"Biće sahranjena u rodnom Vršcu": Oglasilo se matično pozorište povodom smrti Rade Đuričin

Rada Đuričin, proslavljena srpska glumica umrla je u 91. godini života.

Marija Mladjen/ATAImages

Danas stiže još jedna tužna vest - preminula je Rada Đuričin, jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica. Rada je ostavila dubok trag u srpskoj kinematografiji, ali i pozorištu, a tim povodom sada se oglasilo Jugoslovensko dramsko pozorište.

"Danas je u Beogradu preminula Rada Đuričin, jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica i dugogodišnja članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta."

Rada Đuričin će biti sahranjena u rodnom Vršcu.

STEFAN STOJANOVIĆ/ MONDO 

Ko je bila Rada Đuričin?

Radojka Rada Đuričin je rođena 31. maja 1934. u Vršcu, u kom je završila osnovnu školu i gimnaziju. Studije glume upisala je 1954. nа Аkademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, u klasi profesora Josipa Kulundžića, zajedno sa Radmilom Andrić, Nikolom Simićem, Ružicom Sokić, Batom Živojinovićem... Glumu je diplomirala 1958, a sledeće godine i jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Debitovala je 1958, ulogom Ane Frank u predstavi "Dnevnik Ane Frank" Narodnog pozorišta u Beogradu. Članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta bila je od 1958. do 1998. godine. Sarađivala je sa našim najuglednijim rediteljima, kao što su bili Hugo Klajn, Mata Milošević, Bojan Stupica, Miroslav Belović, Branko Pleša, Dejan Mijač, Boro Drašković, Ljubiša Ristić, Milenko Maričić, Vida Ognjenović, Ljubomir Draškić, Jagoš Marković…

Tokom svoje duge karijere, igrala je i u predstavama Narodnog pozorišta u Beogradu, Ateljea 212, Zvezdara teatra, KPGT-a, Bitef teatra, Malog pozorišta "Duško Radović", Narodnog pozorišta u Nišu i u Užicu, Madlenijanuma, i drugih, manjih i nezavisnih pozornica.

Ali najviše uloga, preko četrdeset, odigrala je na scenama svoje kuće, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Bila je u podeli za predstavu "Iranska konferencija" u režiji Ivane Vujić u Narodnom pozorištu u Beogradu, čija je premijera bila u martu 2022. godine, ali zbog bolesti nije bila u situaciji da se nađe na sceni. Tada joj je dijagnostifikova akutni moždani udar i hospitalizovana je na odeljenje intenzivne nege Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava". Rada je i to, nekim čudom, pobedila u svojoj 88. godini života i povratila svoj mladalački duh i prepoznatljiv osmeh.

Snimila je brojne serije i filmove. Kako je zabeleženo, poslednje što je radila jeste serija "Tajna vinove loze" u kojoj je glumila Gordanu Nedeljković.

Prisetimo se slavne glumice:

(Blic/MONDO/Marina Cvetković)  

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!