• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Žiri Sterijinog pozorja odlučivao je slobodno"

Izvor MONDO/Tanjug

Miki Manojlović o odluci žirija da nijednu predstavu ne proglasi najboljom na 62. Sterijinom pozorju.

Glumac Predrag Miki Manojlovic izjavio je da je petoclani žiri 62. Sterijinog pozorja u Novom Sadu kojim je predsedavao odlucivalo slobodno, iskreno i bez ikakvih uticaja kada je rešio da nijednu od predstava ne proglasi najboljom.

"Došli smo do zakljucka da nije dobro praviti kompromise, podeliti te i takve nagrade u toj i takvoj selekciji .." rekao je Manojlovic za današnju "Politiku".

Odlucivši da ni jednu od devet takmicarskih predstava ne proglasi najboljom, žiri je dodelio samo dve nagrade - Sterijinu nagradu svim ucesnicima 62. Pozorja i specijalnu Sterijinu nagradu festivalskoj publici.

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

"Zakljucili smo da je ovo naš SOS signal, koji smo poslali dodeljujuci nagrade svim ucesnicima u koje smo racunali i selekciju 'Krugovi' i sve ljude okolo i publici koje je to pomno pratila. Bez želje da bilo koga ponizimo ili unizimo. Mislim da ovde nije bilo kvaliteta da se dode u kompromisnu situaciju da se dodele dve-tri nagrade" rekao je Manojlovic.

Prema njegovim recima, clanovi žirija stoje iza svoje odluke sa željom da otvore pitanje - zašto nam je pozorište takvo i zašto je u padu, kako bi se ti uzroci locirali i otklonoiti.

"Nismo želeli da podržimo negovanje postojeceg stanja koje iz dana u dan daje sve tanje rezultate," rekao je Manojlovic.
Publika je na odluku žirija reagovala zvižducima a režiser Kokan Mladenovic je na svom Facebook profilu napisao da je rec o besmislenom teroristickom aktu protiv pozorišta i onih koji ga cine.

U žiriju koji je odlucivao o nagradama na Sterijinom pozoriju osim Manojlovica bili su Isidora Žebeljan, Nikita Milivojevic, Emina Elor i Aleksandar Popovski.

Manojlovic je u intervjuu istom listu rekao je da još nije upoznat sa strategijom kulturne politike, ali da je važno da je ona doneta.

"Mislim da je važno da postoji, da je najzad napravljena kultuna strategija. Mislim da je neophodna, da je davno prošao trenutak kada je trebalo da se donese i to pohvaljujem," rekao je on u intervjuu "Politici".

On kaže da mu funkcija ministra kulture nikada nije ponudena kao što se spekulisalo.

"Nikada mi funkcija ministra kulture nije ponudena, i to je jedina istina. Mislim da mi imamo ministra i da je Vukosavljevic covek koji poznaje državnu upravu, funkcionisanje države," rekao je on.

Manojlovic kaže da je sve ministre do sada sam podržavao sa nadom da ce nešto uraditi.

"Ako bih ikada bio u takvoj situaciji, verujem da bih pokušao ne da objasnim, vec da sprovedem u delo strateški znacaj, strateško blago kulturnog stvaralaštva, jer bez njega nema države," kaže beogradski glumac.

Na pitanje kako odgovara na zamerke dela javnosti kada je rec o njegovim politickim stavovima on kaže da te insinuacije ne pocivaju ni na kakvim cinjenicama niti javnim govorima.

"Od trenutka kad sam rekao da nas je Aleksandar Vucic podržao, da bez njega ne bi bilo predstave 'Romeo i Julija' u Narodnom pozorištu u Beogradu, pocinje hajka na mene. Zašto je problem u govoru istine i danas to ponavljam: Da Vucica nije bilo, ne bi bilo te predstave, ne bi bilo Srba i Albanaca u nacionalnom teatru zajedno. A onda mašta radi svašta," rekao je Manojlovic.

Manojlovic, koji ovih dana završava dramu "Kos", koja prati pricu o zloupotrebi maloletne devojcice od strane starijeg muškarca kaže da je komad koji mu je preporucila Beka Vuco je jako ambivalentan.

"Procitavši komad, shvatio sam da ne mogu da ga režiram i da igram u isto vreme u toj predstavi. Pozvao sam Borisa Isakovica i on je prihvatio ulogu Reja".

Prema njegovim recima, drama "Kos" se uklapa u ovogodišnji koncept radionice Integracije naslovljen "Udarac", a tice se svega što ulazi u bilo kakvu manipulaciju i nasilje nad ženama.

"Naravno, nemamo mogucnosti da sve aktivnosti koje smo želeli realizujemo, novac smo pozajmili od Željka Tomica, direktora i jednog od osnivaca kompanije "OSA". Taj novac cemo vratiti," napomenuo je on.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Munze

Terorosticki akt protiv pozorista su deca glumaca i reditelja, kao i ti sto guraju svoju decu. Miki u pravu 100%

SERIJE