• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRESEDAN: Evropska banka dolare menja juanima

Izvor Tanjug

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila danas da je prvi put deo svojih dolarskih rezervi zamenila za kineski juan (zvanično renminbi).

U svetlu rastućeg globalnog značaja kineske valute, ECB je rezerve u dolarima, vredne 500 miliona evra, prebacila u juan, prenosi agencija Rojters.

"ECB je prodala mali deo dolarskih rezervi, koje i dalje čine najveći deo portfolija, zbog čega ukupan obim deviznih rezervi ECB-a ostaje nepromenjen", navodi se u saopštenju te institucije.

I kineski juan u srpskim menjačnicama

U obrazloženju svoje odluke, ECB je navela da je upotreba kineskog renminbija, kao globalne međunarodne valute, povećana u proteklim godinama, nakon što je Međunarodni monetarni fond krajem 2015. godine prihvatio zahtev Pekinga da i njegov juan, odnosno renminbi, bude uvršten među valute koje služe kao obračunske jedinice u toj međunarodnoj finansijskoj instituciji.

"Investicija ECB-a je i odraz značaja Kine kao jednog od najvećih trgovinskih partnera evrozone", dodaje se u saopštenju.

U decembru prošle godine, ECB je posedovala dolarske rezerve od 46,8 milijardi dolara i rezerve u japanskim jenima od 1.100 milijardi jena (8,8 milijardi evra).

------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image