• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MUP: 188 navijača NE SME na utakmice

Izvor Fonet

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je 188 navijača kažnjeno zabranom prisustvovanja određenim sportskim priredbama, a nešto više od četvrtine njih su iz Beograda

Određenim sportskim manifestacijama u Srbiji zabranu prisustva ima 188 lica, a od tog broja 131 zaštitna mera zabrane izrečena je u krivičnom postupku, a 57 u prekršajnom, rečeno je agenciji Fonet u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Tokom 2016. godine tužilaštvima je podneto je 95 krivičnih prijava za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

Podneta su i 103 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka po osnovu člana 21 Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koji se odnosi na organizatore, i 104 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv navijača, po osnovu člana 23.

Prema podacima MUP, imajući u vidu tok krivičnog i prekršajnog postupka, tokom prošle godine izrečene su 33 zaštitne, mere zabrane prisustvovanja određenim sportskim priredbama u krivičnom i 28 u prekršajnom postupku.

Zaštitna mera zabrane prisustvovanja predviđena je Krivičnim zakonikom i sastoji se u obavezi osobe kojoj je izrečena da se neposredno pre održavanja određenih utakmica lično javi u policijsku stanicu na području gde se zatekla i da u njoj boravi za vreme trajanja sportske manifestacije.

Na pitanje koliko je bilo navijača koji su prekršili zaštitnu meru, FoNet iz MUP nije dobio precizan odgovor.

Navedeno je samo da su u svim slučajevima nepostupanja prekršajno kažnjene osobe po izrečenoj zaštitnoj meri, i protiv njih su podnošeni zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

U slučajevima kada kažnjene osobe nisu postupale po izrečenoj meri bezbednosti u krivičnom postupku, o tome su obaveštavani nadležni sudovi koji su izrekli meru.

Iz MUP su ukazali da izmene i dopune Krivičnog zakonika, koje stupaju na snagu 1. juna, propisuju da će se oni koji prekrše zabranu utvrđenu izrečenom merom bezbednosti, kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Prema zvaničnim podacima MUP, zbog kršenja člana 18. Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koji predviđa zabranu prodaje i konzumiranja alkohola na određenoj udaljenosti od stadiona, podneta samo jedna prekršajna prijava.

Ta zakonska odredba propisuje zabranu prodaje ili konzumiranja alkoholnih pića u sportskom objektu i na udaljenosti do jednog kilometra od njega u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, a u ostalim mestima do 300 metara za vreme održavanja sportske priredbe.

Komentari 38

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miloske

Vodja navijaca CZ gradi BG na vodi! To zna cela Srbija. Ultra kop se zove firma

BGD

@Miloske on nije vodja nemoj da iznosis neistine , a i sta ako pravi njegova firma je to

Nikola

Isto tako treba zabraniti premijeru, predsedniku i sudijama da obavljaju svoju funkciju, jer su gori od 1000 kriminalaca i navijača zajedno.