• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novosti: Plate veće 10, a penzije pet odsto

Izvor Tanjug

Plate zaposlenih u javnom sektoru biće povećane od 1. januara 2018. godine za 10 odsto, a penzije za pet odsto, pišu "Večernje novosti".


List saznaje u Vladi Srbije, to će prosečnu penziju od 23.822 dinara podići za 1.141 dinar, a platu u javnom sektoru za 4.000 do 5.000 dinara u proseku.

Pre toga će svi penzioneri, njih oko 1,7 miliona, u novembu, dobiti jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara.

Za jednokratnu pomoć penzionerima, Vlada treba da obezbedi nešto više od 8,5 milijardi dinara, pišu "Novosti".

Uvode se platni razredi i "pravednije plate"

Prve računice pokazuju da će pet odsto veće penzije doneti godišnji trošak budžetu od oko 25 milijardi dinara, dok će za plate biti potrebno oko 40 milijardi dinara tokom 2018. godine.

Međutim, s obzirom na to da će porast plata da dovede i do porasta obaveznih doprinosa koji se uplaćuju u budžet, konačan trošak za državnu kasu, kada je reč o zaradama u javnom sektoru, biće takođe oko 25 milijadi dinara. 

BIĆE PARA ZA JEDNOKRATNA DAVANJA

Da će povećanje plata i penzija biti značajno juče je potvrdio ministar finansija Dušan Vujović.

On, međutim, nije želeo da iznosi detalje, najavljujući da će krajem oktobra biti zvanično objavljene i konkretne cifre ovih povećanja.

U Vladi Srbije naglašavaju da se merama fiskalne konsolidacije došlo do viška novca u budžetu koji će biti iskorišćen upravo da se pomogne najstarijim sugrađanima koji su do sada podneli najveći teret državne štednje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak na RTS da će prosečna plata u januaru biti 445 evra, kao i da će u januaru penzioneri imati značajno veće penzije. On je rekao i da su procenti poznati, ali da će ih na 100 dana vlade izneti premijerka Ana Brnabić.

Za penzije se danas iz budžeta izdvaja 37 odsto, što je rezultat povećanja zaposlenosti, dok je u iste svrhe pre nekoliko godina iz državne kase izdvajano čcak 20 procenata više, napominju "Novosti".

Tagovi

Komentari 143

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rade Simonovic

Pitanje Ako imam 12000 din penziju i starosti 53 god a povecanje 5 posto kolko cu imate onda jer Neznam kolko cu imati 5 posto vise penzije Hvala unapred na odgovor 😌😌

nele

445 evra?! Znaci prosecna plata ce biti 53400?! Ma hajde, ko veruje u te gluposti! Pa moze i to da se ostvari ako se evro spusti na ispod 110 dinara! Pa da li smo bas toliko glupi da verujemo ovakvim pricama?! Zato je nama odjednom toliko "dobro sto se tice javnog budzeta, BDP-a i slicnih stavki koje se izrazavaju u evrima. Zasto to nas predsednik ne istice u nasoj valuti?! Jer na smanjenu vrednost evra sve to bolje zvuci. Ova vest je za one jadnike koji ne odvajaju oci od Dnevnika 2 i nista drugo ih ne interesuje, cak ni da ukljuce mozak i malo razmisle da li to povecanje plate ima veze smanjenim kursom evra!

PENZIONERKA

JA IMAM 24 GOD STAZA I 67 GOD .NISAM KRIVA STO MI JE FIRMA OTISLA POD STEČAJ A JA KAO INVALID NA TRZISTE 3 MESECA POSLE CEKALA GODINE STAROSTI PA DOBILA PENZIJU DOK SE U DRUGIM FIRMAMA DAVAO SOCIJALNI PROGRAM ZA DOBROVOLJAN ODLAZAK A NAMA NISTA NEGO PO SILI ZAKONA BEZ PRAVNOG LEKA SVAKA ČAST

special image