• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi u inostranstvu potroše više od 300 miliona €

Izvor MONDO/Tanjug

Građani Srbije su lane u inostranstvu s bankomata podigli 74 miliona evra gotovine, a u radnjama, hotelima, i drugim prodajnim mestima, plaćajući karticama ostavili su još 295 miliona evra.

 Srbi u inostranstvu koliko troše novca Izvor: MONDO, Lana Stošić
Izvor: MONDO, Lana Stošić

Kako pišu "Novosti" u izdanju od četvrtka, na ove iznose trebalo bi dodati i provizije za svako podizanje gotovine van Srbije, koje iznosi minimum dva evra.

Tu su i naknade za plaćanje pojedinim karticama na POS terminalima na prodajnim mestima, ali i kursne razlike ukoliko novac "vučete" sa dinarskog tekućeg računa, navodi list.

Prema podacima koje prenose "Novosti", prošle godine su van zemlje bankomati korišćeni 551.776 puta, 134 evra po transakciji podižemo preko granice, a 48 evra je prosečan trošak u trgovinama.

Evo koliko građana Srbije živi u dijaspori

Prema podacima za prva tri meseca ove godine, u inostranstvu je potrošeno 79 miliona evra, a broj obavljenih transakcija je 124.096.

Cene u Nemačkoj niže nego u Srbiji

Građani Srbije, sudeći prema bankarskim statistikama, karticama u inostranstvu najčešće plaćaju račune u hotelima, restoranima, trgovinskim lancima i tržnim centrima.

Međutim, podaci Rajfajzen banke pokazuju da njihovi klijenti čak 17 odsto novca utroše na zabavu - račune u diskotekama, klubovima, zabavnim parkovima, bioskopima..., navodi list.

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Danili

Odmor je da se trosi.

Malo

Hrvati 4 puta više..

Milance

Mi nikako da shvatimo da ne treba da trošimo, već da štedimo, a kad nešto i uštedimo, političari će već naci način da nam to uzmu!

special image