"DRŽAVNA BEZBEDNOST VRBOVALA PEVAČICE" Jedna od njih progovorila - Tako se najlakše saznaju informacije!

Estrada sarađivala sa DB, potvrdila jedna pevačica, ali i rikminolog i bivši operativac SDB

Kurir televizija

Godinama unazad kruži trač da pevači sarađuju sa tajnim državnim službama, a jedina pevačica koja je otvoreno priznala da je sarađivala s tajnom službom je Vesna Rivas.

"Dosta kolega sa estradne scene je radilo za DB. Ne mogu da kažem imena, molim vas da me razumete. Pevači su pogodni za DB jer mi ulazimo u mase.To naročito važi za muzičke grupe, tu uvek odaberu ponekog za saradnika i to je bilo veoma aktuelno u vreme bivše Jugoslavije i tadašnje emigracije. Najlakše je preko pevača saznati neku informaciju i to debeovci odlično znaju. Recimo, dogodi se neko ubistvo, službenici DB odmah jure svoje izvore sa estrade, jer se pevači druže sa svetom sa one strane zakona, razumete?", rekla je Vesna Rivas, dok je njena koleginica Olja Karleuša priznala da im je pevala, ali da je "nisu vrbovali".

YouTube/ Grand Magazin Tv Grand /printscreen 

Kad su neke proslave, na primer, odlazak u penziju ili slično, oni imaju običaj da pozovu nas pevače da im uveselimo to slavlje, što je, po mom mišljenju, normalno. Mene nisu vrbovali, ali to ne znači da od drugih nisu tražili saradnju".

Kriminolog i bivši operativac SDB Božidar Spasić rekao je za Kurir da tajna policija uvek ima interes da se ubaci među estradne zvezde, jer su vrlo pokretljive, kreću se u različitim krugovima, putuju u inostranstvo, pa su mogući sakupljači veoma značajnih podataka i informacija, pa čak i glasina.

TV PInk/screenshot 

"To nije neuobičajeno da se u celom svetu koriste estradne zvezde, od glumaca i reditelja, pa do pevača. Kod nas je to specifično jer se ne radi o pravom angažovanju saradnika koji će vam davati podatke o nekom licu, nego je reč o takozvanom operativnom druženju i to smo zvali informativni razgovor, a da pevač, na primer, čak i ne zna da to nama treba", rekao je Spasić i dodao:

"Tajne službe uglavnom biraju pevačice, koje dobiju zadatak da, na primer, pristupe nekom emigrantu i izvuku neke informacije".

Od čega zavisi koga će SDB izabrati za svog tajnog saradnika - kriminolog je rekao da ne postoji određeni profil.

"To zavisi od popularnosti ličnosti, njegovih aranžmana, da li je komunikativan... Ne postoji kriterijum, a zvezde se ne vode u specijalne stanove ili posebne zgrade, već se dogovori o poslu obavljaju na javnim mestima".

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

ŠOK! VESNA RIVAS ŽESTOKO OSULA PO JOVANI JEREMIĆ PA JOJ ZAPRETILA Radiću joj nešto svaki dan, dečka zadržati neće!   Kurir teleivizija

(Kurir, MONDO)