Većini namirnica zamrzavanjem možemo da produžimo rok, ali jaja su malo specifična.
Jaja spadaju u grupu namirnica koje mogu da se cuvaju u zamrzivacu, samo valja voditi racuna o postupku, kako se ne bi napravio nered.
Naime, jaja sa ljuskom pretvaraju se na niskim temperaturama u "tempirane bombe" i u nekom trenutku ce neizbežno eksplodirati. Dakle, za pocetak je potrebno da ih odvojite od ljuske.
Nije preporucljivo da se više jaja sipa u jednu posudu i stavi u zamrzivac. Za to su pogodni veci kalupi za led ili neke slicne posudice u koje cete moci da sipate svako jaje pojedinacno.
U kalup mogu da idu belance i žumance zajedno, a možete da ih zamrznete i odvojeno. Žumanca koja zamrzavate posebno bilo bi dobro malo posoliti ili pošeceriti, u zavisnosti od toga da li cete ih kasnije upotrebljavati za slatka ili za slana jela.
Ukoliko sipate celo jaje, preporucuje se da se žumance i belance kratko promešaju kako bi se sjedinili, piše "Politikin zabavnik". Kada napunite kalupe ili posudice, prekrijte ih plasticnom folijom i ostavite da se u potpunosti zamrznu, onda možete da ih prepakujete kako vam najviše odgovara.