li je sve lepo ispalo - rekla je Suzana u ranijem intervjuu.

Bonus video:

00:15
Pomen, Saša Popović Izvor: Kurir

(SrbijaDanas/Mondo)

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!