CRNU PRINCEZU YU ROKA DROGA UNIŠTILA: Nemoćna živela u garaži, umrla u bedi: Ruke kao ispod mašine za šivenje

Čuvena Margita Magi Stefanović dobila je titulu "crne princeze" novog talasa, dok je vremenom ta titula počela da se pretvara u surovu realnost.

Youtube/Printscreen/antistatica dali

Margita Magi Stefanović bila je članica popularne rok grupe EKV, simbol lepote u Jugoslaviji, jedna od najtalentovanijih muzičarki, školovana pijanistkinja, ali nažalost i žrtva vlastitog unutarašnjeg sveta. Od velike i uspešne zvezde došla je do doma za beskućnike, potpuno zaboravljena i odbačena od svih.

Margita je imala od koga da nasledi umetnički talenat, budući da joj je otac bio proslavljeni reditelj Slavoljub Stefanović Ravasi, ali ona je od malih nogu bežala u svet muzike. S Ivom Pogorelićem završila je srednju muzićku školu Josip Slavenski u kojoj su je odmah prepoznali kao genijalca i pozvali su je da nastavi školovanje na prestižnom konzervatorijumu u Moskvi.

Međutim, njena majka je smatrala da je Margita bila premlada za takvo odvajanje od porodice i ona ostaje u Beogradu, gde upisuje Arhitektonski fakultet. Već su na samom početku, profesori i svi oni koji su došli u dodir s njom prepoznali u Margiti neverovatan umetnički talent koji je uvek dolazio do izražaja u svemu onome u šta bi ona uplela svoje prste. Ipak, nakon završetka fakulteta s dečkom Srđanom Vejvodom počinje da istražuje podzemnu beogradsku scenu i bira potpuno drugi smer.

Početak karijere i veliki uspeh

Priča o Magi Stefanović počinje 1982. godine kada se raspada grupa Šarlo Akrobata i kada Milan Mladenović i Dragomir Mihajlović Gagi osnivaju grupu Katarina II čiji su ostali članovi bili Bojan Pečar, Ivan Vdović i, naravno, Margita Stefanović.

YouTube/ Zadužbina Milana Mladenovića/screenshot 

Početkom 1984. godine izdali su prvi album "Katarina II", koji je bio izuzetno hvaljen od strane kritike, ali nije doživeo veliki komercijalni uspeh jer, ako možemo to tako da kažemo, šira publika nije bila spremna za inovativan zvuk koji je nudio ovaj progresivni bend. Ubrzo nakon izlaska albuma dolazi do promene sastava grupe - Vd napušta grupu, a Gagi odlazi u vojsku i na mesto bubnjara dolazi Ivan Fece Firči, a Milan ostaje jedini gitarista.

U ovom sastavu grupa započinje prvu jugoslavensku turneju. Početkom 1985. godine, odmah po povratku iz vojske, Gagi napušta grupu. Kako je on imao licencu na ime Katarina II, grupa je promenila naziv u Ekatarina Velika ili poznatije EKV. U tom razdoblju EKV osigurava neviđenu popularnost, ali s uspehom članovi benda počinju lagano da tonu u svet droge... Magi ulazi u njega jednako duboko.

Prokletstvo grupe EKV i početak pakla "Crne princeze" rokenrola

Megi je bila jedna od najistaknutijih članica ove grupe, a radila je mnogo toga, kao što su producentski i glumački poslovi. Njen veliki uticaj na muziku EKV-a učinio je da njeno ime postane sinonim za istu. Ipak, godine uspeha protekle su u senci borbe s teškim narkoticima, kako Magi tako i ostalih članova benda.

Činilo se kako su muzika i svet koji je stvorila s EKV-om bile jedine stvari koje su je držale na životu, a jednako tako su bile onaj deo njenog života koje su je vukle u samu propast. Njen put ka dnu započeo je kada je bend počeo da se raspada. Basista Bojan Pečar, jedan od članova, preselio se u London 1990. godine. Ovaj događaj bio je šok za grupu i smatra se početkom kraja.

EKV - Ti si sav moj bol[HQ]  YouTube/they0killed0kenny

Još neko vreme su postojali nakon odlaska Pečara i izdali su neka od svojih najmračnijih ostvaraja, kao što je album "Dum dum". Ali konačan udarac bendu dolazi 1994. godine kada Milan Mladenović umire od raka pankreasa i EKV prestaje da postoji. Magi, iako izuzetno popularna muzičarka, od toga trenutka počinje da tone u zaborav iz kog se neće vratiti.

Osim velikih hvalospeva, stigma koja prati ovaj bend su i tragične sudbine njenih članova, koji su umrli u najboljim godinama, mahom kao žrtve droge.

"U vreme kada sam bio bubnjar u rok grupi Ekatarina Velika, svašta se dešavalo. Mnogi meni bliski ljudi bili su heroinski zavisnici. Oni su mene jako čuvali, ja sam bio mlađi od njih šest godina, oni su bili '59, '58, a ja '65. godište. Nisu mi dali ni mrvicu droge. Čuvali su me jer su imali već loša iskustva sa ranijim bubnjarima, tako da ne bih da pričam puno o tome, to je za mene teška tema. Uglavnom izbegavam, ali hoću da kažem da su me pazili kao malo dete", rekao je Srđan, a na pitanje da li im je zahvalan na tome, odgovorio je: "Da nije njih možda danas ne bih bio živ", rekao je nekadašnji član benda Srđan Žika Todorović jednom prilikom za televiziju Una.

