• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU nam OPROSTILA: Nema kazne za damping Železare

Evropska komisija izuzela je Srbiju iz antidampinške istrage o uvozu toplo-valjanih čeličnih limova. Velika pobeda Srbije, kaže predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Istragom je obuhvaćeno pet zemalja, aodlika EK znači da Železara u Smederevu, sada u vlasništvu kineskog Hestila, neće plaćati nikakve penale, piše portal Metal Bilten, koji je imao uvid u preliminarni dokument.

Druge četiri zemlje, koje ostaju predmet istrage, Rusija, Ukrajina, Iran i Brazil, biće podvrgnute antidamping carinama na izvoz čeličnih limova.

Evropljane brine da ne švercujemo kineski čelik

Iako je EK tokom istrage utvrdila da svih pet zemalja trguje toplo valjanim čeličnim limovima po, kako se tvrdi, dampinškim cenama (cenama ispod stavne tržišne vrednosti, čak proizvodne), odlučila je da prekine istragu o uvozu iz Srbije, jer je zaključeno da je reč o zanemarljivim količinama koje iz Smedereva odlaze u svet.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas zadovoljstvo što je Srbija izuzeta iz kruga zemalja prema kojima će Evropska komisija primeniti rigorozne antidamping mere, te dodao da će Železara u Smederevu imati garanciju za obavljanje dobrog posla u budućnosti kada "izborimo pobedu" i po pitanju državne pomoći.

EU nastavlja da udara na kineski čelik

"Čestitao bih građanima Srbije što smo pobedili vezano za antidamping mere u EU. Hvala EU na razumevanju. Sada su druge zemlje uključene u taj proces - Brazil, Iran, Ukrajina...Srbija više nije u tom procesu", rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Predsednik Srbije je rekao da je ovo jedna od dve pobede.

"Imamo još jedan proces, vezan za pitanje državne pomoći (Železari, što nije dozvoljeno pravilima o slobodnoj konkurenciji EU). Kada i to završimo, to je za našu železaru velika pobeda i garancija za obavljanje dobrog i odličnog posla u budućnosti", zaključio je on.

BRNABIĆ I KINEZI U SMEDEREVU

Premijerka Ana Brnabić posetila je danas Železaru zajedno sa predsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Kine, Džang Deđijangog, i predsednikom Hestil grupe, Ju Jongom.

Brnabić je istakla da Železara predstavlja i jedan od najvećih uspeha vlade Aleksandra Vučića.

Došli milioni, zadržani radnici

Vlada Srbije i Hestil potpisali su u aprilu 2016. kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo, kojim je ta kineska kompanija preuzela 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra. Ugovor je u Železari Smederevo potpisan u prisustvu premijera Aleksandra Vučića i tada je najavljeno da će investicija Hestila u Železaru biti najmanje 300 miliona evra i da će biti zadržano svih oko 5.000 radnika. Hestil je prošle godine u Železaru uložio, takođe, 120 miliona dolara.

"Svi saveti stručnjaka su bili da Železaru treba ugasiti i da posle odlaska (američkog) Ju-es-stila tu ne postoji šansa da se nešto uradi. Vučić i njegov tim su uprkos tome bili uporni da nađu partnera i da se sačuvaju radna mesta i ekonomski razvoj koji zavisi od Železare", navela je Brnabićeva.

Predsednik Hestila Ju je rekao da je lična poseta premijerke Brnabić Železari dala dodatni impuls za dalji razvoj srpske čeličane.

"Kada sumiramo razloge zašto je Železara radila u gubicima, možemo reći da su to ekonomska kriza od 2008. godine, ali i loše upravljanje Ju-es-stila, pošto ta kompanija nije uložila u novu opremu, niti modernizaciju tehnologije", naveo je Ju.

On je istakao da je Hestil za samo šest meseci od preuzimanja Železare napravio profit. Ju je naglasio da je Hestil obezbedio i najbolji sistem za snabdevanje repromaterijala i da su usmerili klijente na globalnom nivou na srpsku železaru.

"Mi smo dali prioritet Železari u Smederevu, i Železara će sigurno ostvariti plan da u 2017. ima profit od 20 miliona evra a investiraćemo ove godine 120 miliona dolara".

U poseti smederevskoj Železari bili su i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri privrede Goran Knežević i rudarstva Aleksandar Antić.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Građanin

Đuro nam je oprostio što nas je tukao

4x4

A zašto u naslovu ''OPROSTILA''.Ja bih rekao da je to bila ucena.

special image