• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS: U srpskom Dajners klubu muljali od starta

Izvor MONDO/Agencije

Guvernerka Narodne banke Srbije razjasnila je okolnosti pod kojima je izbio skandal sa srpskom franšizom svetski čuvenog platnog lanca Dajners kluba, zbog čega če neko i sudski odgovarati.

"Više nije reč o sumnji u neregularnosti, nego o falsifikovanoj dokumentaciji Dajners kluba koja je podneta i prilikom registracije za platnu instituciju", izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

"Ono što je još značajnije je da ni novi vlasnik, koji je dve godine radio dju dilidžens (dubinsko snimanje) pre kupovine, nije uspeo da otkrije da je reč o falsifikovanoj dokumentaciji", rekla je Tabaković na novinarsko pitanje o aferi Dajners kluba na konferenciji za medije. na kojoj je predstavljen majski izveštaj o inflaciji.

Prevaru otkrio Erste

Dajners klub internešenel Beograd saopštio je početkom maja da su utvrđene brojne nepravilnosti u njenom poslovanju i finansijskim izveštajima, koje nisu bile vidljive pre nego što je kompanija prodata Erste Kard klubu sa sedištem u Zagrebu, zbog čega je pokrenut potupak provere i podnete prijave protiv bivših čelnika kompanije.

Guverner je na konferenciji, na kojoj je inače predstavljen majski izveštaj o inflaciji, istakla da NBS sa novim vlasnikom i svim nadležnim organizma radi ozbiljno i odgovorno na tome da se stvari reši, tako da trgovci ne budu oštećeni, da ugled Dajners kluba internešnel, koji je nesporan, ne bude na teritoriji Srbije doveden u pitanje, i da ne bude bilo kakvih mešetarenja u rešavanju tog problema.

"NBS će dati sve od sebe da ćemo onima koji su verovali da postoje savršene pljačke pokazati da savršena pljačka ne postoji, ali isto tako očekujem i podršku, a da to ne bude shvaćeno kao pritisak na pravosudne organe, da nam pomognu da jednom zauvek stavimo tačku na kompromitovanje finansijske industrije, finansijskih izveštaja, završnih računa i svih profesija koje su u taj posao uključene".

Tabaković je posebno naglasila da očekuje da ovaj slučaj neće "zbog nedostatka dokaza, ili zastarelosti slučaja ostati mrtvo slovo na papiru, i da će se krivci naći tamo gde im je mesto.

"Očekujem da svi u lancu koji su pomagali da se ovakva stvar desi budu krivično gonjeni i da ih stigne zaslužena kazna", rekla je guverner NBS.

Ona je navela da je NBS vrlo otvorena za sva pitanja medija i da se trudi da zajednički reaguje tako da nikada javnost ne uznemiri iznošenjem neproverenih činjenica, zbog čega se rešavanje ovog problema rešava u tišini.

Podsetila je da Dajners klub u Srbiji postoji od 1992. godine i da je njihovo poslovanje bilo u nekom neregulisanom vakumu kada je NBS u pitanju, pošto nije nisu bili subjekt nadzora centralne banke, jer su poslovali registrovani po Zakonu o privrednim društvima do 2015. godine dok na snagu nije stupio Zakonu o platnim institucijama.

Problemi sa Dajnerskom nisu srpski izuzetak, Pre četiri godine imali su ih i Slovenci. tada je tamošnja centralna banaka zabranila korišćenje kartice Dajners kluba Slovenija, ali i drugih kartica iz lanca, zbog neplaćanja potraživanja trgovcima sa kojima ima sklopljen ugovor. Radilo se o korisnicima 80.000 kartica Dajners kluba Slovenija.

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Branko

Jel placate karticom ili u gotovini ?

Olja

Okolnosti su razjašnjene i neko će da odgovara za falsifikovanje papirologije!

Sinan

Konačno i ovo na redu da se razjasni! Nadam se da će odgovorni da budu uhvaćeni.

special image