• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kustendorf počinje 16. januara

Izvor mondo.rs

Jedan od 25 "najkul" festivala po izboru uglednog američkog časopisa trajaće šest dana na Mećavniku.

 Kustendorf 2018 Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Jedanaesti Medunarodni filmski i muzicki festival Kustendorf održace se od 16. do 21. januara na Mecavniku, na Mokroj Gori. Festival ciji je osnivac i umetnicki direktor Emir Kusturica kao i prethodnih godina bice posvecen mladim filmskim stvaraocima i svetski proslavljenim autorima.

Od osnivanja 2007. do sada, kroz Kustendorf su prošli brojni mladi umetnici koji vec godinama ostavljaju znacajan autorski trag na filmskoj sceni što najbolje svedoci da se cilj ovog festivala, razvoj autorskog filma i podrška mladim talentovanim rediteljima, iz godine u godinu sve više ostvaruje. Nagrade - zlatno, srebrno i bronzano jaje, prethodnog, Desetog Kustendorfa, poneli su Mihael Alalu za film "Trn", Tone Otili za film "Lulu u stvarnom životu" i Mateo Gariljo za film "Niz grlo". Profesor Kusturica urucio je novoustanovljenu nagradu – Nagradu za najpoeticniji film – bugarskom režiseru Nikolaju Todorovu za film Pre sna dok je Specijalna nagrada žirija dodeljena Aliju Asgariju i Farnuš Samadi za film Tišina. Nagradu "Vilko Filac" za najbolju fotografiju otišla je Andreju Majki za film Prvi.

Americki casopis Muvimejker, ponovo je ove godine uvrstio Kustendorf u godišnju listu 25 najkul festivala na svetu. Listu je sastavio osmoclani žiri koji cine filmski stvaraoci, urednici programa filmskih festivala i filmski publicisti. Na ovogodišnjoj listi nalaze se festivali u rasponu od dobro poznatih smotri koje okupljaju hiljade filmskih umetnika do festivala za koje nisu culi ni najposveceniji filmski entuzijasti i stvaraoci.

"Na Kustendorfu vreme staje, a posetioci su uronjeni u svet cudesnih filmova, neprekidnih žurki i prica majstora filmske umetnosti. Na celu skupa je Emir Kusturica, srpski filmski autor i dobitnik dve Zlatne palme, koji privlaci luconoše filmske umetnosti poput Džonija Depa, Alfonsa Kuarona i Andreja Koncalovskog na razgovore i retrospektive. Sva pažnja je usmerena na prepoznavanje novih talenata iz citavog sveta, pa je festival savršeno mesto za dolazecu generaciju mladih filmskih autora," komentarisao je Muvimejker.

Kustendorf je jedan od retkih festivala na svetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmena energije mladih i iskusnih umetnika. Eminentni gosti medu kojima su Lav Dijaz, Paolo Sorentino, Nikita Mihalkov, Džoni Dep, Žak Odijar, Džim Džarmuš, Odri Tatu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluci, Aleksej Balabanov, Andrej Koncalovski, Mateo Garone, Berenis Bežo i mnogi drugi, do sada su bili gosti Kustendorfa.

Medunarodni filmski i muzicki festival Kustendorf 2018 ugostice proslavljene autore, glumce i muzicare kao i brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta i druge eminentne goste iz sveta filma.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE