Lavar Bol, otac koledž zvezde Lonzo Bola, još jednim bizarnim gestom i agresivnom marketinškom akcijom doveo je u prvi plan temu novca koji NBA superstarovi zarađuju od ugovora sa proizvođačima patika.

Sam izbacivši prvi model nazvan po imenu svog sina - "ZO2", po vrtoglavoj ceni od čak 495 dolara, Bol senior skrenuo je pažnju na obuću najboljih igrača, koja i u najskupljoj varijanti košta višestruko manje od patika njegovog sina.

Primera radi, po ceni jednog para Lonzovih patika mogu se kupiti dva Kobijeva modela "Najkija", uz kusur od 95 dolara, ili dva para "Lebronki", uz kusur od čak 145 dolara, zatim dva para "Džordanki", tri para Karmelovih "Džordanki", tri para Hardenovih adidas patika i tako dalje.

S tim u vezi, zanimljivo je i napraviti "presek" imena igrača čiji su modeli najtraženiji.



Na prvom mestu liste je Klivlendov tandem Lebron Džejms - Kajri Irving. Kompanija "Najki" pravi obuću obojici i ona donosi najveću zaradu od svih aktivnih košarkaša.

Lebron je 2003, odmah posle ulaska u NBA, potpisao ugovor sa tom kompanijom na 90 miliona dolara, dok je u 2015. potpisao doživotni ugovor od milijardu dolara! Ove sezone, predstavljen je 14. model sa njegovim imenom.

Kada je u pitanju Kajri Irving, model "Kyrie 3" pojavio se u decembru i najprodavanija je košarkaška patika na tržištu, čemu doprinosi i cena od 120 dolara u SAD.

Treće i četvrto mesto zauzima tandem Golden Stejta, Stef Kari ("Ander armor") i Kevin Durent ("Najki").

Vezivanje "Ander armora" ("Under Armour") za Karijevo ime doprinelo je porastu prodaje obuće te kompanije od čak 64 odsto u prvom kvartalu prošle godine, dok je ta cifra ove godine pala na samo dva odsto.

Na petoj poziciji je prva adidas patika dizajnirana po imenu i ukusu Džejmsa Hardena. "Brada" je potpisao ugovor sa nemačkom kompanijom 2015, na 13 godina, za 200 miliona dolara. Do tada je i on nosio "Najk".

Ovo su najtraženije košarkaške patike u SAD:

undefined Patike NBA košarkaša


---------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!