• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promene Ustava, kada i kako...

Izvor MONDO/Tanjug

Konsultacije o izmenama Ustava Srbije koje su predviđene za pravosuđe u punom su jeku, ali konkretna rešenja koja će se naći u prvom Nacrtu biće poznata početkom 2018. godine.

 Ustav - promene u 2018. Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Realizacija ustavnih promena ne može se očekivati pre kraja naredne godine.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je Tanjugu da će konsultacije i javne rasprave trajati do kraja ove godine, te da očekuje da ćemo početkom naredne godine imati predlog koji će moći da se uputi Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

"S obzirom na proceduru koja je potrebna samoj Venecijanskoj komisiji da razmotri Nacrt verujemo da pre polovine sledeće godine nećemo dobiti odgovor od njih da li je ono što smo uradili dobro ili ne", rekla je Kuburović.

Kada su u pitanju konkretne promene Ustava u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, Kuburović je navela da smo Nacionalnom strategijom i Akcionim planom za poglavlje 23 obavezani da smanjimo uticaj izvršne i zakonodavne vlasti u procesu izbora nosilaca pravosudnih funkcija, kao i da na nov način uredimo sastav Viskog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

 Ona je napomenula da će se verovatno ukinuti odredba Ustava koja propusuje probni mandat - prvi izbor sudija na trogodišnji mandat, jer to aktuelno rešenje, kako je ukazala, na neki način u direktnom sukobu sa nezavisnošću sudija, odnosno ne garantuje njihovu samostalnost i nezavisnost.

"Što se tiče ostalih rešenja, treba da sačekamo da se završe konsultativni procesi i da čujemo sve učesnike i sve zainteresovane strane", navela je ministarka i još jednom pozvala da se što više učesnika iz civilnog sektora, kao i predstavnika sudstva i tužilaštva kostruktivno uključi u javnu raspravu.

Tagovi

Komentari 48

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Munem

Zar i ovde botovi.

Gradjanin

Hoce se upromjenu ustava ubaciti i priznavanje Kosmeta ? P.S. Stop botovi odgovorima.

nena

Verujem u ispravnost rada naše Vlade koja se zalaže za promene koje će doneti dobro Srbiji.

special image