Promo 

Živela kao beskućnica i preminula u klinici za zarazne bolesti

Scenu njenog života u potpunosti je preuzela droga, posebno nakon što joj je otac preminuo 1996. godine. Megi je pokušala na sve moguće načine da se oslobodi, prodala je porodični stan, te je na periferiji Beograda kupila dva manja, ostatak novca iskoristila je za put u daleku Indiju. Imala je veliku želju da u dalekoj zemlji promeni svoj život, ali ipak njena želja se nije ostvarila.

Po povratku kući povukla je nove, teške i po sebe pogubne poteze. Prodala je oba stana i ubrzo potrošila sav novac i postala beskućnica. Poslednje godine provela je u napuštenoj garaži u predgrađu Beograda i skloništu za beskućnike na Voždovcu. Umrla je u 2002. godine u klinici za zarazne bolesti u Beogradu. Imala je samo 43 godine.

YouTube/antistatica dali/screenshot 

"Pokazala mi je šake, ruke su joj bile kao ispod mašine za šivenje"

Glumac Svetozar Cvetković je jednom prilikom govorio o prijateljstvu sa Margitom Stefanović, koju je poznavao od svoje 18, a njene 17 godine - "Ona je svojom pojavom nosila nešto što niko nije nosio sa sobom. Nosila je jednu superiornu inteligenciju i praktično je od tada, do kraja njenog života bila deo mog života i deo saznanja o tome kako jedan veliki talenat, jedan veliki um, može potpuno da se uruši pod dejstvom sredine i jake hemije. Neverovatno je kako droga može da sruši upravo tu inteligenciju, taj majndset i njenu spoljašnost koja je izgledala fascinantno svakome sa kim je ona došla u dodir. Ona je bila jedan od najboljih učenika muzičke škole zajedno sa Ivom Pogorelićem, dobila je poziv da nastavi svoje školovanje u Moskvi, ali njena majka to nije dozvolila", rekao je Cvetković u emisiji "Šta sam tebi, i ko sam sebi" i istakao da sve čega se dohvatila imalo je poseban pečat:

Prema njegovim rečima, njen tragičan kraj je zaista nešto bi moglo samo na filmu da se opiše, a da ne bude previše neprijatno ukoliko to čovek ovako radi.

MONDO/Stefan Stojanović 

"Ja sam u svemu što sam radio pokušao da saznam nešto što se zove istina, što jesam saznao, što je bilo jako teško i bolno. Sa druge strane sam pokušavao da taj njen život ne ode totalno strmoglavo dole, ali u tome nisam uspevao. Saznao sam za heroin tako što je ona to meni rekla. To se ne govori, ali to je neprijatan trenutak, ako na Jutjubu pogledate snimke njenih nastupa videćete kako ona svira, da su joj rukavi uvek gotovo preko prstiju. Ona je meni u jednom trenutku pokazala šake i pokazala mi tri štepa. Tri bukvalno štepa koji su izgledali kao da je ruke stavljala ispod mašine za šivenje. To mi je i sada neprijatno da govorim, ali to je upozoravajuća činjenica. Nešto što sam najlepše u životu doživeo, što se tiče bilo koje osobe sa kojom sam bio blizak, se potpuno urušilo sa tim štepovima, koji nisu postojali samo na šakama, nego su postojali i na njenim stopalima i tome se nije video kraj. Znam da će mnogi njeni vršnjaci, koji su danas živi, biti jako ljuti zbog toga što sam ovo ispričao, ali mislim da je to upozoravajuće i da mora da bude otrežnjujuće i da je to nešto što i danas najviše preti svim tim generacijama, koje iz adolescenskog perioda prelaze u period svojih stvarnih života i svoje stvarene budućnosti. Mislim da budućnost sa tim ne postoji", rekao je Cvetković.

Slavni glumac je potom otkrio kako je saznao za njenu smrt: "Igrao sam predstavi 'Tajna crne ruke' i došao sam posle predstave u garderobu, i biletar Ateljea 212 Emil Demiri je otvorio vrata od garderobe i rekao mi Cvele, bila je jedna devojka i ostavila je ovu cedulju za tebe. Otvorio sam tu celju a na njoj je pisalo - Magi je umrla. To je bio moj susret sa tim. Ali moram da kažem najtragičnije osećanje koje sam imao u tome je to da je meni u tom trenutku laknulo, jer sam sve vreme saosećao i osećao težinu tog života i načina života kako se odvijao. Ona je bila iz jedne umetničke porodice, jedne slobodarske porodice, kreativne porodice iz jednog stana koji je bio 50 kvadrata u kojem je više od trećine tog stana zahvatao koncertni Stenvej klavir. Znači iz svega toga je ona završila u jednoj garaži u Borči i odatle na Infektivnoj klinici u Beogradu i u Domu za stare, gde je prosto nestala. To je najtragičnija sudbina sa kojom sam se ja susreo i sa kojom sam bio jako blizak sve te godine".

Margita Stefanović Magi EKV-Anđeo za klavijaturama  YouTube/Boris

 BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

SRPSKA GLUMICA O ISKUSTVU SA ČARLIJEM ŠINOM: Dok snima dobar je, kad se ugase kamere nastaje JEZIVA PROMENA! Droga je činila svoje  Kurir televizija

(MONDO/A.K.)

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!