Zvezde i tračevi

Neočekivani potez američkog repera uzburkao BALKAN! (FOTO)

Autor Jelena Milinčić Izvor Tanjug

Ice Cube objavio je na Tviteru OVU fotografiju!

Izvor: Instagram/screenshot/icecube

Američki reper Ice Cube objavio je na Tviteru fotografiju Lepe Radić, narodnog heroja Jugoslavije, koja je imala samo 17 godina kada je pogubljena u Drugom svetskom ratu.

Čuvena slika snimljena je samo nekoliko trenutaka pre nego što su joj stavili omču oko vrata i kad je Lepa, prema istorijskim izvorima, uzviknula "Živela Komunistička partija i partizani! Bori se, narode, za svoju slobodu, ne daj se zlikovcima u ruke! Mene neka ubiju, imaće ko da me osveti." 

Možda će vas zanimati

Lepa Radić imala je samo 17 godina kada su je obesili, a u izveštaju o egzekuciji esesovci su napisali da je "banditkinja, obešena u Bosanskoj Krupi, pokazala neviđeni inat." Nacista koji joj je stavio omču oko vrata kasnije je poginuo u Zagrebu, a u njegovoj torbi nađena je fotografija koju je postavio reper.

Poznat kao veliki hip-hop aktivista i borac za građanska prava, američki reper je vrlo aktivan na društvenoj mreži Tviter, gde u poslednje vreme tvituje o protestima u Americi, koje je izazvalo ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, pa se pretpostavlja da je fotografija Lepe Radić, borca za slobodu, postavljena u tom kontekstu.

Fotografija koju je reper objavio izazvala je brojne komentare, pa se ispod nje može pročitati: "Ona je pravi heroj!", "Smrt fašizmu!", "Kraljica!", "Jugoslavija!", "Sloboda narodu!".

 KO JE BILA LEPA RADIĆ? 

Lepa Radić rođena je 1925. godine u selu Gašnici, kod Bosanske Gradiške. Završila je zanatsku školu u Gradišci, gde je živela do početka 1941. godine, kad su je ustaše odvele u obližnji zatvor. Iz njega beži i stupa u partizane, želeći da se bori protiv krvnika svog naroda. Učestvovala je u proboju obruča na Kozari, a u Kozarskoj ofanzivi izgubila je oca, brata i strica, koji je kao revolucionar izvršio poseban uticaj na nju. U Četvrtoj neprijateljskoj ofanzivi '43. bila je zadužena za prenos srpskih ranjenika i organizaciju bega u Grmeču. Bez predaha je obilazila Srbe prognane sa Banije i Korduna, sklanjala ih u zavetrine i savetovala kako da se ponašaju prilikom bombardovanja. "Naše brigade će zaustaviti fašiste!", podizala je moral. Zajedno sa velikom grupom ljudi, 1943. zarobljena je na Grmeču i sprovedena u Bosansku Krupu, gde su je obesili. Dvadesetog decembra 1951. godine proglašena za narodnog heroja.