Zvezde i tračevi

"I ČESNICU BAKA SPREMA, A MENE TAMO NEMA": Čuvena pesma "Božić je" krije tužnu priču, a evo kako je nastala

Autor Katarina Bojović

Pevač Baja Mali Knindža otkrio je kako je nastao jedan od njegovih hitova za sva vremena.

Izvor: ATA Images /Antonio Ahel

Baja Mali Knindža snimio je hit "Božić je" koji se i danas rado peva za i uoči naradosnijeg hrišćansog praznika, a pevač je jednom prilikom otkrio kako je nastala ova pesma.

Ova pesma rado se peva u svakom delu Srbije, ali i sveta. Posebno je aktuelna na današnji praznik, a pevač otkriva da je pesma sećanje na njegov rodni Gubin, ispod Dine.

"Pesma je nastala 1992. godine u manastiru Krka, u Dalmaciji pravoslavnoj, gde sam bio u nekoj slikarskoj koloniji. Imao sam tamo jednog poznanika, sreštenika, koji je bio jako dobar sa mojom familijom. Inače, prethodno je bio sveštenik u mom kraju. I napravio sam pesmu onako i odjednom. Vizuelna je, sva je puna slika i mislim da su ljudi u tome prepoznali onog zvonara što zvoni na zvoniku da sneg pada na njega. Sve možeš da vidiš. I babu kako me vodi za ruku i kako kaže da se prekrstim", započeo je.

"Hladno je bilo, drhte prsti. I ušla je u antologiju. Mislim, još dok nisam napravio muziku, kad sam je čitao kao tekst, predstavnik kulturno-umetničkog društva 'Zora', Slavko Zorica, u manastiru Krka je rekao: 'Ovo će biti antologija, ovo ulazi u antologiju' iako još nije bila objavljena. Kada sam je čuo u Knez Mihailovoj, rekao sam: 'E, to je to'. I postala je antologija."

Baja Mali Knindža Božić je
Izvor: YouTube/ Nina Trejd

 BONUS VIDEO:

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

(MONDO/ Telegraf/ K.B.)