• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kulturo, evE me!

 Predrag Vujić
Autor Predrag Vujić

Kako je raspodeljen novac za kulturu u 2017. godini? Zašto su novac dobile i neke organizacije kojima kultura nije polje delovanja? Na sve to su ukazali predstavnici Asocijacije Nezavisna kulturna scena.

 Kako je raspodeljen novac iz budžeta za kulturu Izvor: MONDO/Dragana Todorović
Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Kultura i kulturni sadržaj sastavni su deo svakog društva. Njen važan deo, možda i suštinski za očuvanje nacionalnog identiteta. Imamo li onda pravo da se prema kulturi odnosimo kao prema "osmoj rupi na svirali"?

Jasno je da u zemlji koja nema novaca, koja se grčevito bori da oživi svoju privredu, teško da može da se nađe višak dinara za kulturne sadržaje. Ali, onda bismo morali da se domaćinski odnosimo prema novcu koji imamo, da svaki dinar racionalno trošimo ili investiramo, baš kao što to radimo sa svojim kućnim budžetima.

Uostalom, novac kojima države raspolaže jeste NAŠ, novac građana Srbije.

Nažalost, svedoci smo da se kultura u ovoj zemlji godinama, pa i decenijama, marginalizuje, degradira, gura u kraj...

Asocijacija Nezavisna kulturna scena digla je glas povodom poslednjeg konkursa Ministarstva kulture, ali i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, i načina raspodele sredstava iz republičkog i gradskog budžeta.

Samo letimičan pogled na uporednu analizu raspodele budžetskih sredstava 2015, 2016. i 2017. godine, ukazuje na to da je bilo "faulova", "grešaka u koracima", da su novac dobijali oni koji se ni ne bave kulturom(!), čak i da je Srpska pravoslavna crkva, kao nevladina organizacija, dobijala novac iz budžeta, a ima i primera da su značajna sredstva na konkursima dobijale i organizacije koje su bile registrovane neposredno pre objavljivanja konkursa ili čak posle raspisivanja konkursa!?

Ukupna budžetska sredstva koja se izdvajaju za kulturu su zaista mala - 66,8 miliona evra. A sredstva koja su nevladine organizacije koje se bave kulturom dobile ove godine manja su čak za 300.000 evra nego prethodne godine. Članice Asocijacije Nezavisna kulturna scena, njih 90, dobile su ove godine ukupno 145.000 evra ili 83.000 evra manje nego prošle godine.

To je ukupno 21 PROMIL budžeta odvojenog za kulturu!

Na konferenciji za novinare predstavljene su uporedne analize raspodele budžeta u prethodne tri godine, koje su pokazale neke čudne stvari (najblaže rečeno).

O NARODNOM MUZEJU i MUZEJU SAVREMENE UMETNOSTI

"Lepo je što će ti muzeji ponovo biti otvoreni, ali gde je odgovornost onih zbog kojih su ti muzeji svih ovih godina bili zatvoreni?", upitala je Milica Pekić iz NKSS.

Tako su, recimo, na konkursu za projekte iz oblasti savremenog stvaralaštva 2017. godine, novac su dobili i Centar za očuvanje tradicije i kulture "Termoelektrane Nikola Tesla" Obrenovac za projekat "Stari zanati", pa je onda Centar za zaštitu potrošača, životne sredine i omladinsku
politiku topličkog okruga "Fenix" Kuršumlija, dobio podršku za projekat "Deco, svirajte sa nama", ili  Centar za kulturu Smederevo koji je dobio novac za projekat "Besplatna škola programiranja za talentovane mlade ljude lošeg imovnog stanja kao i za mlade ljude iz marginalizovanih grupa" .

"Naravno da treba pomoći decu koja su talentovana a potiču iz porodica čije je imovno stanje loše, ali kakve to veze ima sa savremenim stvalaraštvom u kulturi? Zašto se novac za to daje iz budžeta namenjenog kulturi?", upitao je dr Predrag Cvetičanin.

Istraživanje je takođe pokazalo da je daleko najveći korisnik takozvane "budžetske linije 481", Srpska pravoslavna crkva koja je (kao nevladina organizacija) u periodu od 2008. do 2011. godine samo od različitih ministarstava Vlade Republike Srbije dobila 619 miliona dinara!

Posebno je zanimljiv podatak o finansiranju održavanja dvorskog kompleksa na Dedinju. Tokom 2015. i 2016. godine izdvajano je 34 miliona dinara, a ove godine dvostruko više - 68 miliona dinara.

Slični podaci su i oko načina raspodele sredstava za konkurse u Beogradu. Novac su sada, recimo, dobile i organizacije koje više ne deluju(!), odnosno koje su prestale da postoje pre nekoliko godina.

Zanimljivo je da su među 33 projekta iz oblasti naučno-istraživačke delatnosti i edukativne delatnosti, novac dobile Asocijacija za oružje Srbije (250.000 dinara) i Nova srpska desnica - Vreme je za akciju (250.000 dinara), a u istoj kategoriji Srpska pravoslavna crkva dobila je 700.000 dinara.

Jedno od udruženja koje je dobilo novac a nije registrovano za kulturu je i "Centar Novi svet - Izgradimo temelje zdravog društva u Beogradu". Za ovo udruženje piše da mu je registrovana delatnost: "Usluge ostalog čišćenja".

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE