• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ni gore, ni dole: S&P nam zadržao kreditni rejting

Izvor MONDO/Agencije

Rejting Srbije među globalnim investitorima ne raste ali ni ne pada, ako je sudeći prema kreditnom rejtingu jedne od najvećih svetskih agencija. Ako se potrudi, Srbija može imati rast od BDP-a 3 odsto.

 Standard and Poor's - Srbija zadržala kreditni rejting Izvor: Ilustracija MONDO
Izvor: Ilustracija MONDO

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard and Poor zadržala je ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou BB-, uz pozitivne izglede za unapređenje kreditnog rejtinga, navodi se u saopštenju MInistarstva finansija.

Agencija procenjuje da će BDP nastaviti da raste u periodu od 2017. do 2019. godine, i da će rast biti zasnovan pre svega na prilivu stranih direktnih investicija i većoj privatnoj potrošnji koja će biti podstaknuta rastom zaposlenosti, zarada i stabilnom prilivu doznaka.

Državne firme - motor dugova

Državna preduzeća su veliki motor dugova i veliki rizik za fiskalni sistem, ali tu je i piotane da li će se nastaviti uspešan aranžman sa MMF, koji je pod pritiskom nove vlade i predizbornih obećanja o povećanju plata.

Standard and Poor prognozira prosečan fiskalni deficit na nivou od oko 1,9 odsto za period 2017-2020. godine, s tim da će strukturna poboljšanja zahtevati dublje reforme javnog sektora i dalje restrukturiranje javnih preduzeća.

"Potvrda ocene kreditnog rejtinga Republike Srbije odraz je procene da će Vlada Republike Srbije nastaviti sa sprovođenjem programa fiskalnih i strukturnih reformi, a unapređenje kreditnog rejtinga će biti moguće ukoliko se nastavi uspešna primena fiskalne konsolidacije", piše u saopštenju.

Agencija Standard and Poor's smatra da uspešno završene revizije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom doprinose očuvanju poverenja investitora u Republiku Srbiju. Takođe, uočava se i pozitivan trend u spoljnoj trgovini.

Agencija procenjuje da će deficit tekućeg računa platnog bilansa, koji je u periodu od 2011. do 2014. godine u proseku iznosio 8,3 odsto BDP, biti u proseku na nivou od 4 odsto u periodu od 2017. do 2020. godine, čemu će najviše doprineti postojeća strana ulaganja u proizvođačke delatnosti, kao i poboljšanje konkurentnosti u proizvođačkom sektoru i sektoru usluga.

I dalje na nivou "smeće"

Investicioni nivo hartija od vrednosti kod S&P imaju papiri sa rejtingom od AAA (slede AA+, AA, AA−, A+, A, A-) do BBB, koji je poslednji koji zadovoljava "kapacitet da dužnik ispuni svoje obaveze". Ispod toga dolaze neizvesticioni, tj. špekulativni, papiri koji idu od BB (preko CCC... R, SD,D) do poslednjeg ND (non-rated), a koji se u berzanskom žargonu zovu "smeće" (engleski "junk bonds").

Pored smanjenja deficita tekućeg računa, rejting agencija Standard and Poor's očekuje poboljšanje i u strukturi spoljnog duga i da će neto priliv direktnih stranih investicija u potpunosti pokriti deficit tekućeg računa platnog bilansa u narednom periodu.

AKO SE BAŠ POTRUDITE - RAST BDP-a 3%

Ako se ostvare strukture reforme (penziona reforma, uvođenje profesionalnog korporativnog upravljanja u državnim firma, reforma javne administracije i pravosuđa) Srbija bi mogla da ima rast BDP i više od S&P prognoziranog 2,8 % između 2017 i 2020. godine, kaže analiza S&P.

U smislu BDP po glavi stanovnika, rast bi mogao da bude nešto veći od 3%, računajući na smanjenje populacije od 0.5% godišnje, ali to ostaje skromnih 5.400$ u 2017. godini. To je, podvlači S&P, niđe nego kod komšija iz EU, i posledica je oštrog pada dinara u prethodnim periodima.

Pred daljim fiskalnim prilagođavanjima su veliki izazovi prvenstveno zbog potrebe restrukturisanja ili uvođenja korporativnog upravljanja u nekoliko najvećih državnih firmi - Elektroprivrede i Srbija gasa, kao i rudarskih i petrohemijskih kompanija.

Celu analizu S&P možete pogledati ovde:

 .

BEZ PROMENA I KOD FIČA

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fič rejtings (Fitch Ratings) je zadržala ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou "BB-", uz stabilne izglede za unapređenje kreditnog rejtinga, saopštilo je kasno večeras Ministarstvo finansija Srbije. Ta potvrda ocene kreditnog rejtinga "odraz je procene da je Vlada Republike Srbije nastavila sprovođenje programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi što je doprinelo da deficit u 2016. godini bude na nivou od 1,3 odsto (BDP)".

------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran bl

A na kraju teksta podatak ako nas bude manje za 0,5 % tada bi mogli malo napredovati. Znaci jos godinu-dve da pomre beda,sirotinja i nemocni pa ce da se zivi bolje.

Zoran bl

Javite predsedniku da nam je po ko zna koji put slagao.

special image