"Vreme je da se braća Menendez oslobode": Služe doživotnu zbog ubistva roditelja, Kim uputila javni apel

Kim Kardašijan se javno zalaže za oslobađanje sa doživotne robije braće koja su hladnokrtvmo ubila roditelje.

YouTube printscreen, YouTube / Netflix

Serija koja je na Netfliksu uzburkala duhove poslednjih mesec dana svakako je ona rađena po istinitom događaju, "Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story". 

Priča prati braću Lejla i Erika Menendeza, koji su u avgustu 1989. godine ubili svoje roditelje u njihovom domu u Los Anđelesu.

Nakon što je policija došla na mesto zločina, Lajl i Erik su rekli da su bili u bioskopu i gledali "Betmana" u vreme ubistva roditelja. Slučaj braće Menendez jedno je od najpoznatijih suđenja u američkoj istoriji. Ovo ubistvo i suđenje od samog početka do danas fasciniraju javnost i medije.

YouTube/Netflix 

Radnja serije vrti se oko mladića iz imućne porodice, a zatim njihove porodične dinamike. Na samom početku je prikazan svirep čin, međutim, kako se priča razmotava otkrivaju se jezivi detalji se**sualnog zlostavljanja od strane njihovog oca, i depresivne majke koja je sve nemo posmatrala.

Erik Menendez (47) i njegov 50-godišnji brat i saučesnik u ubistvu roditelja, Lajl Menendez osuđeni su na doživotnu kaznu zatvora zbog dvostrukog ubistva. Međutim, Kim Kardašijan, koja se poslednjih godina bavi pokušajem reformi sudstva u Americi i studijama prava, sada se zalaže da braća budu oslobođena. U otvorenom pismu za NBC news, ona je opisala svoje iskustvo tokom posete Menandezovima u zatvoru.

"Vreme je da budu oslobođeni"

"Svi smo mi produkti naših iskustava. Oni oblikuju ono što smo, ko smo bili i ko ćemo postati. Fiziološki i psihološki vreme nas menja, i sumnjam da je iko ista osoba koja je bio sa 18 godina. Znam da ja nisam!" započinje Kim esej.

"Mislite da znate priču Lajla i Erika Mendeza. Ja sam mislila da sam znala: 1989. braća su svirepo upucala svoje roditelje u domu na Beverli Hilsu, kada su imali 21 i 18 godina. Nakon dva suđenja, 1996. osuđeni su na doživotnu robiju bez mogućnosti pomilovanja. Kao što obično biva, slučaj je mnogo kompleksniji nego što deluje na površini."

"Obojica su rekli da su bili se**sualno, fizički i emotivno zlostavljani godinama od strane roditelja. Lajl je naveo da je sve krenulo kada je imao 6 godina, a Erik je izjavio da ga je otac silovao više od decenije. Godinama su živeli u strahu u paklu zlostavljanja i odlučli su se na nezamisliv korak - nešto što bi okončalo njihovu agoniju i noćnu moru".

YouTube/Netflix 

"Sudija promenio pravila"

"Prvo suđenje održano je pred dve različite porote, jednu za svakog brata. Tvrdnje o zlostavljanju formirale su osnov za njihovu odbranu. Nakon saslušanja dokaza, 24 člana porote glasalo je da nisu krivi. Međutim, ovaj slučaj nastavio je da se odvija nakon slučaja O Džej Simsona, koji je osuđen za ubistvo bivše žene i njenog prijatelja. Zatim, 8 dana nakon oslobađajuće presude Simsonu, počele su uvodne reči u drugom suđenju Lajlu i Eriku. Ovog puta sudija je promenio pravila. Obojici je suđeno zajedno pred jednom porotom, veliki deo dokaza o zlostavljanju je smatran neprihvatljivim, a ubistvo iz nehata više nije bilo opcija."

"Nekim svedocima sa 1. suđenja bilo je zabranjeno svedočenje o navodnom zlostavljanju, čime su porotnici bili lišeni ključnih dokaza. Tužilac je uspešno izneo argumente o isključenju svedočenja o zlostavljanju i ismevao odbranu braće tokom završne reči. Tada su bili ograničeni resursi za žrtve se**sualnog zlostavljanja, a posebno za dečake. Praktično nije postojao sistem podrške za žrtve, a svest javnosti za muškarce žrtve se**sualnog zlostavljanja minimalna, često zamagljena unapred stvorenim predrasudama i homofoijom. Nije bilo mesta za empatiju, kamoli saosećanje."

"Kada bi se ovaj zločin počinio danas, verujem da bi ishod bio drastično drugačiji. Gajim nade da će sistem uzeti u razmatranje slučaj braće Menenadez. Dugujemo to malim dečacima koji su izgubili detinjstvo, koji nikada nisu imali šansu da budu saslušani i spašeni", zaključuje Kim.

YouTube/ WION 

Inače, njena zainteresovanost za pravosuđe nije došla kao hir jedne starlete. Kimin otac Robert Kardašijan, bio je jedan od uticajnijih advokata u Los Anđelesu, te je učestvovovao i u odbrani slučaja pomenutog O Džej Simsona, koji mu je bio i kućni prijatelj. Pored toga, javnost godinama unazad nagađa da je on možda biološki otac Kloi Kardašijan, što se spominjalo i u rijaliti seriji "Keeping Up with the Kardashian", međutim, ovi navodi su demantovani od strane njene majke, Kris Džener.

Da li ste gledali seriju? Kakvi su vaši utisci, pišite nam u komentarima!

Pogledajte još slika porodice Menendez:

Bonus video:

This browser does not support the video element.

kim kardašijan  Instagram/kimkardashian

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!