"Život je stavio tačku na Boru Đorđevića": Za Hrvate njegov najveći hit "izaziva rat i osvetu"

Kada je Bora svojevremeno izdao pesmu "Na zapadu ništa novo", izbio je neviđeni skandal.

ATA Images/Antonio Ahel

Bora Đorđević, frontmen kultnog benda "Riblja čorba" preminuo je u bolnici u Ljubljani u 71. godini.

Iza sebe je ostavio riznicu pesama na kojima su odrastale brojne generacije, no nemaju svi pozitivno mišljenje o njegovim stihovima.

Tako je su na mnogo hrvatskih portala rekli za Boru da je genijalan pesnik, veliki roker, ali i da "nikad nije bio ambasador vedrine" – bio je pesimista, desničar, nacionalista, a 2012. je proglašen i četničkim vojvodom. 

YouTube/Televizija Galaksija 32 

"Veoma sam počašćen ovom prestižnom titulom. Kažu da sam zaslužio, a ja sam samo ono što bi svaki pravi Srbin trebalo da radi. Moje obveze su iste kao i ranije, baviću se rock muzikom, održavaću koncerte na kojima ću propagirati Srbiju i srpstvo. Ne moram uvek nositi uniformu četničkog vojvode, dakle neću nositi ni kapu ni kokardu, ali grb koji imam na ruci, u Zagrebu će se veoma veseliti mojoj novoj tituli", Borine su reči, a ovo je samo delić onoga što mu zameraju.

Skandal nakon "Na zapadu ništa novo"

Davne 1982. jedna Borina pesma izazvala je veliki skandal. Reč je o numeri "Na zapadu ništa novo", u kojoj su bili stihovi "za ideale ginu budale" i "kreteni dižu bune i ginu".

Na noge je ustao celi Subnor, deda današnje Hvidre, samo s druge strane ideologije, optužujući Đorđevića za kontrarevolucionarnu delatnost i omalovažavanje ratnih žrtava. "Tu je nastao nesporazum", branio se Đorđević.

"Kad sam to rekao, mislio sam na one Irce, koji štrajkaju glađu i tako se ubijaju, pa na onu stravičnu Jonesovu sektu, pa i na "Crvene Brigade" koji isto imaju kretenske motive i ideale, mislim da je to sada jasno", obasnio je roker. Što se tiče stiha "kreteni dižu bune i ginu" kazao je da je napisan u prezentu, pa je jasno da se ne radi o partizanima i komunistima. Sve to ga nije spasilo hajke, koju je duhovito ironizovao glumac Tihomir Arsić koji je istakao da su napadi na Đorđevića zbog ideala izlizani, i da njega kao čoveka i Crnogorca lično više vređa stih iz pesme "Volim žene", koji glasi – "Ja bih se odrek'o rođene braće, za jedne čipkaste ženske gaće…".

"Kakav je to čovjek Đorđević", zapitao se glumac, "kad su mu ženske gaće važnije od braće?" 

Zamerali su mu i pesmu "Pogledaj dom svoj, anđele", i tvrdili da izaziva rat i osvetu. Kada su ga pitali koje tumačenje pesme je ispravno, on je odgovorio: "Sva su subjektivna tumačenja istinita".  

Puklo prijateljstvo sa Jurom Stublićem

Pre rata Đorđević je bio prijatelj s Jurom Stublićem, ali prijateljstvo je prestalo nakon rata pesmama – Jura je otpevao nadahnutu elegiju čiji stihovi glase: "E moj druže beogradski, Slavonijom sela gore. E, moj druže beogradski, ne može se ni na more. E, moj druže beogradski, Srest' ćemo se pokraj Save… A ja neću nišaniti, I Bogu ću se moliti, da te mogu promašiti, ali ću te pogoditi. Ja ću tebe oplakati, oči ću ti zaklopiti, Joj, kako sam tužan bio Ja sam druga izgubio.."

MONDO/Stefan Stojanović 

Đorđević je na to rekao: "Šta mi vredi kad me ubije da plače za mnom", i nastavio tekst: "Moja braćo zagrebačka, Ja seljačina iz Čačka, nemojte da stavim tačku na svu braću zagrebačku…", a komentar mnogih danas je: "Život je stavio tačku na Boru Đorđevića", piše 24sedam.hr.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Novinar Kurira ispred bolnice gde leži Bora Đorđević   Kurir televizija

Preneo: Mondo Jelena Sitarica

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!