Zvezde i tračevi

DA SAM MOGAO, IGRAO BIH SE SVAKOG DANA: Minja Subota je ovako pričao o deci i IGRAČKAMA - jednu je uvek imao kod sebe!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Slavni voditelj i kompozitor napustio nas je u 83. godini. Ovako je govorio za MONDO.

Izvor: YouTube/Printscreen/RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Omiljeni junak našeg detinjstva, Minja Subota preminuo je nakon kraćeg boravka u bolnici. Predstavljamo vam naš najdraži intervju s njim, koji je dao obeležavajući pet decenija na sceni. Celog života trudio se da deci ulepšava detinjstvo, i približi svet pesme i igre.

Nisu ga zaboravljali ni oni koji su odrastali uz njegove emisije, sećajući se omiljenih emisija i pesmica uz koje su rasli, svoje klince rado upoznaju sa Minjinim stvaralaštvom.

"Uživam u takvim susretima, jer me svuda susreću kao člana porodice. Svakodnevno doživljavam fotografisanje i druženje sa roditeljima i decom. To je divan osećaj koji treba zaslužiti. Znate, kada volite neku poznatu ličnost i želite da prenesete takvo osećanje svojoj deci, onda je ta ličnost sigurno ostavila dobar trag u vašem životu. Drago mi je da sam mnogima ulepšao detinjstvo, ali i roditeljstvo", kaže Minja za MONDO.

Čuveni "Muzički tobogan" i nedeljno prepodne sa Subotom, klinci su ponekad iščekivali više od omiljenog slatkiša. Uživajući u snimanjima i radu sa decom, Minja je često dobijao poklone koje i danas čuva.

Deca su ukras sveta
Izvor: YouTube/Minja Subota

"Ti pokloni su nosili simobliku poštovanja prema meni. To mi je jako prijalo. Dobijao sam njihove crteže, ambleme škola, radove od keramike, zajedničke fotografije... Primao sam mnogo pisama od dece koja su pratila 'Tobogan' i to su mi drage uspomene. Sve to pažljivo čuvam", ističe Minja.

Stvarajući muziku i zabavne programe za decu, Minja je upoznao svet igračaka koji ga je zauvek "zarobio". Kako kaže, igračke nisu samo sredstvo zabave, već i idealan način da deca nauče nešto novo.

"Kada smo supruga i ja dobili sina Miloša, kupovali smo mu razne igračke i tada sam primetio da uživam u igri. Posebno su me privukle kocke koje i danas slažem kad god imam vremena. Kad bi mi dnevne aktivnosti dozvolile, igrao bih se svakodnevno", kaže Minja Subota.

Zahvaljujući talentu i televizijskom stažu, Minja Subota brzo je postao velika zvezda. Tako je dobio priliku da nastupa pred Josipom Brozom Titom, predsednikom tadašnje Jugoslavije.

Razbole se lisica
Izvor: YouTube/Minja Subota

"To je bila nesvakidašnja privilegija, jer je Tito birao samo najbolje umetnike. Jednom sam nastupao pred njim i smatram da je to zanimljivo, jer je bio jedan od retkih političara koji je zaista razumeo umetnost. Poštovao je rad umetnika, nije dozvoljavao da se jede tokom nastupa. Voleo je da priča sa umetnicima koje je pozivao u goste i to je godilo svakome, jer je tako odavao priznanje za kvalitetan rad", kaže Minja za MONDO.

Minja Subota verovao je da su deca zaista ukras sveta i zbog toga im je posvetio svoje stvaralaštvo. Putujući svetom, ovaj strastveni ljubitelj fotografije, zabeležio je najrazličitije trenutke sa najmlađima i više puta izlagao fotografije dece iz svih krajeva naše planete. Zbog ljubavi prema klincima i nesebičnog odnosa prema poslu, Minja je lako postao idol mladih koji ga se rado sete. Prema njegovim rečima, to je najveće priznanje koje je dobio za svoj rad.

(MONDO)