"Hari i Megan će se na kraju razvesti": Nakon vesti o ozloglašenom reperu, imperija uzvraća udarac

Kako se "vrbuju" žrtve za ozloglašene žurke, ali i šta je znala pokojna Elizabeta o princu Hariju?

Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

U poslednje vreme javnost ne prestaje da bruji o skandalu koji je potresa svet poznatih zbog uhapšenog repera P Didija, ali i natpisa pojedinih medija, koji nisu potvrđeni, o princu Hariju kao navodnom gostu na njegom žurkama.

O ovom skandalu, ali tome  kako će uticati na živote i karijere javnih ličnosti koje su bile na "belim žurkama", u emisiji Uranak su govorili Maja Jovanović iz Nacionalne asocijacije za borbu protiv nasilja, advokat Mirko Mrkić i bivši član Krunskog veća Ljubodrag Grujić.

Pročitajte još: "Imena će vas šokirati, dobro su poznata": Spreman spisak Didijevih saučesnika, Holivud u strahu od otkrivanja

"Niko tamo nije pod prisilom, osim mlade dece koja su podvođena. Bilo je toga i ranije, ali se uvek znalo ko prisustvuje takvim žurkama. Ovo menja situaciju u sasvim drugom smeru, jer su na takvim bahanalijama koje su uveli u savremenom načinu funkcionisanja, došli do toga da tu postoje jako mala deca, da su čak uključeni kriminalne organizacije, koje će pribavljati žrtve", rekla je Maja Jovanovič, a potom objasnila kako se "vrbuju" žrtve.

"Reč je o žrtvama koje su višestruko eksploatisane. Na tim zabavama prisutne su maloletne osobe, starosti od 13 godina pa naviše. Takvih slučajeva bilo je i kod nas. Proces istrage zahteva visok nivo tajnosti, jer postoji rizik po ugrožene osobe, a bez njihove saglasnosti ne možemo izlaziti u javnost, naročito kada su maloletna lica u pitanju. Važno je istaći da ovo nisu zabave kakve su nekada bile – sada se nalazimo u kriminalnoj fazi, gde su deca i mladi dovedeni protiv svoje volje. Takođe, svi ostali prisutni na ovim zabavama su tu svojevoljno. Nažalost, dešava se i da se u pića sipa droga bez znanja prisutnih."

"Vil Smit je svog sina vodio na žurke koje je organizovao P. Didi, što se smatra zanemarivanjem i podvođenjem deteta. Time je ugrožena bezbednost njegovog deteta. Kada roditelji dovedu maloletno dete na takva mesta, sva krivična odgovornost treba da bude na njima, jer je to podvođenje i ozbiljno ugrožavanje bezbednosti deteta. Apsolutno bi trebalo da bude pokrenut krivični postupak protiv roditelja", rekla je Jovanovićeva.

Ona je potom objasnila razliku između elitne i obične prostitucije:

"Zašto se koristi izraz 'elitna' ili 'VIP' prostitucija? Zato što to olakšava vrbovanje mladih devojaka. Kada dodate pseudonime poput VIP ili Luks, mlade devojke koje su u fazi istraživanja sebe lakše se podvode i vrbuju," ističe Maja.

Advokat Mirko Mrkić smatra da hapšenje P. Didija ima pozadinu:

"On je u pritvoru već mesec dana. Optužnica ima 14 strana i obuhvata tri tačke. Prva je udruživanje radi izvršenja krivičnog dela, druga je trgovina ljudima, a treća je prostitucija. Kroz sve tačke optužnice provlače se elementi poroka koji su se dešavali na tim žurkama. Zanimljiv aspekt optužnice je to što se generalno navodi da je on predstavljao 'Combs Enterprise'. Kada analiziramo slične optužnice za udruživanje radi izvršenja krivičnih dela, obično je motiv sticanje dobiti. Međutim, ova optužnica tvrdi da njegovi poslovi – od proizvodnje alkohola do muzičke industrije – nisu služili za sticanje profita, već su bili usmereni na omogućavanje što većeg uživanja u porocima. To je specifičnost ove optužnice. Svi elementi, od konzumacije narkotika do trgovine ljudima, nisu bili vođeni profitom, već su njegovi uspešni biznisi omogućavali takav način života, što mu se sada stavlja na teret", objašnjava advokat Mrkić.

Pročitajte još: Prinčevi Vilijam i Hari pozivani na Didijeve orgija žurke sa maloletnicama? Otpisao ih sa liste samo zbog jednog

YouTube/ Wendy Williams Show 

"Ovo hapšenje samo po sebi nije neobično u svetu, ali je zanimljivo pitanje zašto je sada usmerena tolika pažnja na razotkrivanje ovog slučaja. Možda je deo nekog trenda, ali sa pravne strane, stavljena su mu na teret ozbiljna krivična dela. Međutim, problem je što neka od tih dela mogu biti zastarela, i za njih se postupak ne može pokrenuti. Tužioci su to zaobišli time što su optužbu podigli na nivo SAD-a, čime su oživeli te zastarele slučajeve. Na taj način su stvorili uslove za pojavu velikog broja prijava, koje su doprinele spektaklu kojem sada svedočimo."

Ljubodrag Gajić, bivši član Krunskog veća smatra da moralan čovek nikada neće dobiti poziv na ovakvu vrstu žurke.

"Ovakve pojave postoje otkad postoji i civilizacija. Moralan čovek često odbija da poveruje u užas sveta u kojem živi. Kada je reč o kraljevskoj porodici, 20. vek ih je potpuno deformisao u očima javnosti. Nekada se podrazumevalo da kraljevska porodica bude odvojena od svega što se dešava u društvu. Srbija, naravno, nije izuzetak. Čak se priča da i kod nas postoje ovakve žurke. Onaj ko je moralan, verovatno bi rekao da nikada nije ni bio pozvan na takva mesta. Takve zabave donose poene u društvu i često znače preživljavanje u društvenom smislu. Džet set je vrlo realna pojava, naročito u Britaniji, dok je u Americi to šire i opuštenije. Sada se sve to preliva i kod nas. Kako ćemo mi reagovati na to? Verovatno loše", rekao je Gajić i objasnio:

"Kraljici Elizabeti je bilo sasvim jasno, pa je Hariju i Megan dodelila titule koje se igraju rečima – nešto poput 'Dan Barton' i 'Saseks'. Kada ih spojite, dobijete 'Damseks'. Kraljica je na svoj kraljevski način jasno stavila do znanja šta misli o svom unuku i svemu tome, ali o tome se ne priča u Britaniji," rekao je Ljubodrag Gajić, objašnjavajući kako ova situacija može da utiče na Harija i čitavu britansku porodicu.

"Vrlo loše može da utiče. Glavni deo porodice je u svađi. Ovo je situacija u kojoj imperija uzvraća udarac. Sve je više vesti da Hari i Megan žive odvojeno. Kupili su kuću u Portugalu i više nisu bazirani u Britaniji kao ranije. On je stalno zauzet svojim događajima, a ona pokušava nešto u Americi. Britanski establišment se sada sveti zbog američkih pokušaja mešanja u njihove unutrašnje stvari. Ovo je velika svađa koja polako urušava sliku o britanskoj kraljevskoj porodici kao nečemu iznad svega. Ako ste stvorili takvu sliku, imate veliki problem koji će vas, u narednih 30 godina, koštati prestola," kaže Gajić, dodajući
da prosečan Englez ne podnosi Harija.

"Oni će ga sve više udaljavati, a velike su šanse da će se Hari i Megan razvesti," zaključuje Gajić.

(K1, MONDO, D.P)

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!