Novčana ili zatvorska kazna?

Da li će Bane Vidaković morati u zatvor i na koliko?

Autor Dragana Tomašević

Glumac priveden zbog opijata

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Juče je kao bomba odjeknula vest da je srpski glumac Branko Vidaković uhapšen na Vračaru kada je kod njega i M.I. pronađeno više od 30 grama heroina.

Pretresom je utvrđeno da je M.I. u hirurškoj maski koju je nosio na licu stavio tri kesice sa oko deset grama heroina.

Možda će vas zanimati

Policija je pretresla i sumnjivu garažu u kojoj je pronađeno osam kesica, u kojoj se nalazilo više od 20 grama heroina, a u prostorijama koje je koristio Vidaković pronađene su dve digitalne vagice i još dve kesice sa više pet grama heroina.

Glumac se nalazi u pritvoru, a evo koje su kazne predviđene zakonom:

Ukoliko učinilac poseduje supstance koje su proglašene za opojne droge u manjoj količini (za sopstvenu upotrebu), predviđena je novčana kazna ili zatvorska kazna do 3 godine. Postoji mogućnost i da se učinilac oslobodi kazne ukoliko otkrije nadležnima od koga je dobio narkotik.

Krajem prošle godine uvedena je i novina u ovaj deo Krivičnog zakonika koja se odnosi na posedovanje velike količine opojnih droga. Za ovo krivično delo predviđena je zatvorska kazna od tri do deset godina, bez mogućnosti da kazna bude umanjena.

Načelo oportuniteta znači da postoji mogućnost da javni tužilac odloži krivično gonjenje:

Javni tužilac odlaže krivično gonjenje, i postavlja uslov licu da plati određeni novčani iznos u humanitarne svrhe, obavi određeni humanitarni rad, pristane na odvikavanje od alkohola ili opojnih droga i slično.

Nakon što je lice ispunilo dati uslov, tužilac odbacuje krivičnu prijavu. Načelo oportuniteta se može primeniti kod krivičnog dela za koje je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina. Razlog za primenu ovog načela je jednostavan – efikasnost i rasterećenje sudova.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.