• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusiji sumnjiv rast izvoza voća i povrća iz Srbije

Izvor Tanjug

Rusija je dala rok Srbiji da do 2. oktobra dostavi tačne površine pod zasadima voća i povrća koje se najviše izvoze u tu zemlju, piše današnja "Politika."

List dodaje je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potvrdio da takav zahtev postoji i da će resorno ministarstvo na vreme dostaviti tražene podatke.

Kako navodi beogradski list, razlog za taj potez je konstantan rast izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije zbog čega u Rusiji sumnjaju u reeksport, odnosno da se roba uvozi iz EU i različitim malverzacijama transportuje na njihovo tržište, ali sa srpskim deklaracijama.

"Politika" navodi da su joj to predočili predstavnici fitosanitarne inspekcije "Roseljhodnadzor", koji su nedavno bili u redovnoj kontroli u Srbiji.

"Činjenica je da naš izvoz u Rusiju stalno raste, što je kod njih probudilo sumnju. Naš stav je da je to posledica sve većih površina pod zasadima voća i povrća jer se i sve više poljoprivrednika uključuje u taj posao", rekao je ministar Nedimović za "Politiku".

Plodovi srpskog agrara dobrodošli u Rusiji

Prema njegovim rečima, Rusija sada želi da dobije zvanične podatke o poljoprivrednoj proizvodnji Srbije, a kada ih budu imali na stolu znaće pouzdano na koje izvozne količine mogu da računaju u narednom periodu.

On, takođe, ne isključuje mogućnost da je bilo mahinacija i da se deo izvoznih rezultata može pripisati reeksportu.

"Ubeđeni smo da reeksport postoji zbog čega stalno kontrolišemo izvoz zajedno sa policijom i carinom. Nedavno smo, recimo, obavešteni da je ruska inspekcija pronašla zaraženo voće iz Srbije. Među tim isporukama bila je i "pljosnata" breskva kakva se uopšte ne uzgaja u Srbiji", rekao je Nedimović.

Rusima se svidelo: Ogroman skok izvoza iz Srbije

Istovremeno je najavio da će ove nedelje učestvovati na sednici mešovite komisije u Moskvi, gde će sa ruskim ministrom poljoprivrede Aleksandrom Tkačevim razgovarati o svim pitanjima.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, od januara do avgusta ove godine, izvoz povrća iz Srbije u Rusiju bio je veći 22 odsto u odnosu na isti period 2016, a voća 10 odsto.

Srbija je u Rusiju, do jula, izvezla poljoprivredne proizvode za 211 miliona dolara, što je 30 miliona više nego prošle godine, ukazuje Politika.

Sagovornik "Politike", za kojeg list navodi da je dobro upućen u stanje na tržištu, smatra da Rusija verovatno cilja na reeksport jabuka.

Prema zvaničnim podacima, prošle godine je iz Srbije izvezeno 220.000 tona tog voća, a oko 75 odsto sigurno je završilo na ruskom tržištu, što je drastično povećanje u odnosu na 2006. godinu kada je Srbija ukupno izvezla 35.000 tona jabuka, dodaje Politika.

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Тома

Да им не треба не би ни куповали

Тома

Да им не треба не би ни куповали

Zoccc

Sada su poceli da uvoze suncokret iz Ukrajine,Rumunije i Bugarske !!! Alo uvozimo suncokret, odnosno uvoze, takodje soju ,ubijaju cene i poljopri rednike. Sve je preuzelo 5-6 firmi koje su registrovane u zadnjih 4-5god. Kapital im je narastao na vise desetina miliona eura. Kako ? Pa lako ....neko je ubacio svez kapital,sposobni ljudi !!! Napredno....

special image