• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je pokrenuo stečaj Goše

Izvor Beta

Rukovodstvo Goše iz Smederevske Palanke podnelo je sudu predlog za uvođenje stečaja u tu fabriku šinskih vozila, kažu iz sindikata u fabrici. Stečaj fabrike pokrenula beogradska firma koja je otkupila potraživanje, kaže direktor Goše.

 Fabrika Goša predloženo uvođenje stečaja Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović


Vest o predloženom uvođenju stečaja u Gošu Beti je rekao predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u fabrici Milan Vujičić.

"Ne znam zbog čega je predloženo uvođenje stečaja u fabriku jer smo pokrenuli proizvodnju i radili onako kako je dogovoreno", kazao je Vujičić.

Dodao je da će se radnici "boriti protiv uvođenja stečaja i u tome tražiti pomoć Vlade Srbije".

Direktor Goše Milutin Šćepanović rekao je da je predlog za uvođenje stečaja u Goši podnela beogradska firma Kapital konsalting 2017, koja je potraživanje od 400.000 evra otkupila od bivšeg vlasnika te fabrike - slovačkog ŽOS-a.

On je rekao da je ŽOS iz Trnave svoje potraživanje preneo na ćerku firmu ŽOS iz Zvolena koja ga je zatim prodala Kapital konsaltingu u čije je ime advokatska kancelarija "Đorđević", podnela predlog sudu da pokrene stečaj kako bi naplatila potraživanje.

Po rečima Šćepanovića, firma Konsalting kapital osnovana je pre dva meseca.

"Ne poričemo to potraživanje i ono je jedino ostalo neobezbeđeno i nije preveliko u odnosu na dugove koje imamo prema radnicima i drugim poveriocima", rekao je on.

Goša je, kako je dodao, "taman ugovorila poslove i na prvom ročištu pokušaće da zaustavi stečaj".

ŽOS Trnava je u aprilu ove godine prodala Gošu kiparskoj firmi Lisnart koja je ostala dužna radnicima plate za oko dve godine.

Radnici Goše su od marta ove godine štrajkovali zbog neisplaćenih plata i doprinosa sve do septembra kada su ugovoreni novi poslovi i novi vlasnik počeo da isplaćuje zaostale dugove.

"Do sada smo primili 240 hiljada dinara po radniku, zajedno sa 60.000 koje nam je dala država", kazao je Milan Vujičić.

Do sada je Lisnart isplatio oko 190.000 dinara duga po radniku a duguje im se po oko 600.000 do 800.000 dinara, zavisno od visine plate.

POSLE POLA GODINE: "Goša" opet radi

Štrajk zaposlenih u Goši je posle pet i po meseci prekinut 19. septembra dogovorom sa rukovodstvom o isplati dela zaostalih zarada.

Radnici Goše su štrajkovali su zbog neisplaćenih zarada od 2015. godine i doprinosa i poreza za 4,5 godine, povezivanje radnog staža i overe zdravstvenih knjižica.

Goša je bila u vlasništvu slovačke firm ŽOS Trnava, a aprila ove godine je prodata kiparskoj firmi Lisnart.

Vujičić je rekao da radnici do sada nisu upoznali novog vlasnika Goše iako je obećao da će 15 dana od pokretanja proizvodnje posle štrajka posetiti fabriku.

Radnici Goše prekinuli štrajk posle pet meseci

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

he

Najmanji poverilac da traži stečaj, znaju li oni da ako dođe do stečaja da se prvo namiruju veliki poverioci a njima šta ostane, a budući da su dugovi veći od vrednosti same firme zaključak je da ono neće dobiti ništa :)

special image