Zvezde i tračevi

REČI ARKANOVE MAJKE SA SVADBE SE I DALJE PAMTE! Poklon koji je dala snaji ČUVA TAJNU, a Ceca očuvala tradiciju

Autor Marina Cvetković

Svekrva Cece Ražnatović je na svadbi darivala snaju nečim što je kasnije ona dala Bogdani.

Izvor: YouTube/Svetlana Ceca Raznatovic

Venčanje Veljka Ražnatovića i Bogdane Rodić, u novembru 2019. godine, bilo je na neki način sentimentalni osvrt na svadbu njegovih roditelja, Svetlane i Željka Ražnatovića, održanu dvadeset četiri godine ranije.

Bogdana je na crkvenom venčanju nosila venčanicu po koju je Ceca svojevremeno išla u Milano, a platila ju je tadašnjih 100.000 maraka. Osim toga, na poklon je dobila dukat koji ima porodičnu istoriju. Kada su Ceca i Željko Ražnatović sklopili brak u Crkvi svetog Arhangela Gavrila, njegova majka Slavka Josifovski darivala je snaju zlatnim dukatom.

"Darujem te ovim zlatnim dukatom, koji je iz 1700. godine. Od moje prababe, a vaše čukunbabe. Da brak bude srećan i dugovečan", rekla je svekrva tom prilikom, a njene reči se i danas pamte.

Izvor: YouTube/Svetlana Ceca Raznatovic

Slavujka Slavka Josifović preminula je 2012, u osamdeset sedmoj godini. Sahranjena je na Novom groblju. Ceca je prosledila dukat sa dugom porodičnom istorijomnovoj snajki Ražnatovića, i tako očuvala tradiciju ove porodice.

Željko Ražnatović i Ceca su ispoštovali sve srpske običaje, a Arkan je po mladu došao u crnogorskoj narodnoj nošnju, dok je Ceca bila u srpskoj. Tek kad je oborio jabuku, svatovi su mogli da uđu. Ceca je sve goste koji su došli po nju, kuma, mladoženju, devere, barjaktare celivala u ruku. Arkan i Ceca nisu zaboravili da odrade sve običaje, pa je tako i dever kupio nevesti zlatne cipele i stavio joj dukat u nju. U Šumadiji je važno obuti mladu. Cipele je obično kupovao dever. Mlada je dobijala svoje cipele tek kad stignu mladoženjini svatovi, a obuvala ih je kad ih dever ili mladoženja dobro "okite".

BONUS VIDEO:

(Kurir/MONDO/M.C)