• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A SAD PRAVI ŠTRAJK: U Fijatu se ne radi

Izvor MONDO/Agencije

Posle dva dana štrajka od po sat vremena, koji kao opomena nisu urodili plodom, radnici kragujevačke fabrike koglomerata Fijat-Krajsler odluičili su se na pravi štrajk, celodnevni štrajk, "do ispunjena zahteva".

Samostalni sindikat kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija u
Kragujevcu počeo je jutros u 6 časova štrajk, izjavio je FoNetu predsednik fabričkog sindikata Zoran Marković.

Nakon dva jednočasovna štrajka upozorenja, koji su održani u petak i ponedeljak, jutros smo započeli štrajk, rekao je
Marković.

 U Ministarstvu privrede juče su održani pregovori uprave i Samostalnog sindikata o njihovom zahtevu da osnovna plata bude povećana sa 38.000 (313€) na 45.000 dinara (370€), ali do dogovora nije došlo, iako su pojedini sindikalci bili optimistični pred početak samog sastanka, javio je juče beogradski dnevnik "Danas".

Do fabrike orom o svom trošku

Radnici traže i nadoknade na ime dodatnih troškova koje zaposleni imaju zbog dolaska na posao mimo standardnog radnog vremena kad nije organizovan javni prevoz. Radnici zahtevaju i novi način organizovanja proizvodnje, zarad eliminisanja situacija u kojima jedan radnik, pored svog, radi i poslove kolege koji je iz nekog drugog razloga duže vremena odustao iz firme.

U Sektoru komunikacija Fijata "nemaju komentar " u vezi s poslednjim dešavanja u kragujevačkoj fabrici automobila a, s druge strane, u Savezu samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu kažu da su radnici "pre svega nezadovoljni visinom zarada, jer rade za 38.000 dinara, i to na temperaturi od 40 stepeni u proizvodnim halama".

"Neretko su prinuđeni da rade i operacije kolega koje su odsutne sa posla", kaže predsednik kragujevačkog ogranka SSS-a Jugoslav Ristić.

On ističe da ne očekuje povratak na staro, to jest da će radnici i ubuduće primati plate od po 38.000 dinara.

"Očekujem da će nešto da se promeni i da ćemo inostranim investitorima da pokažemo da Srbija nije zemlja gde radnike mogu da plaćaju tako malo", konstatovao je Ristić, uz poruku da kragujevački Samostalni sindikat prati situaciju i u fabrikama ovdašnjih Fijatovih dobavljača, u kojima uskoro "mogu da se očekuju pregovori sa poslodavcima, a gotovo izvesno i protesti, ukoliko ti pregovori ne urode plodom".

U Fijatu štrajk upozorenja: Žuti karton za Upravu

Nezadovoljstvo zaposlenih u FCA Srbija razgoreva se još od prošlogodišnjeg otpuštanja više stotina radnika te kompanije, nakon ukidanja jedne od tri proizvodne smene. Menadžment FCA Srbija i Vlada Srbije, kao suvlasnik kragujevačke fabrike, ni godinu dana nakon tog događaja nisu zvanično obavestili javnost o tome koliko je tačno radnika otpušteno iz Fijata i njegovih dobavljačkih firmi.

Izborili se za plate: Gotov štrajk u Manjetiju

Radnici danas traže ne samo da im se osnovna plata podigne na 45.000, već i isplatu dogovorenog bonusa za ovu i 2018. godinu, s time što ovogodišnji bonus treba da bude u visini prosečne zarade u FCA Srbija...

Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušan

Bravo! I ovo je privatna firma.Treba pomoć tim radnicima, nemojmo spavati. Oni nisu se zaposlili po pastijskom ključu. Gde su sindikati Srbije?

SSSS

ovo nema na pinku i informeru tamo ruze cvetaju.

bb

Fiat je sebe zastitio u onom stetnom po nas tajnom ugovoru sa vladom srbije tako da ih i nezanima taj strajk samo mogu da se pokupe i odu dalje, jer na gubitku nece biti sigurno. srafcigerase da im sklapaju automobile mogu naci sirom sveta jer fala bogu ima dosta banana drzava kao sto je ova nasa.

special image