Zvezde i tračevi

ADVOKAT OBJAŠNJAVA: Kako je muž Tanje Savić mogao da odvede decu iz zemlje?

Autor Anja Konstantinović

Slučaj Tanje Savić, kojoj je muž u aprilu odveo decu za Australiju i od tada ih drži tamo, pokrenuo je lavinu pitanja. Najvažnije je: kako je ovo uopšte moguće?

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Ne znam da li je lažirao moj potpis, a vrlo je moguće, pošto je taj čovek na sve spreman", izjavila je Tanja Savić u direktnom uključenju na TV Prva.

Ispostavilo se da Dušanu Jovančeviću za napuštanje Srbije sa decom uopšte nije bio ni potreban potpis supruge. Naime, po zakonu, ako su otac i majka dece u braku, jedan roditelj može da odvede decu u inostranstvo bez pisane saglasnosti drugog supružnika.

Dakle, ako su roditelji u braku, oni zajednički vrše roditeljsko pravo i postoji pravna pretpostavka da su oba roditelja saglasna sa onim što radi jedan od njih.

"Medjutim, po srpskom zakonu, ovaj slučaj, kada roditelj može sam da odvede dete bez pismene saglasnosti drugog roditelja, odnosi se samo na putovanje, ne odnosi se na školovanje, niti na preseljenje", objasnio nam je advokat Viktor Lazić.

"Tu se, kao što i sami možete da primetite, javlja 'siva zona'", jer kako da carinik ili granična policija mogu da znaju da li roditelj odvodi dete u inostranstvo zbog putovanja ili radi preseljenja?

Naročito su problematični slučajevi brakova u kojima se vrši psihičko i fizičko nasilje, a u kojima žena ostaje jer nema snage da ode ili joj se, što je vrlo često slučaj, preti oduzimanjem ili povređivanjem dece. Žena možda i razmišlja o razvodu, ali nema hrabrosti da pokrene proces.

Ukoliko ste žena i nalazite se u takvom braku, obavezno pročitajte sledeću informaciju.
Kada se pokrene brakorazvodna parnica, malo žena zna da na njen zahtev, sud može da stavi privremenu meru zabrane napuštanja boravišta i oduzimanje dečijeg pasoša.

Koji sada pravni koraci preostaju Tanji kako bi povratila decu, kakve psihofizičke posledice razdvajanje od majke može da ostavi na mališane i zbog čega se ovakvi slučajevi uopšte dešavaju, saznaćete ako pogledate naš video:

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.